© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Palestiniečiai trečiadienį vis tiek sieks postūmio savo valstybingumui Jungtinėse Tautose (JT), nors buvo perspėti, kad JAV blokuos jų žingsnį, pranešė pareigūnai.

“Mes rytoj pateiksime savo projektą JT Saugumo Tarybai”, – vėlai antradienį AFP sakė palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) aukšto rango padėjėjas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) tris dienas intensyviai derėjosi Europoje, siekdamas užkirsti kelią prieškalėdinei krizei JT Saugumo Taryboje.

Tačiau palestiniečiai per derybas Londone jam pasakė, kad veiks, kaip yra numatę, ir sulaukė griežto J.Kerry perspėjimo, kad JAV vetuos rezoliuciją, sakė kitas palestiniečių pareigūnas.

Intensyvėjant šiam ginčui, vyriausiasis palestiniečių derybininkas Saebas Erekatas (Saibas Erekatas) atkirto, kad jei Vašingtonas pasinaudos savo veto teise ir sužlugdys jų planus, palestiniečiai tada kreipsis dėl prisijungimo prie virtinės tarptautinių organizacijų.

Tarp jų yra Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) ir tai dar vienas žingsnis, kuriam nepritaria Vašingtonas, kuris nuogąstauja, kad palestiniečiai sieks teisti Izraelio pareigūnus dėl įtariamų karo nusikaltimų.

J.Kerry anksčiau ragino demonstruoti apdairumą ir sakė, kad niekam neturėtų būti leista “trukdyti” pasirengimui pirmalaikiams rinkimams Izraelyje kovo mėnesį.

Buvo pranešimų apie konkuruojančius rezoliucijos projektus – arabų remiamą ir Prancūzijos vadovaujamą – ir tai, kad palestiniečiai stumia tą projektą, kuriuo būtų numatytas dvejų metų terminas Izraelio pajėgų pasitraukimui iš palestiniečių žemių.

Tačiau M.Abbaso aplinkai priklausantis Mohammedas Shtayyeh (Mohamedas Štaja) sakė, kad Prancūzija “prisiderino” prie palestiniečių.

“Mes susiliejome. Dabar neturime dviejų tekstų. Yra vienas tekstas. Mes su džiaugsmu priėmėme prancūzų tekstą, kai buvo pridėtos modifikacijos”, – sakė jis, bet daugiau nedetalizavo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: