Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pirmadienį perspėjo, kad artėjančiose derybose jos dar labiau spaus Iraną dėl jo branduolinės programos, kuria, kaip įtaria Vakarai, siekiama branduolinio ginklo gamybos.

“Nepaisant visų pastangų, Iranas ir toliau atsisako skaidrumo, – prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) sakė per spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).- Todėl spausime iki galo, kad užtikrintumėme derybų sėkmę”.

Sekmadienį Iranas pranešė apie naujas derybas su pasaulio įtakingiausiomis šalimis dėl jo branduolinės programos ir pareiškė, kad yra atviras Jungtinių Valstijų pasiūlymui pradėti diskusijas Vašingtone, jeigu jo ketinimai yra “tikri”.

Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi (Alis Akbaras Salehis) sakė, kad Iranas yra pasiruošęs atnaujinti derybas dėl ginčytinos branduolinės programos su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis penkiomis pasaulio galingomis ekonomikomis vasario 25 dieną Kazachstane, nors niekada iš šių derybų nebuvo pasitraukęs.

Iranas ir šešios įtakingosios pasaulio valstybės – JungtinėsValstijos, Kinija, Rusija, Britanija, Prancūzija ir Vokietija – praėjusiais metais buvo surengę tris derybų ratus dėl Teherano vykdomos branduolinės programos, kuri, kaip tvirtina Iranas, yra taikaus pobūdžio.

Ši vadinamoji P5+1 grupė paragino Iraną sustabdyti savo vykdomą programą, tačiau nepatenkino Teherano reikalavimų dėl sankcijų panaikinimo; todėl praėjusią liepą Maskvoje vykęs paskutinis derybų ratas baigėsi aklavietėje.

Nuo tada šalys nesutaria dėl vietos, kur galėtų vykti kitas derybų ratas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: