EPA-ELTA nuotr.

Jungtinės Amerikos Valstijos pasiuntė Ukrainai ilgojo nuotolio ATACMS raketas, skirtas naudoti jos teritorijoje, ginklai atvyko į šalį šį mėnesį, trečiadienį pranešė Valstybės departamentas.

„Galiu patvirtinti, kad JAV suteikė Ukrainai ilgojo nuotolio raketas ATACMS tiesioginiu prezidento nurodymu“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

Kariuomenės taktinės raketų sistemos (ATACMS) įėjo į kovo mėnesį Ukrainai suteiktą pagalbos paketą, o ne į tą, kurį ką tik patvirtino Kongresas ir pasirašė prezidentas Joe Bidenas. Tačiau „iš pradžių apie tai nepaskelbėme Ukrainos prašymu, kad būtų garantuotas operatyvinis saugumas“, – sakė V. Patelis ir pridūrė, kad „raketos į Ukrainą atvyko šį mėnesį“.

Kai kurios ATACMS raketos gali pataikyti į taikinius iki 300 kilometrų atstumu, Gynybos departamento atstovas patvirtino, kad Ukrainai perduotos ilgojo nuotolio raketos.

Pernai Baltieji rūmai pranešė, kad JAV pasiuntė trumpesnio nuotolio ATACMS raketas, galinčias nuskristi 165 kilometrus, tačiau Kyjivas seniai prašė ilgojo nuotolio raketų.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sallivanas sakė, kad Jungtinės Valstijos planuoja pasiųsti į Ukrainą daugiau ilgojo nuotolio raketų. „Jos padarys skirtumą. Bet kaip jau sakiau anksčiau (…) stebuklingo ginklo nėra“, – sakė J. Sullivanas.

Viljama Sudikienė (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: