Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) trečiadienį pažadėjo “išnaikinti” mokesčių rojus “Europoje ir pasaulyje”, tęsdamas kovą su korupcija po vieno mokesčių vengimo skandalo.

Pasak F.Hollande’o, tęsiant šias pastangas Prancūzijos bankai privalės deklaruoti visas savo dukterines įmones visame pasaulyje.

Jis taip pat paskelbė, kad steigiama speciali prokuratūra korupcijos ir vengimo mokėti mokesčius byloms, taip pat – nauja vyriausybės įstaiga turtui ir galimiems ministrų, parlamentarų bei kitų aukšto rago pareigūnų interesų konfliktams stebėti.

F.Hollande’as sakė, kad “reikia nenuilstamai kovoti su pinigų, godumo ir slaptų finansų ekscesais”.

“Mokesčių rojai turi būti išnaikinti Europoje ir pasaulyje, nes tai yra darbo vietų išsaugojimo sąlyga”, – sakė prezidentas spaudos konferencijoje.

“Prancūzų bankų bus reikalaujama kasmet viešai paskelbti visų savo dukterinių įmonių visame pasaulyje, šalis po šalies, sąrašą”, be to, jie turės “deklaruoti jų veiklos pobūdį”, sakė jis.

“Nedvejodamas laikysiu bet kurią šalį, kuri atsisakys visiškai bendradarbiauti su Prancūzija, mokesčių rojumi”, – pažymėjo prezidentas.

F.Hollande’as taip pat nori, kad tokie reikalavimai būtų taikomi bankams visoje Europos Sąjungoje ir, galiausiai, didelėms korporacijoms.

F.Hollande’o socialistų vyriausybė bando suvaldyti skandalą dėl buvusio biudžeto ministro Jerome’o Cahuzaco (Žeromo Kahiuzako), kuris praėjusią savaitę buvo apkaltintas mokestiniu sukčiavimu. Jis pripažino, kad turėjo nedeklaruotą banko sąskaitą užsienyje.

F.Hollande’as sakė, kad jautėsi “sužeistas, patyręs smūgį, net – užgautas to, kas nutiko” su J.Cahuzacu, ir kad buvusio ministro elgesys “prieštarauja visoms jo asmeninėms pažiūroms, jo politiniams reikalavimams, jo įsipareigojimams”.

Pasak jo, J.Cahuzacas, kuris parlamente neigė turėjęs sąskaitą užsienyje, nebeturėtų grįžti į vietą Nacionalinio Susirinkimo žemuosiuose rūmuose.

“Tai, mano nuomone, sąžinės klausimas, – sakė prezidentas. – Kaip žmogus gali grįžti į parlamentą, kur buvo pasakytas melas?”

Jis taip pat pasmerkė “neteisingus išpuolius” prieš finansų ministrą Pierre’ą Moscovici (Pjerą Moskovisį), kuris buvo J.Cahuzaco bosas, kai jis dirbo biudžeto ministro poste ir pagal pareigas turėjo kovoti su vengimu mokėti mokesčius.

F.Hollande’o vyriausybę sukrėtė minimas skandalas, kuris kilo praėjusią savaitę J.Cahuzacui pripažinus, kad užsienio sąskaitoje turėjo maždaug 600 tūkst. eurų.

Reaguodama į skandalą vyriausybė paskelbė virtinę priemonių, tarp jų – reikalavimą visiems ministrams iki pirmadienio viešai deklaruoti savo turtą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: