KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Įtariamas Bostono maratono sprogdintojas Tamerlanas Carnajevas prieš kelerius buvo paveiktas vieno naujo draugo – atsivertėlio musulmono, kuris paskatino religijai gana abejingą jaunuolį tapti uoliu griežtosios linijos islamo sekėju, teigia jo šeimos nariai.

Veikiamas draugo, kuris Carnajevų šeimai buvo žinomas tik Mišos vardu, Tamerlanas metė boksą ir muzikos studijas, pasakojo jo artimieji. Vaikinas tapo karų Afganistane ir Irake priešininku, sutelkė dėmesį į tinklalapius ir literatūrą, teigiančią, kad 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas Niujorke ir Vašingtone organizavo JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV), o pasaulį valdo žydai.

“Kažkaip jis užvaldė jo protą”, – teigė Tamerlano dėdė Ruslanas Carnis, kuris prisiminė pokalbius su Tamerlano tėvu, susirūpinusiu dėl Mišos įtakos jo sūnui.

Naujienų agentūra “The Associated Press” (AP) kelias dienas stengėsi nustatyti Mišos tapatybę, tačiau nesėkmingai.

Tamerlano ryšiai su Miša gali būti užuomina, mėginant suprasti jo religinių įsitikinimų virsmą, ir galiausiai patį išpuolį Bostone. Du JAV pareigūnai sakė, kad jaunuolis nepalaikė ryšių su teroristų grupuotėmis.

Tapęs uoliu musulmonų, Tamerlanas darė didelę įtaką savo seserims ir broliui Džocharui. Pastarasis, kaip teigia tyrėjai, kartu su Tamerlanu įvykdė išpuolį, per kurį žuvo trys žmonės, o dar bent 264 buvo sužeisti.

“Jie visi mylėjo Tamerlaną. Jis buvo vyriausias ir, daugeliu atžvilgių, pavyzdys savo seserims ir broliui”, – sakė 26 metų Elmirza Chožugovas, buvęs Tamerlano sesers Ailinos vyras.

“Visada girdėdavom, kaip jo jaunėlis brolis ir seserys sakydavo: Tamerlanas pasakė viena, Tamerlanas pasakė kita. Džocharas jį mylėjo. Jis būtų padaręs viską, ką lieptų Tamerlanas”, – pridūrė jis.

“Netgi mano buvusi žmona labai jį mylėjo ir gerbė, – aiškino E.Chožugovas. – Kartais susiginčydavau su ja, ir jeigu Tamerlanas palaikydavo mano pusę, ji sutikdavo: “Gerai, jeigu Tamerlanas taip sako.”

E.Chožugovas sakė palaikęs artimus ryšius su Tamerlanu, kai vedė jo seserį. Jiedu bendravo kurį laiką, tačiau labiau nutolo per pastaruosius dvejus metus. E.Chožugovas kalbėjosi su AP iš savo namų Kazachstano mieste Almatoje, o su juo susisiekti padėjo vienas šios šeimos narys Jungtinėse Valstijose.

Tamerlanas Carnajevas buvo nukautas per susišaudymą su policija penktadienį paryčiais. Tuo tarpu sunkiai sužeistas Džocharas buvo sučiuptas; jam pirmadienį pateikti kaltinimai dėl masinio naikinimo ginklo panaudojimo žmonėms žudyti. Jeigu bus pripažintas kaltu, jam gresia mirties bausmė.

“Žinoma, buvau sukrėstas ir nustebintas, kad jis yra pirmasis įtariamasis”, – sakė E.Chožugovas, prisimindamas pirmąsias dienas po sprogdinimų, kai FTB įvardijo Tamerlaną pagrindiniu įtariamuoju.

“Tačiau kelias valandas apie tai galvojęs padariau išvadą, jog tikėtina, kad jis galėjo tai padaryti”, – pridūrė buvęs Tamerlano svainis.

Remdamiesi preliminariais rašytiniais parodymais, kuriuos Džocharas davė ligoninės lovoje, JAV pareigūnai mano, kad brolius surengti išpuolį paskatino jų religiniai įsitikinimai. Tačiau kol kas nėra aišku, kokie jie.

Į Jungtines Valstijas broliai su savo tėvais atvyko 2002 arba 2003 metais iš Dagestano – Rusijos Šiaurės Kaukazo respublikos, tapusios pagrindiniu islamistų sukilėliu veiklos židiniu, neramumams persimetus iš kaimyninės Čečėnijos.

Jie augo sunitų šeimoje, tačiau nedažnai lankydavo mečetę ir retai kalbėdavo apie religiją, teigė E.Chožugovas.

Tačiau 2008 arba 2009 metais Tamerlanas susipažino su Miša – truputį vyresniu stambaus sudėjimo pliku vyru ilga rusva barzda. E.Chožugovas nežinojo, kur jie susipažino, tačiau mano, kad jie lankydavo tą pačią mečetę Bostone. Miša buvo kilęs iš Armėnijos, vėliau atsivertęs į islamą. Jis greitai pradėjo daryti įtaką savo naujam draugui, nurodė Tamerlano šeimos nariai.

Pasak E.Chožugovo, Miša atvažiavo į šeimos namus Bostono priemiestyje ir kalbėjosi virtuvėje su Tamerlanus ištisas valandas.

“Miša jam aiškino, kas yra islamas – kas islame gera arba bloga, – pasakojo E.Chožugovas, kuris sakė girdėjęs tą pokalbį. – Tai geriausias tikėjimas, ir baigta. (Pranašas) Muhammadas (Muhamadas) pasakė viena, pasakė kita.”

Tas pokalbis tęsėsi, kol Tamerlano tėvas Anzoras grįžo iš darbo.

“Buvo vėlu, apie vidurnaktį, – sakė E.Chožugovas. – Jo tėvas įėjo ir paklausė: “Kodėl Miša tebėra mūsų namuose taip vėlai?” Jis paklausė mandagiai. Tamerlanas buvo taip įsitraukęs į pokalbį, kad jo nesiklausė.”

Pasak E.Chožugovo, Tamerlano motina Zubeidat paragino vyrą nesirūpinti.

“Nepertraukinėk jų, – jos žodžius citavo E.Chožugovas. – Jie kalbasi apie religiją ir gerus dalykus. Miša jį moko būti geru ir mandagiu.”

Ilgainiui Tamerlanas pradėjo nesutarti su tėvu dėl savo naujųjų įsitikinimų.

“Kai Miša pradėdavo kalbėti, Tamerlanas nutildavo ir klausydavosi. Tai liūdino jo tėvą, nes Tamerlanas jo taip neklausydavo, – aiškino E.Chožugovas. – Jis klausydavo to vyro iš mečetės, kuris jam pamokslaudavo.”

Anzoras labai susirūpino ir netgi paskambino savo broliui, norėdamas pasitarti dėl Mišos daromos įtakos.

“Nebuvo kalbama apie nieką kitą, tik apie tą atsivertėlį, – teigė R.Carnis. – Jo pažiūrų pokyčių sėkla buvo pasėta čia, Kembridže.”

Kol kas neaišku, ar FTB agentai apklausė Mišą, ar ketina tai padaryti.

Tamerlanas tapo uoliu džihadistų tinklalapių ir ekstremistų propagandos skaitytoju, teigė du JAV pareigūnai. Jis skaitydavo internetinį žurnalą “Inspire”, leidžiamą tarptautinio teroristų tinklo “al Qaeda” grupuotės Jemene.

Tamerlanas mėgo muziką, o prieš kelerius metus buvo atsiuntęs E.Chožugovui dainą, kurią jis sukūrė anglų ir rusų kalbomis. Jaunuolis sakė norintis lankyti muzikos mokyklą.

Tačiau po šešerių metų per vieną jųdviejų pokalbį telefonu E.Chožugovas paklausė, kaip sekasi mokytis muzikos.

“Aš mečiau”, – atsakė Tamerlanas.

“Kodėl metei? Juk ką tik pradėjai” – paklausė svainis.

“Muzika išties nėra palaikoma islamo”, – atsakė jis.

“Kas tau sakė”, – neatlyžo E.Chožugovas.

“Miša sakė, kad išties nėra gerai kurti muziką. Nėra gerai klausytis muzikos”, – paaiškino Tamerlanas.

Tamerlanas taip pat domėjosi sąmokslo teorijų portalu “Infowars”. Pasak E.Chožugovas norėjo susirasti “Siono išminčių protokolus” – antisemitinį kūrinį, kuriame teigiama, kad žydai yra surezgę sąmokslą užvaldyti visą pasaulį.

“Jis niekada nesakė, kad nekenčia Amerikos arba žydų, – teigė E.Chožunovas. – Tačiau jis buvo nusiteikęs gana agresyviai dėl JAV politikos šalių, kuriose gyvena musulmonai, atžvilgiu. Jam nepatiko karai.”

Vienas iš brolių kaimynų Albrechtas Ammonas (Albrechtas Eimonas) neseniai pasakojo apie incidentą, per kurį Tamerlanas ginčijosi dėl JAV užsienio politikos, karų Afganistane ir Irake bei religijos.

Pasak A.Ammono, Tamerlanas vadino Bibliją pigia Korano kopija, kuri yra naudojama pateisinti karams su kitomis šalimis.

“Jis neturėjo nieko prieš Amerikos žmones, – aiškino kaimynas. – Jis buvo nusistatęs prieš Amerikos vyriausybę.”

E.Chožugovas teigė, kad Tamerlanas nedaug žinojo apie islamą – išskyrus tai, ką susirasdavo internete arba išgirsdavo iš Mišos.

“Miša buvo svarbus, – pažymėjo jis. – Tamerlanas kažko ieškojo. Jis ieškojo kažko anapus.”

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: