Ukraina: vaikas žaidžia su balandžiais Kijevo centre. EPA-ELTA nuotr.

Jungtinės Valstijos trečiadienį dar kartą apkaltino Rusiją grobiant ukrainiečių vaikus, kuriuos po to kartais siūloma įvaikinti, tuo tarpu žiniasklaidoje pasirodė naujų straipsnių, kuriuose išsamiai aprašomi įtariami vaikų grobimo atvejai.

„Tai žema ir pasibaisėtina. Šių ukrainiečių vaikų vieta – jų šeimose Ukrainoje“, – pasakė Baltųjų Rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas.

„Rusija kariauja ne tik su Ukrainos kariuomene – ji kariauja su ukrainiečių tauta.“

Trečiadienį leidinyje „The Financial Times“ pasirodžiusiame straipsnyje rašoma, kad tyrimo metu buvo nustatyti ir rasti keturi ukrainiečių vaikai, įtariamai išvežti į Rusiją ir po to pasiūlyti įvaikinti svetainėje „usynovite“.

Vaikų amžius – nuo 8 iki 15 metų.

Straipsnyje teigiama, kad vienam vaikui buvo duotas rusiškas vardas, o apie tai, kad jie kilę iš Ukrainos, svetainėje jokios informacijos nėra.

Ukraina reikalauja grąžinti beveik 20 000 nepilnamečių, kurie, jos teigimu, buvo neteisėtai išvežti į Rusiją nuo Maskvos invazijos 2022 metais pradžios.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas dėl šių kaltinimų yra išdavęs orderį areštuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vaiko teisių komisarę Marija Lvovą-Belovą.

Praėjusį mėnesį kalbėdamas su naujienų agentūra AFP Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė planuojantis šį savaitgalį Šveicarijoje įvyksiančiame viršūnių susitikime, kurio metu bus svarstomi būdai užbaigti karą, vaikų grąžinimo klausimui skirti labai daug dėmesio.

Jūras Barauskas (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: