Nicki Minai / Youtube nuotr.

Žymi Amerikos hip-hop žvaigždė Onika Tania Maradž, žinoma kitaip kaip Niki Minaž, buvo suplanavusi savo pirmąjį pasirodymą Saudo Arabijoje. Koncertas buvo suplanuotas liepos 18-ą dieną, Džeda mieste. Ši žinia sukėlė ypatingą žmogaus teisių aktyvistų pasipiktinimą, kuris paskatino Nicki atšaukti suplanuotą pasirodymą.

Pasak dainininkės šioje šalyje yra pernelyg apribotos moterų bei homoseksualių asmenų teisės. „Daugiau nieko nenoriu tiesiog surengti šou savo gerbėjams Saudo Arabijoje, bet labiau pasidomėjusi dėl šių problemų, manau, jog yra svarbu parodyti paramą LGBTQ bendruomenei bei saviraiškos laisvei“, – atsisakydama koncertuoti kartojo Nicki. Atlikėja taip pat minėjo, jog šalyse, kuriose ypač ribojamos teisės yra didelė tikimybė patekti į kalėjimą už menkiausią nusižengimą. Nicki savo socialiniame tinkle Twitter pasakojo, kuomet Jamaikoje buvo per plauką nuo patekimo į kalėjimą dėl keletos keiksmažodžių koncerto metu. Atlikėja griežtai atsisako koncertuoti bijodama panašaus ar dar baisesnio incidento Saudo Arabijoje.

Aktyvistų pasipiktinimas

Pasak pasaulinės žmogaus teisių organizacijos (HRF) prezidento Thor Halvorssen, Nicki negali tuo pačiu momentu dalyvauti praėjusį balandį New York mieste vykusiame pasauliniame gėjų parade, ir palaikyti homoseksualus, bei po kelių mėnesių koncertuoti šalyje, kuri neseniai įvygdė žiaurų nuosprendį penkiems homoseksualams juos dekapituodami. Aktyvistas sužinojęs apie planuojamą koncertą skatino Nicki atsisakyti milijonų dolerių, kuriuos siūlo tironiški diktatoriai bei palaikyti įkalintuosius aktyvistus, homoseksualus bei saviraiškos laisvę. Įvairūs civiliai bei daugelis musulmonų taip pat ypatingai neigiamai žiūrėjo į tokio tipo pasirodymą, išreikšdami pasipiktinimą socialiniusoe tinkluose, jog Nicki kūryba yra paremta dainomis apie seksą su gausybe keiksmažodžių. Pasak daugelio tai paniekina islamišką religiją.

Laimei po įnirtingo aktyvistų kritikavimo ir įkalbinėjimo Nicki apsigalvojo dėl koncerto bei nusprendė palaikyti aktyvistų pusę. Thor Halvorssen savo socialiname tinkle Twitter dėkojo Nicki už šį išmintingą poelgį bei kartojo, – „Štai taip atrodo lyderystė” ir sveikino atlikėją netapusia eiline Saudo Arabijos turtingųjų marionete.

Moterų bei LGBT bendruomenės represijos

Mohammed bin Salman – Saudo Arabijos diktatorius nuo 2017-ųjų metų, garsėjantis  nepaliaujamomis kampanijomis nutildyti moteris bei suvaržyti jų teises. Saudo Arabijoje vyrauja tvarka, kuomet moteris privalo gauti vyro sutikimą dėl paprasčiausių kasdieninių dalykų, pradedant nuo užsiregistravimo mokykloje bei baigiant registracija į ligoninę. Daugelis moterų, kurios vairuoja be vyro sutikimo šiuo metu išgyvena tokias bausmes kaip elektros šokas ar net prievartavimas. Taip pat nepaslaptis, jog Saudo Arabija taiko ypatingai griežtas sankcijas nepriklausomiems žurnalistams, to pavyzdys būtų neseniai atlikta egzekucija žurnalistui Jamal Khashoggi.

Taip pat skaitykite: Tuniso moterims uždrausta dėvėti nikabą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: