© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris) antradienį paskelbė apie didelį išlaidų karinėms reikmėms didinimą, siekiant atgrasinti Rusiją, didinti JAV pajėgų buvimą Rytų Europoje ir plėtoti kovą su džihadistų grupuote “Islamo valstybė” (IS).

Bendras gynybos biudžetas 2017 biudžetiniams metams sudarys 583 mlrd. JAV dolerių, sakė A.Carteris. Jis bus nepalyginamai didesnis už bet kurios pasaulio valstybės gynybos biudžetą ir viršys bendras aštuonių stipriausių karinių galių pasaulyje išlaidas gynybai.

Naujajame gynybos biudžete numatyta skirti 3,4 mlrd. JAV dolerių – keturis kartus daugiau negu išleista pernai – priemonėms prieš “Rusijos agresiją”.

A.Carteris apibūdino Rusiją kaip augantį iššūkį Jungtinėms Valstijoms.

“Mes stojame į stiprią ir proporcingą poziciją, kad atgrasintume Rusiją, – sakė jis Ekonomikos klubo Vašingtone renginyje. – Neturėjome dėl to rūpesčių maždaug 25 metus, ir nors norėčiau, kad būtų kitaip, dabar mums tenka taip elgtis”.

“Mes stipriname savo padėtį Europoje, kad paremtume savo sąjungininkes NATO aljanse Rusijos agresijos akivaizdoje”, – pažymėjo A.Carteris.

“Tai finansuos daug ką. Bus daugiau rotuojamų JAV pajėgų Europoje, daugiau mokymų ir pratybų su mūsų sąjungininkais, daugiau iš anksto dislokuotos karo technikos, taip pat bus tobulinama jai jai palaikyti reikalinga infrastruktūra”, – sakė jis.

Gynybos sekretorius taip pat nurodė, kad JAV skirs 7,5 mlrd. JAV dolerių, 50 proc. daugiau, kovai su grupuote “Islamo valstybė” finansuoti.

“Kadangi mes spartiname kampaniją, (Pentagonas) tai remsime mūsų biudžete iš viso 7,5 mlrd. dolerių 2017 metais, tai yra 50 procentų daugiau negu 2016-aisiais, – nurodė A.Carteris. – Tai svarbu, kai tvirtai laikomasi naujojo koalicijos karinės kampanijos plano”.

Jis pažymėjo kad per pusantrų metų JAV vadovaujamos antskrydžių kampanijos Irake ir Sirijoje išseko JAV bombų atsargos.

“Pastaruoju metu mes prieš ISIL panaudojome tiek daug GPS valdomų išmaniųjų bombų ir lazeriais valdomų raketų, kad baigia išsekti prieš teroristus daugiausia panaudojamų priemonių atsargos, – aiškino A.Carteris. – Taigi, mes 2017 metais investuosime 1,8 mlrd. JAV dolerių, kad įsigytume daugiau kaip 45 tūkstančius jų”.

Jis dar pažymėjo, kad Amerika ir toliau investuos į futuristines technologijas kaip, pavyzdžiui, bėgines patrankas (rail-gun), kurios gali paleisti skrieti sviedinį itin dideliu greičiu, taip pat į mikrodronų spiečius.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: