© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Būti šnipinėjamam JAV žvalgybos tarnybų gali suteikti kai kurių privalumų: kai prieš dvejus metus buvo įsibrauta į aukštų Europos Sąjungos (ES) pareigūnų elektroninio pašto paskyras, būtent amerikiečiai pastebėjo tą įsilaužimą, rašo nepriklausomas Briuselio leidinys “EUobserver”.

2011-aisiais kompiuterinių įsilaužėlių grupuotės “Comment” ir “Byzantine Candor” sugebėjo prieiti prie Europos Vadovų Tarybos pirmininko Hermano Van Rompuy (Hermano Van Rompėjaus), ES kovos su terorizmu vadovo Gilles’o de Kerchove’o (Žilio de Keršovo) ir kelių kitų aukštų pareigūnų prekybos ir plėtros sektoriuje elektroninių laiškų.

Manoma, kad abiem grupuotėms vadovavo Kinijos vyriausybė.

Ta skandalą išprovokavusi ataka vieno ES atstovo buvo įvardyta kaip “labai išmani” ir pagrįsta “metodais, naudojamais vyriausybės agentūrų”.

Tačiau “EUobserver” išsiaiškino, kad ES saugumo tarnybos niekada nebūtų sužinojusios apie tą įsilaužimą, jeigu jų nebūtų perspėjusi JAV žvalgyba.

Ši informacija paaiškėjo tuo metu, kai europiečiai piktinasi dėl JAV vykdomo ES piliečių ir vyriausybių šnipinėjimo.

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojas ir Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) praeitą mėnesį nutekino detalių apie Prism – didžiulio masto Amerikos žvalgybos programą, kurios vienas iš taikinių yra ES piliečių veikla internete.

Jis taip pat atskleidė, jog JAV žvalgyba buvo sumontavusi pasiklausymo įrangą ES biuruose Briuselyje, Niujorke ir Vašingtone, taip pat šnipinėjo jų kompiuterines sistemas, panašiai kaip “Comment” ir “Byzantine Candor”.

JAV ambasada Briuselyje atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

Tačiau buvęs CŽV pareigūnas Robertas Baeras (Robertas Beiras), tapęs saugumo analitiku, sakė “EUobserver”, kad net jeigu dabar ES patikrins savo pastatus, ieškodama “blakių”, mažai tikėtina, kad bus rasta įkalčių prieš amerikiečius.

“Jeigu per kratą būtų aptikta “blakių”, ant jų niekada nebūtų nurodyta, kad jos pagamintos Jungtinėse Valstijose. CŽV savo “blakes” ženklina kaip kiniškas arba rusiškas. Vieninteles “blakes” su JAV ženklinimu gamina (Izraelio žvalgyba tarnyba) “Mossad”, – aiškino jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: