Matthew McConaughey ir Džo Baidenas / instagram.com/potus archyvo nuotr.

Savo jautrios kalbos metu Baltuosiuose Rūmuose, Matthew McConaughey bandė atkreipti įstatymų leidėjų dėmesį į svarbią ir itin didelę ginklų problemą bei jos pasekmes.

Aktorius Matthew McConaughey yra visiems gerai žinomas už vaidmenis tokiuose filmuose kaip „Dalaso klubas“, „Magiškasis Maikas“ ar „Žudikas Džo“. Mathhew yra kilęs iš Teksaso valstijos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Uvalde miesto. Visai neseniai, gegužės 24 dieną būtent šiame mieste, Robb pagrindinėje mokykloje, įvyko šaudynės.

Tuo metu pusiau automatiniu šautuvu AR-15 ginkluotas 18-metis Salvadoras Ramosu, 11:32 vietos laiku įsiveržė į mokyklą ir pradėjo šaudyti į ten buvusius vaikus bei mokytojus. Šio incidento metu žuvo 19 vaikų ir trys suaugusieji.

Kitą dieną po šaudynių, aktorius Matthew McConaughey kartu su savo žmona Camila Alves atvyko į Robb pagrindinę mokyklą kartu su aukų šeimomis pabendrauti ir praleisti šiek tiek laiko.

McConaughey taip pat sakė jautrią, 22 minučių kalbą Baltuosiuose Rūmuose, kurios metu kalbėjo apie prarastas jaunas gyvybes ir ragino įstatymų leidėjus atsiriboti nuo savo politinių pažiūrų ir verčiau griežtinti ginklų įstatymus, kad JAV būtų dar saugesnė šalis gyventi.

„Mes norime saugumo užtikrinimo ir saugių mokyklų, mes norime ginklų įstatymų, dėl kurių blogiukai negalėtų taip lengvai gauti prakeiktų ginklų“, – dalijosi McConaughey savo kalboje.

Visos kalbos metu aktoriaus žmona Camila sėdėjo salės šone, ant kelių pasidėjusi žalius „Converse“ sportbačius. McConaughey savo kalboje paaiškino, kad šie sportbačiai priklausė 9 metų Maitei Rodriguez, kuri mokėsi Robb vidurinėje mokykloje. McConaughey taip pat papasakojo, kad ši jauna mergaitė tikėjosi būti jūrų biologe, o ant jos sportbačių nupiešta širdelė jai simbolizavo meilę gamtai. Deja, dėl įvykusių šaudynių ir jų metų naudoto automatinio ginklo, šie sportbačiai jos tėvams buvo vienintelis būdas atpažinti jos kūną.

„Daugelis vaikų liko ne tik negyvi, bet ir „tuščiaviduriai“ “ – sakė jis, paaiškindamas, kokią didelę žalą daro AR-15 šautuvai.

Savo kalbos metu McConaughey auditorijai rodė ne vieno žuvusio vaiko nuotrauką šitaip norėdamas emociškai paliesti politikus bei siekdamas priminti įstatymų leidėjams apie tikrus žmones slypinčius už statistikos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Christopher Brown (@michaelchristopherbrown)

„Mums reikia griežtesnių asmens patikrinimų“, – aiškiai savo kalboje McConaughey. „Reikia padidinti minimalų amžių, įsigijant šautuvą AR-15, iki 21 metų. Mums reikia Raudonos vėliavos įstatymų (angl. Red flag law) ir pasekmių tiems, kurie piktnaudžiauja ginklais. Tai turi būti pagrįsti, praktiški, taktiniai nuostatai mūsų tautai, valstybei, bendruomenėms, mokykloms ir namams“.

Dar birželio 2 dieną pats JAV prezidentas Baltuosiuose Rūmuose sakytoje kalboje pateikė pasiūlymus, kurie turėtų būti priimami norint užkirsti kelią tokiems šaudymams ateityje ir prašė respublikonų atkreipti į tai dėmesį.

Vienas iš JAV prezidento pateiktų pasiūlymų buvo, kad turėtų būti uždrausti koviniai ginklai ir didelės talpos šaudmenų dėtuvės, esančios ginkluose. Tačiau jei to padaryti nepavyktų, tuomet turėtų būti padidintas bent asmens amžius, nuo kurio jis galėtų įsigyti ginklą, nuo 18 iki 21 metų. Taip pat buvo siūloma sustiprinti asmens patikrinimą prieš jam išduodant kovinį ginklą bei priimti sustiprintą raudonosios vėliavos įstatymą (angl. Red flag law), kuris leistų tėvams, mokytojams ar kitiems asmenims teisme pasisakyti, jog tam tikras asmuo demonstruoja polinkį į smurtą, grasina ar turi minčių apie savižudybę, kuri keltų pavojų ir kitiems.

Savo kalboje Džo Bidenas taip pat akcentavo, kad nors ir dauguma Senato respublikonų nesutinka su daugeliu jo pateiktų pakeitimų ir net nenori apie juos diskutuoti, tai atrodo nesąžininga prieš visuomenę, kuri kenčia nuo vis pasikartojančių susišaudymų bei nekaltų žmonių mirčių. Taip pat Bidenas žadėjo, kad „niekada nepasiduos“ dėl naujųjų ginklų kontrolės priemonių įtvirtinimo, o nepritarus ir Kongresui tikisi, kad nepasiduos ir dauguma amerikiečių.

Kol kas tikėtina, kad pritarimo iš abiejų partijų būtų galima tikėtis padidinus vos vieno, AR-15 ginklo įsigijimo amžių.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: