A. Blinkenas kartoja: civilių apauga Gazos Ruože turi būti didžiausias prioritetas. EPA-ELTA nuotr.

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas sukritikavo Izraelio vyriausybės elgesį vykdant puolimą pietiniame Gazos Ruože ir dar kartą paragino ją daryti daugiau, kad būtų apsaugoti civiliai.

„Ir toliau būtina, kad Izraelis civilių gyventojų apsaugai skirtų didžiausią prioritetą. Vis dar žioji praraja tarp ketinimo apsaugoti civilius ir tikrųjų rezultatų, kuriuos matome vietoje“, –  kalbėjo A. Blinkenas po susitikimo su savo britų kolega Davidu Cameronu Vašingtone.

Esą būtina ne tik, pavyzdžiui, nustatyti saugumo zonas, bet ir apie jas kalbėti, kad žmonės iš tikrųjų žinotų, kur jie gali pasitraukti, kada tiksliai ir kokiu keliu. Be to, tokiose saugumo zonose turi būti maisto, vandens ir medikamentų pabėgusiems žmonėms. „Apie tai mes reguliariai kalbame su Izraeliu“, –  pažymėjo A. Blinkenas.

Ir JAV prezidentas Joe Bidenas tai ketvirtadienį pakartojo per pokalbį telefonu su Izraelio premjeru Benyaminu Netanyahu. „Mes suprantame, kad ši užduotis nepaprastai sunki, nes Izraelis susiduria su teroristiniu priešu“, kuris tyčia įsimaišo tarp civilių, kalbėjo J. Bidenas. Tačiau, nepaisant to, Izraelio pareiga esą yra daryti viską, kad būtų apsaugoti civiliai.

JAV vyriausybė pirmosiomis karo savaitėmis visiškai susilaikė nuo viešų patarinėjimų ir sutelkė dėmesį į besąlygišką paramą Izraeliui. Tačiau pastaruoju metu tonas keičiasi.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: