© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Daugybei žmonių trokštant atsisveikinti su buvusiu Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentu Nelsonu Mandela, kurio palaikai penktadienį buvo laikomi viešai pašarvoti paskutinę dieną, susirinko didžiulė minia, todėl vyriausybė buvo priversta paraginti gedėtojus atsitraukti.

Daugybė žmonių naktį praleido po atviru dangumi, tikėdamiesi užsitikrinti vietą arčiau eilės pradžios, tačiau jau apie 7 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku eilėje buvo apie 50 tūkst. gedėtojų.

“Raginame žmonės nesibrauti į parką”, – sakoma vyriausybės informacijos tarnybos paskelbtame pranešime.

Ketvirtadienį tik apie 24 tūkst. žmonių turėjo galimybę pareikšti paskutinę pagarbą pirmajam PAR juodaodžiui prezidentui, o daugeliui penktadienį laukusių eilėje lūkesčiai tikriausiai bus nuvilti.

Nebuvo jokių ženklų, kad atsisveikinimo laikas bus pratęstas, kaip nutiko per pirmuosius šalyje demokratinius rinkimus 1994 metais, kai balsavimo apylinkės dirbo iki išnaktų, kad žmonės galėtų pareikšti savo valią.

Penktadienis – paskutinė iš trijų dienų, kai žmonės gali pamatyti N.Mandelos palaikus. Vėliau jo karstas bus išvežtas į Kunu kaimą Rytų Kyšulio provincijoje, kur N.Mandela praleido vaikystę, o sekmadienį jis bus palaidotas.

Dešimtys tūkstančių žmonių taip pat laukė eilėje ketvirtadienį, tačiau daugelis liko nuvilti, nes nustatyta tvarka pasirodė esanti nepajėgi užtikrinti galimybę atiduoti paskutinę pagarbą visiems norintiems.

Numatoma, kad N.Mandelos karstas bus išskraidintas į Kunu šeštadienį paryčiais, o galiausiai bus palaidotas jo šeimai priklausančioje valdoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: