Volodymyro Zelenskio soc. tinklų nuotr.

Antradienį ryte nuaidėjo sprogimai Nova Kachovkos hidroelektrinės užtvankoje, esančioje prie Dniepro upės, šią teritoriją Maskva kontroliuoja jau daugiau nei metus. Užtvindyti namai, gatvės, iškilęs susirūpinimas dėl geriamo vandens tiekimo, evakuojami tūkstančiai žmonių, gelbėjami gyvūnai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai pavadino „didžiausia žmogaus sukelta aplinkos katastrofa Europoje per dešimtmečius“, o JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas teigė, jog tai „dar viena pražūtinga Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmė“.

Dešimtys tūkstančių žmonių neteko geriamojo vandens, daugelis liko be pastogės, suniokoti gyventojų derliai, kai kurie žmonės įstrigo ant stogų ar gatvėse, kurias galima pasiekti tik valtimis, kiti atsisako išvykti. Vietovės labiau primena stichinės nelaimės padarinius, o ne vykstantį karą.

Kareiviai ir savanoriai nuo antradienio nenuilstamai dirba, jog evakuotų, dėl kylančio vandens, įstrigusius žmones, ištraukdami juos pro langus arba iš vandens gelmių, gabendami silpnus bei pagyvenusius žmones į saugią vietą. Gelbėtojai valtimis ir specializuotomis transporto priemonėmis gelbėja nuo potvynio nukentėjusius gyventojus ir gyvūnus. Kaip anksčiau sakė ir prezidentas Volodymyras Zelenskis, potvynis Pietų Ukrainoje kelia grėsmę ne tik žmonių gyvybei, bet ir gyvūnams. Kai kurie gyventojai sugrįžta ieškoti savo paliktų augintinių.

Tačiau žmonėms net ir išsigelbėjus nuo potvynio keliamų grėsmių, pavojus visada yra šalia. Nors dabar tai yra nelaimės ištikta vieta, tai vis dar yra ir karo zona. „Kai tik mūsų pagalbininkai bando juos gelbėti, į juos šauna“, – sakė Volodymyras Zelenskis, pasakodamas apie pastangas pasiekti nukentėjusiuosius, Rusijos okupuotame Dniepro upės krante.

“Evakuacija vyksta. Kai tik galime išgelbėti žmones iš potvynių zonos, tai ir darome. Valstybinė pagalbos tarnyba, policija ir kariškiai atlieka puikų darbą. Noriu padėkoti kiekvienam dalyvaujančiam.“, – ketvirtadienį per savo naktinę kalbą sakė V. Zelenskis.

Mažiausiai 2339 žmonės, įskaitant 120 vaikų, jau buvo evakuoti iš užtvindytų vietovių po Nova Kachovkos užtvankos griūties, ketvirtadienį telegramoje pranešė Ukrainos Vidaus reikalų ministerija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: