Maikas Pensas ir Kamala Harris / Youtube nuotr.

Viceprezidentų debatai buvo daug prezidentiškesni nei prieš savaitę vykusi dvikova dėl JAV prezidento rinkimų. Solt Leik Sityje (Jutos valstija) dabartinis JAV viceprezidentas Maikas Pensas ir demokratų senatorė Kamala Harris atsakė į laidos vedėjos Susan Page, „USA Today“ vadovės, klausimus.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trampas ir jo varžovas Džozefas Baidenas susitiko iš esmės chaotiškose TV diskusijose. Kandidatai ne kartą pertraukė vienas kitą ir reiškė asmenines atakas, o politinis turinys išnyko antrame plane. Tačiau tarp Penso ir Harris buvo kitaip. Abu kandidatai į viceprezidentus pasirodė esantys labiau tinkami į prezidentus, nes šioje diskusijoje didesnį vaidmenį atliko politinis turinys.

Be abejo, ir šį kartą pirmose ir vienintelėse kandidatų į viceprezidentus diskusijose ne viskas pavyko idealiai. Pensas net pakartotinai viršijo savo kalbėjimo laiką, o kai politikas bandė nutraukti Kamalą Harris, ji tai sustabdė tvirtu, bet ramiu: „aš dabar kalbu“, kuris nutildė respublikoną. Diskusijos buvo tikrai sunkios, bet pilietiškos ir nors abu politikai kartais pertraukė vienas kitą, tiek Kamala Harris, tiek Maikas Pensas buvo mandagūs vienas kito atžvilgiu. Be to, abu kandidatai suprato, kad vedėjos Siuzanos Peidž (amerikiečių žurnalistė, dalyvavusi Amerikos viceprezidentų debatuose kaip moderatorė diskusijoje) klausimai yra geri pasiūlymai ir galimybės reklamuoti savo pozicijas ar kritikuoti oponento pozicijas. Tiesioginiai atsakymai į klausimus buvo retai teikiami, tačiau bent jau vyko reali politinė diskusija.

Kamalos Harris pasirodymas turėtų pritraukti demokratus į rinkimus

Apskritai Kamala Harris pasirodė geriau diskusijose; ji neturėjo žvaigždės akimirkos, kaip kad buvo pirminių demokratų diskusijų metu. Kandidatė į viceprezidentus griežtai kritikavo Donaldo Trampo Korona-politiką. Harris apkaltino vyriausybę, kad ji ilgą laiką menkino Koronaviruso riziką ir taip melavo Amerikos žmonėms. Pensas tai atmetė: gyventojų sveikata visada buvo svarbiausias prezidento Donaldo Trampo prioritetas.

Abu kandidatai taip pat visiškai nesutarė klimato kaitos klausimu. Pensas kritikavo Baideno ir Harris planus po pergalės rinkimuose vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato susitarimo. „Tai turėtų neigiamos įtakos Amerikos žmonėms” – sakė dabartinis viceprezidentas. Harris tai atmetė: „Kalbant apie klimato pokyčius, reikia imtis veiksmų” – sakė ji, turėdama omenyje dabartinius miškų gaisrus JAV vakarinėje pakrantėje, kurie taip pat smarkiai paveiktų jos gimtinę -Kaliforniją.

Visų debatų video:

Pensas kartais taip pat galėjo „įmušti įvartį”, pavyzdžiui, kai jis atkakliai nurodė, kad Kamala Harris atsisakė pasakyti, ar ji ir Džozefas Baidenas ketina įtraukti daugiau teisėjų į Aukščiausiąjį Teismą. Vis dėlto politikas dažniausiai liko išblyškęs. Kamala Harris net surinko taškų Aukščiausiojo Teismo diskusijoje: ji pasakojo apie Abraomą Linkolną, vieną iš labiausiai gerbiamų prezidentų JAV istorijoje, kuris 1864 m. turėjo galimybę užimti Aukščiausiojo Teismo teisėjo postą 27 dienas prieš rinkimus – tačiau to nepadarė, nes yra nepriimtina tai daryti prieš rinkimus. Prezidento Donaldo Trampo kampanija nežino apie tokius susirūpinimus ir daro viską, kad Amerikos advokatė, teisininkė ir akademikė, dirbanti JAV septintosios grandies apeliacinio teismo apygardos teisėja Amy Coney Barrett kuo greičiau atsidurtų Aukščiausiojo teismo suole.

Pensas pelnė taškų, paminėdamas RBG – Ruth Bader Ginsburg (JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja)

Tik paskutiniu klausimu Pensas sužibėjo gražiu atsakymu; aštuntos klasės mokinys paklausė, kaip normalūs amerikiečiai turėtų susitvarkyti, jei Vašingtono politikai to nesugeba. Pensas paminėjo neseniai mirusią Aukščiausiojo Teismo teisėją Ruth Bader Ginsburg ir jos kolegą Antoniną Scalia. „Jiedu buvo labai toli vienas nuo kito ideologiškai, bet vis dėlto jie buvo stipriai susidraugavę” – pasakojo politikas.

„Čia, Amerikoje, mes galime nesutarti, galime aršiai diskutuoti, kaip senatorė Harris ir aš šiąnakt“, – sakė Maikas Pensas. – Bet kai baigsis diskusija, mes susibursime kaip amerikiečiai “. Deja, per pastaruosius ketverius metus Donaldo Trampo kampanija padarė daugiau, kad suskaldytų liberalius ir konservatyvius amerikiečius ir sėtų neapykantą, nei iš tikrųjų subūrė žmones.

Kreipiamas dėmesys į prezidentų amžiaus grupę

Dėl 74-erių metų Donaldo Trampo ir 77-erių metų Džozefo Baideno senatvės šiais metais ypatingas dėmesys yra skiriamas kandidatui į antrą vietą. Pensas ar Harris perimtų būsimo prezidento pareigas, jei išrinktais prezidentas taptų neveiksniu dėl sunkios ligos. Be to, jei Baidenas laimėtų lapkričio mėnesio rinkimus, buvusi Kalifornijos valstijos generalinė prokurorė būtų pirmoji moteris ir pirmoji juodaodė moteris, einanti viceprezidento pareigas.

Daugumos nuomonė – vieninga

Dauguma politikų bei politika besidominčių žmonių vieningai sutaria, jog Kamalos Harris diskusija prieš Maiką Pensą galėtų būti vieninteliai debatai šių metų rinkimų kampanijoje, nes žiūrovai bent turėjo galimybę susipažinti su esminėmis dviejų stovyklų pozicijomis.

Tai buvo vienintelė dviejų kandidatų į viceprezidentus Kamalos Harris ir Mike’o Penceo televizijos dvikova. Likus keturioms savaitėms iki JAV rinkimų, jie mandagiai, bet tvirtai ginčijosi dėl pandemijos, ekonomikos ir klimato.

Taip pat skaitykite: Kandidatė į JAV viceprezidentus Kamala Harris – demokratų partijos kozeris

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: