Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Viena iš kalinamų Rusijos merginų pankroko grupės “Pussy Riot” narių Nadežda Tolokonikova dėl galvos skausmų ir nuovargio buvo paguldyta į ligoninę, penktadienį pranešė kalėjimų valdyba ir moters šalininkai.

N.Tolokonikova “buvo perkelta į ligoninę diagnostiniam tyrimui, atsižvelgiant į jos pačios ir jos advokatės pageidavimus”, naujienų agentūrai AFP sakė kalėjimų valdybos atstovė, kuri daugiau detalių nepateikė.

23 metų aktyvistė galvos skausmus kenčia mažiausiai metus, sakė advokatė, o kita grupės narė pridūrė, kad N.Tolokonikova skundėsi persidirbimu savo kolonijoje.

N.Tolokonikova atlieka dvejų metų laisvės atėmimo bausmę pataisos darbų kolonijoje Rusijos centriniame Mordovijos regione. Už grotų ji buvo pasiųsta dėl praeitais metais surengtos “pankų maldos” prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pagrindinėje Maskvos katedroje.

Kita “Pussy Riot” narė Marija Aliochina atlieka dvejų metų laisvės atėmimo bausmę Permės regione. Trečioji suimta grupės narė Jekaterina Samucevič buvo paleista po apeliacinio proceso.

Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FBVT) atstovė paneigė, kad N.Tolokonikova serga, bet dėl medicininių duomenų apsaugos jos diagnozės nepaskelbė.

“Dar 2012 metų pavasarį Nadežda Tolokonikova tardymo izoliatoriuje ne kartą skundėsi galvos skausmais, – sakoma advokatės Irinos Chrunovos pareiškime. – Kalėjimo sąlygomis jos galvos skausmai suintensyvėjo”.

Advokatė pridūrė, kad N.Tolokonikovai – patraukliai brunetei ir labiausiai atpažįstamai grupės narei – turi būti atlikta daug medicininių tyrimų, kol bus nustatyta diagnozė ir paskirtas gydymas.

J.Samucevič pirmoji sukėlė aliarmą dėl N.Tolokonikovos sveikatos – ketvirtadienio vakaro interviu opozicinei televizijai “Dožd” (“Lietus”), kuriame pasakė, kad ji jau kuris laikas prastai jaučiasi.

“Ji jau ilgą laiką skundžiasi dėl savo sveikatos, – sakė J.Samucevič. – Buvo priimtas sprendimas pervežti ją į kaimyninę koloniją, kur yra ligoninė. Ji ten yra jau kelios dienos”.

Koloniją, kurioje N.Tolokonikova atlieka bausmę, ji pavadino garsėjančia savo prastomis sąlygomis ir spėjo, kad tai galėjo paveikti jos grupės draugę.

“Kasdien ji keliasi penktą ir eina į darbą. Ji turi dvi pamainas. Problema ta, kad po to jie neleidžia jai pailsėti ir skiria kitų užduočių, – sakė J.Samucevič. – Tai reiškia, kad ji dirba visą laiką ir skundžiasi, kad yra labai pavargusi”.

“Pussy Riot” teisinė komanda bando pasiekti, kad N.Tolokonikova būtų paleista, nes ji turi mažą vaiką ir jos bausmės vykdymą būtų galima atidėti, kol vaikas paaugs.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: