Organizatorių archyvo nuotr.

Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai, vertinę patikusius filmus, geriausiu šiemet išrinko lietuvių kino kūrėjos Dovilės Gasiūnaitės pirmąjį pilnametražį vaidybinį filmą „Narcizas“. Antrąją vietą pagal balsų skaičių užėmė režisieriaus Richardo Presso dokumentinis filmas „Billo Cunninghamo Niujorkas“, trečiąją – Stefano Schwieterto kino juosta „Balkanų melodija“.

Daug publikos simpatijų pelnė ir atidarymo filmas – „Sidabrinio lokio“ apdovanojimu Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje (Vokietija) įvertintas Ursulos Meier vaidybinis filmas “Sesuo” bei amerikiečių režisieriaus Benho Zeitlino kino juosta “Pabaisos iš laukinių pietų”, įvertinta „Auksinės kameros“, „Jaunojo žvilgsnio” apdovanojimais Kanų kino festivalyje.
Pilnametražis filmas „Narcizas“ – apie puikybės apakintą violončelininką, kurio gyvenime yra jį mylinti šeima ir draugai, tačiau jam norisi daugiau. „Narcizas“ yra bendras Lietuvos ir Graikijos kino kūrėjų darbas, brandintas net šešerius metus.

„Kadangi Narcizo mitą dalinasi graikai ir italai, man buvo labai patogu filme turėti klasikinių bruožų aktorių. Vanduo, kurio filme daug, yra tiesiogiai susijęs tuo mitu: žiūrėdamas prie upelio į save Narcizas išdžiūvo, sunyko. Tuo tarpu filme Narcizą kankina troškulys – ir tiesiogine, ir perkeltine prasme“, – sąsajas su antikos laikų istorija paaiškino D. Gasiūnaitė.

Pasak filmo režisierės D. Gasiūnaitės, filmo stiprybė – ne išoriniai efektai: „Mes niekuo nenustebinsime, neturime nei kadrų iš lėktuvų, nei po vandeniu, ko galbūt būčiau norėjusi. Bet turime visa kita. Mano filme pavaizduotas narcizas yra perfekcionistas, kuriam, kaip ir visiems narcizams, yra būdingas tobulybės ilgesys. Deja, gyvenime žmonės nėra tobuli, situacijos netobulos ir laimės neįmanoma pasiekti, ieškant tobulybės, nes ji – tiesiog neegzistuoja. Laimė yra vidinė, ne išorinė būsena“.

Ši drama šiemet buvo nominuota trims „Sidabrinėms gervėms“ geriausio kompozitoriaus darbo, epizodinio aktorės vaidmens ir pilnametražio vaidybinio filmo kategorijose.

Tarptautinis Kauno kino festivalis spalio 7 d. uždarymo filmu „Medžioklė“ pabaigė kino šventę Kaune. Vilniuje festivalis svečiuos iki spalio 10 d. Spalio 9 – 13 dienomis festivalis kelsis į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrą, spalio 11 – 13 dienomis – į Šiaulius, į „Polifonijos” salę, ir spalio 16- 20 dienomis – į Panevėžį, į kino teatrą „Garsas”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: