Michailas Kasijanovas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Michailas Kasijanovas – Rusijos politikas, buvęs šalies ministras pirmininkas. Karjerą pradėjo kaip Finansų ministras, dirbo su prezidentu Borisu Jelcinu. Vladimirui Putinui atėjus į valdžią po kelerių metų darbo kartu, Michailas pasitraukė iš pareigų, mat atsirado nesutarimų dėl ekonomikos politikos. Nuo to meto, jis tapo vienu iš opozicijos veikėjų ir nenuilstančiu Putino kritiku.

Po nesutarimų su naujaja vyriausybe, buvęs ministras buvo apkaltintas ėmęs 2% nuo tuomet duodamų kyšių mainais už tylėjimą apie procesą. Visa valdžios rankose esanti žiniasklaidą tokį melą išplatino, užklijuodama jam pravardę „Miša du-procentinis“.

Kasijanovas bandė tapti Rusijos prezidentu, tačiau viduryje kampanijos jam buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose. Tam nepasisekus, politikas parašė knygą pavadinimu „Be Putino“ ir turėjo ją pristatyti Ukrainoje, Kijeve. Tačiau pristatymo dieną, gruodžio 18, elektra dingo pastate, kuriame viskas turėjo vykti, o autoriaus sekretorė teigė, kad įėjimą užblokavo 20 jaunų vyriškių, kad niekas negalėtų susirinkti. Taip knygos pristatymas ir neįvyko.

Kai vyko protestai dėl teisėtų rinkimų, jis aktyviai pasisakydavo, tačiau nebuvo itin atviras bendradarbiavimui su Aleksejum Navalnu.  2016 metais Ramzanas Kadyrovas socialiniuose tinkluose pasidalino nuotrauka, kurioje matomas Michailas per snaiperio taikiklį. Keliomis dienomis vėliau po incidento, politiką užpuolė viename Maskvos restorane krūva vyrų, kurie rėkaudami grasino mirtimi.

Opozicionierius vadovaujantis opozicinei Žmonių laisvės partijai, kitaip vadinamai „Parnas“, kritikavęs Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, pareiškė laikinai išvykęs iš šalies, tačiau besitikįs sugrįžti. Jis atsisakė pateikti kitų detalių ar paskelbti, kur šiuo metu yra.

Nuo vasario pabaigos, kai prasidėjo karas Ukrainoje, tūkstančiai rusų, įskaitant ir iškilius Kremliaus kritikus, išvyko iš savo gimtinės.

Žinomiausias Putino kritikas Aleksėjus Navalnas, iki šiol vykdantis kampanijas prieš korupciją Rusijoje, šiuo metu sėdi kalėjime.

Kovą jį paskelbė kaltu dėl paaukotų lėšų grobstymo savo politinių darinių veiklai paremti ir dėl nepagarbos teismui. Remiantis šiais kaltinimais, kurie, pasak Navalno, yra politiškai angažuoti, jis buvo nuteistas dar devyneriems metams kalėjimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: