© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiaurės Airijos sostinės Belfasto policija jau antrą protestantų riaušininkų smurto naktį buvo apmėtyta padegamosiomis bombomis.

Per šeštadienio riaušes į policijos pajėgas taip pat buvo mėtomos plytos, buteliai, baldai ir kitokie daiktai.

Riaušėse miesto šiaurinėje dalyje dalyvavo jaunuoliai su gobtuvais, kurių kai kurie veidus dangstė britų vėliavomis.

Policija atsakė guminėmis kulkomis ir vandens patranka.

Neramumai nebuvo tokie dideli kaip penktadienio vakarą, kai minios atakavo policiją su padegamosiomis bombomis, lazdomis, pirotechnikos priemonėmis, plytomis, buteliais ir net kardu. Per penktadienio riaušes buvo sužeisti 32 policininkai, ligoninėje atsidūrė vienas politikas.

Daugiau kaip 600 policininkų iš Didžiosios Britanijos pagrindinės dalies buvo nusiųsti į Šiaurės Airiją tikintis įtampos per tradicinius Liepos 12-osios paradus – protestantų Oraniečių ordino demonstracijų sezono kulminaciją.

Dar 400 policininkų buvo atsiųsta šeštadienį, po penktadienį vakare įvykusių riaušių.

Neramumai penktadienį prasidėjo policijai pabandžius įgyvendinti arbitražo institucijos sprendimą, kuriuo Oraniečių ordinui buvo uždrausta žygiuoti per Belfasto katalikų respublikonų rajoną.

Šiaurės Airijos policijos tarnybos vyriausiasis konsteblis Mattas Baggottas (Metas Begotas) kritikavo Oraniečių ordino lyderius, kurie ragino protestuoti prieš sprendimą neleisti jiems žygiuoti per respublikonų Ardoino rajoną.

PSNI nurodė, kad per penktadienio vakaro smurtą buvo sužeisti 32 policininkai. Garsus protestantų politikas Nigelas Doddsas (Naidželas Dodsas) buvo nuvežtas į ligoninę, kai jam į galvą pataikė plyta.

N.Doddsas, kuris atstovauja Šiaurės Belfastui britų parlamente, bandė raminti minias. Anksti šeštadienį jis buvo išrašytas iš ligoninės.

Oraniečių ordinas kiekvienais metais rengia paradus, kuriais mini 1690 metais Airijoje protestantų karaliaus Vilhelmo Oraniečio iškovotą pergalę per Boinės mūšį prieš kataliką Jokūbą II.

Protestantų lojalistai nori Šiaurės Airijoje išlaikyti Britanijos valdymą, o katalikai nacionalistai siekia sukurti suvienytą Airiją.

Šie nesutarimai ištisus tris dešimtmečius kurstė kruviną smurtą, tačiau 1998 metų Didžiojo penktadienio taikos susitarimai padarė galą šiam smurto siautėjimui, nors pavienių prievartos aktų tebepasitaiko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: