Antrieji kandidatų debatai taip pat prasideda klausimu apie koronavirusą. Prezidentas: „Negalime užsidaryti rūsyje, Niujorkas yra miestas-vaiduoklis“. Oponentas: „Įnikai į paniką dėl Covid“. Po žodžių mūšio prieš mėnesį, per pirmuosius debatus, šį kartą kiekvienam kandidatui buvo skirtos 2 minutės atsakymo laiko, o oponento mikrofonas tuo metu išjungtas.

Tokį šaltų nervų, uždarą ir net nuosaikų Donaldą Trumpą esame matę tik itin oficialiuose renginiuose ir itin svarbiomis progomis. Belmonto universiteto scenoje Našvilyje, Tenesio valstijoje vykusiuose antruose ir paskutiniuose šių rinkimų kampanijos debatuose, prezidentas, pagarsėjęs nedrausmingumu, šį kartą išklausė savo patarėjų.

Jis nesikabinėjo prie Joe Bideno ir debatus baigė taip ir nepavertęs jų mūšio lauku. Po diskusijos su J.Bidenu Klivlande, D.Trumpo kampanijos vadovas Billas Stepienas jam rekomendavo pasitelkti švelnesnę retoriką, trumpai tariant, daugiau pagarbos oponentui. Toks patarimas nuskambėjo būtent todėl, kad, remiantis apklausomis, priemiesčių namų šeimininkėms, sudarančioms didelę jo elektorato dalį, visiškai nepatiko prezidento elgesys pirmosios kandidatų akistatos metu. Tai buvo strategija, kuri rezultatų prasme virto pralaimėjimu. Tam, kad išvengų chaoso, kuris niekam nebūtų davęs naudos, debatų organizacinis komitetas nusprendė išjungti oponento mikrofoną pirmosioms dviems kandidato atsakymui skirtoms minutėms, kad būtų kuo mažiau painiavos. Po tų dviejų minučių, mikrofonas buvo įjungiamas.

„Vakcina pasirodys po kelių savaičių, o ją skirstys kariškiai“, – kiek neužtikrintai į pirmąjį debatų vedėjos Kristen Welker klausimą apie pandemiją atsako prezidentas Donaldas Trumpas. „Aš irgi sirgau, sužinojau naujų dalykų. Vakcina bus nedelsiant išdalinta, tai darys kariškiai“, – patvirtina. Tačiau vedėjai paklausus konkrečiau, jis pripažįsta: „Negaliu to garantuoti, bet esame arti“.

Į sceną D.Trumpas žengė be apsauginės kaukės, o tarp kandidatų nebuvo net apsauginio stiklo. Abipusiu sprendimu jis buvo pašalintas, kadangi abiejų politikų koronaviruso testai buvo neigiami. „Daugiau nei 220 tūkst. amerikiečių mirė. Tas, kas yra atsakingas už tiek daug mirčių, negali būti JAV prezidentu“, – puola buvęs viceprezidentas ir įrodydamas, jog respublikonų strategija leisti jam kalbėti, tikintis jo sutrikimo ar mikčiojimo, neveikia.

„Melavai šaliai, virusas niekur nedingsta. Tu neturi jokio plano, neprisiimi atsakomybės“, – sako J.Bidenas. D.Trumpas atsako trumpai: „Tai nėra mano, o Kinijos kaltė. Negalime uždaryti šalies, turime išmokti gyventi su virusu“. Demokratų lyderis atkerta: „Su virusu negyvenama, o mirštama“. Jis žvilgteli į laikrodį – klaida, kurią taip pat 1992 m. per debatus su Billu Clintonu padarė ir George H.W. Bushas: tai nekantrumo gestas, pasmerktas pasklisti po socialinius tinklus.

J.Bideną prezidentas puola dėl sūnaus Hunterio ir mini prieštaringai vertinavus „New York Post“ paskelbtus elektroninius laiškus, kuriuose yra informacijos apie tai, kaip vaikinas organizavo susitikimą tarp tėvo ir tam tikrų Ukrainos verslininkų: „Tavo šeima ėmė pinigus, kai buvai viceprezidentas“. Demokratas, akivaizdžiai gindamasis, teigia: „Nebuvo nieko neetiško“.

Nei jis, nei jo sūnus, tvirtina J.Bidenas, neturėjo jokių įtartinų ryšių su Kinija: „Vienintelis, kuris uždirbo pinigų iš drakono esi tu“, – rodo pirštu, turėdamas omenyje neseniai pasirodžiusią D.Trumpo banko sąskaitą Kinijoje. Buvęs viceprezidentas priduria: „Tu niekada nemokėjai mokesčių“.

Įtampa tarp kandidatų kyla, kai kalba pasisuka apie užsienio politiką: „Tu pateisini Šiaurės Korėją. Kalbėk apie tą gerą savo draugą banditą“. D.Trumpas atšauna: „Palaikome gerus santykius ir nėra karo“. Šiek tiek pasidavęs tuštybei priduria: „Kim nenorėjo susitikri su B.Obama, nes jis jo nemėgo“.

Tačiau bene įsimintiniausias momentas buvo, kai kalba pasisuko apie vaikus, atskirtus nuo tėvų pasienyje ir sulaikymo centruose. Bent 500 vaikų negali rasti tėvų, nes nėra jokių žinių apie juos: „Tu juos paėmėi iš motinų, o dabar jie vieni, nežino, kur eiti ir į ką kreiptis“, – prezidentą kaltina J.Bidenas. „Narvai, naudojami nelegaliems imigrantams laikyti buvo pastatyti jūsų 2014 metais“, – atšauna D.Trumpas.

Donaldas Trumpas buvo ne toks agresyvus, o J.Bidenas – aiškesnis ir suprantamesnis. Paskutiniai prezidento pareiškimai migloti: „Aš suteikiau darbo daugeliui afroamerikiečių, žinau, kaip viską sutvarkyti“. Jo priešininko pasisakymas buvo labiau retorinis: „Aš būsiu visų prezidentas…“

Kandidatai savo darbą atliko. Dabar viskas rinkėjų rankose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: