© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį atvyko į Juodosios jūros kurortą Sočį, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o Amerikos pareigūnai sakė, kad per šį svarbų vizitą diplomatijos vadovas spaus Maskvą visiškai įgyvendinti trapų susitarimą dėl paliaubų Ukrainoje.

J.Kerry susitiks su V.Putinu „kritiniu momentu“ Ukrainai ir sieks užtikrinti, kad būtų vykdomi „tolesni žingsniai konkrečiai įgyvendinant“ taikos susitarimą, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Susitikimas Sočyje bus pirmasis JAV diplomatijos vadovo vizitas Rusijoje nuo Ukrainos ginkluoto konflikto pradžios pernai balandį, dėl kurio Maskvos ir Vašingtono santykiai atvėso labiausiai nuo Šaltojo karo.

V.Putinas atsisakė keisti poziciją dėl Ukrainos, į kurią, kaip manoma, jis siunčia karius padėti prorusiškiems separatistams, bet siuntė signalus, kad yra pasiruošęs taisyti ryšius su Vašingtonu ir Briuseliu, Rusijai patiriant didelių sunkumų dėl griežtų Vakarų sankcijų.

JAV valstybės departamentas pirmadienį pranešė, kad J.Kerry susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir V.Putinu.

„Ši kelionė yra dalis mūsų tęsiamų pastangų išlaikyti tiesiogines ryšio linijas su aukšto rango Rusijos pareigūnais ir užtikrinti, kad JAV požiūris būti aiškiai perteikiamas“, – sakė departamento atstovė Marie Harf (Meri Harf).

Užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė, kad abu diplomatijos vadovai aptars trapios paliaubų sutarties, įsigaliojusios Rytų Ukrainoje nuo vasario, įgyvendinimą, taip pat konfliktus Artimuosiuose Rytuose.

Pasak jo, apie JAV sankcijas Rusijai tikriausiai nebus kalbamasi.

Šį svarbų vizitą J.Kerry surengė tuo metu, kai Rusija atrodo atlaikius blogiausius Ukrainos krizės padarinius: rublio kursas šiek tiek atsigavo, o V.Putinas tebėra itin populiarus savo šalyje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad JAV bendrovės tebėra nusiteikusios užsiimti verslu Rusijoje, nors jai taikomos griežtos Vakarų šalių sankcijos.

„Netgi patirdamas spaudimą iš Baltųjų rūmų, Amerikos verslas neskuba palikti mūsų rinkos“, – sakoma URM pranešime.

„Boeing“, „Ford“, „John Deere“, „Alcoa“, „Coca Cola“, „PepsiCo“, „Mars“, „ExxonMobil“, „Chevron“, „ConocoPhillips“ ir kitos bendrovės, investavusios čia daug lėšų, norėtų išlaikyti savo padėtį Rusijoje“, – pridūrė ministerija.

V.Putinas naudojo panašią retoriką, ragindamas gerinti santykius su Vokietija per sekmadienį įvykusį kanclerės Angelos Merkel vizitą Masvoje.

„Verslininkai – pragmatiški žmonės; štai kodėl jie nesitraukia iš Rusijos rinkos“, – aiškino Kremliaus vadovas.

J.Kerry su vizitu atvyko po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) neatvyko į Rusijoje praeitą šeštadienį vykusias pergalės prieš nacistinę Vokietiją 70-ųjų metinių iškilmes, o šį žingsnį daugelis vertina kaip atsaką dėl Maskvos kišimosi Ukrainoje.

Iš Sočio J.Kerry išvyks į Turkijos kurortą Antaliją, kur vyks NATO susitikimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: