Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) penktadienį aplankys Šiaurės Airiją, kurioje vėl padidėjo įtampa, kai Belfasto valdžia nubalsavo už sprendimą, jog ant miesto tarybos pastato nebebus visą laiką iškelta Didžiosios Britanijos vėliava.

H.Clinton Belfaste dalyvaus derybose su šios Britanijos provincijos lyderiais, baigdama savo paskutinį vizitą Europoje prieš atsistatydinimą iš JAV diplomatijos vadovės posto.

Policija pranešė, kad apie tūkstantis žmonių dalyvavo riaušėse Belfaste, kurios kilo po pirmadienį įvykusio prieštaringai vertinamo balsavimo. Per tuos neramumus buvo sužeisti 15 policininkų, du apsaugininkai ir žiniasklaidos fotografas.

Susirėmimai įsiplieskė praėjus kelioms minutėms po to, kai Belfasto miesto tarybos nariai nubalsavo už sprendimą pašalinti Didžiosios Britanijos valstybinę vėliavą nuo rotušės, kuri ten buvo iškelta visą laiką nuo pastato atidarymo 1906 metais.

Apie 3 500 žmonių žuvo per tris dešimtmečius trukusį kraujo liejimą tarp Šiaurės Airijos protestantų, pasisakančių už sąjungą su Didžiąją Britanija, ir katalikų, kovojančių už suvienytą Airiją.

1998 metais pasirašyta taikos sutartis iš esmės užbaigė šį konfliktą, tačiau Šiaurės Airijoje iki šiol retkarčiais kyla neramumų ir rengiami sprogdinimai. Priešingų stovyklų disidentų frakcijos tebėra griežtai nusistačiusios prieš valdžios pasidalijimą Belfaste, dėl kurio susitarė katalikų ir protestantų partijos.

Policija suėmė keturis vyrus, kai Londonderio mieste ketvirtadienio vakarą buvo rasta bomba, tačiau panašu, jog šis incidentas niekaip nebuvo susijęs su H.Clinton vizitu.

Baigdama trumpą vizitą Dubline, H.Clinton ketvirtadienį gyrė Airiją kaip “kritiškai svarbią lyderę ir partnerę tebevykdomame darbe dėl susitaikymo ir taikos stiprinimo”.

Ji pridūrė “laukianti rytdienos vizito Belfaste, kad pati pamatyčiau, kokia ten padėtis”.

H.Clinton, kuri ketina palikti valstybės sekretorės postą ateinančių metų pradžioje, baigia penkių dienų kelionę, per kurią taip pat aplankė Prahą ir dalyvavo dvi dienas trukusiame NATO susitikime Briuselyje.

Praeitą mėnesį ji pasmerkė vieno Šiaurės Airijos kalėjimo pareigūno “beprasmį nužudymą”, sakydama, jog tai buvo “piktinantis ir bailus aktas”.

52 metų Davidas Blackas (Deividas Blekas) važiavo pagrindine Šiaurės Airijos automagistrale M1 į darbą netoli Belfasto esančiame Magabrio kalėjime, kai prie jo automobilio prisigretino mašina su Dublino registracijos numeriais, iš kurios pasipylė šūviai.

Pareigūno automobilis nuskriejo į gilų griovį, o D.Blackas mirė incidento vietoje.

Policija nurodė, kad tas incidentas panašus į disidentų respublikonų, nusistačiusių prieš Šiaurės Airijos taikos procesą, išpuolį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: