© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos opozicijos atstovai neturi vilčių, kad Boriso Nemcovo nužudymo Rusijoje užsakovai gali būti išaiškinti, todėl žada siekti tarptautinio tyrimo.

“Artimiausiu metu mes ketiname inicijuoti tarptautinį tyrimą dėl B.Nemcovo žmogžudystės. Mes manome, kad Rusijoje šiuo metu tyrimui daromos politinės – administracinės kliūtys nustatant šios žmogžudystės organizatorius ir užsakovus. Dėl to mes suinteresuoti, kad tyrimas būtų atliekamas tarptautiniu lygmeniu. Tai yra vienintelis šansas, kad užsakovai ir organizatoriai būtų nustatyti”, – Vilniuje žurnalistams sakė B.Nemcovo buvęs bendražygis Ilja Jašinas.

Opozicinės partijos RPR-PARNAS politinės tarybos teigė, kad tiriant B.Nemcovo žmogžudystę Rusijoje iš pradžių buvo atliekami “iš tiesų profesionalūs veiksmai”, tačiau vėliau buvo pakeista tyrimo grupė ir jos vadovas.

Anot jo, šiuo metu sulaikyti įtariamieji “tik nuspaudė gaiduką” kaip vykdytojai. Jis teigė neabejojantis, kad atlikus nuodugnų nužudymo tyrimą, jis atvestų iki Čečėnijos vadovų.

“Mes manome, kad tie žmonės, kurie šiuo metu yra sulaikyti, yra prisidėję prie B.Nemcovo žmogžudystės. Mes manome, kad tyrėjams pavyko nustatyti pakankamai stiprią įtariamųjų grandinę. Mes manome, kad kraujo pėdsakai nuo Didžiojo Maskvos upės tilto, kur buvo nužudytas B.Nemcovas, veda į patį Grozną, į pačius aukščiausius Čečėnijos respublikos kabinetus”, – sakė jis.

“Mažiausiai politinę atsakomybę už šią žmogžudystę turi prisiimti Vladimiras Putinas, nes būtent jis sukūrė tokią politinę sistemą, kuri leido tokią demonstratyvią, žiaurią žmogžudystę, kurią mes laikome smurtu ir teroristiniu aktu”, – pridūrė opozicijos atstovas.

I.Jašinas taip pat sakė, kad opozicija ir toliau tęs B.Nemcovo pradėtus darbus ir toliau rinks duomenis apie Rusijos karinių pajėgų vykdomus karinius veiksmus Rytų Ukrainoje bei Krymo aneksiją. Tai siekiančią įrodyti ataskaitą I.Jašinas su bendražygiais penktadienį pristatė Vilniuje.

Jis sakė nesibaiminantis, jog dėl šių veiksmų gali sulaukti savo bendražygio likimo, nes viešumas esą gali apsaugoti Kremliaus režimui nepalankius asmenis.

“Kodėl turiu savo šalyje bijoti, net jei mano šalyje šeimininkas yra banditas? Tai nereiškia, kad turime bėgti ir slėptis. Jei bijosime, grėsmė mūsų gyvybėms bus kur kas didesnė. Aš įsitikinęs, kad jei sieksime, kad Rusija taptu normali europinė, atvira valstybė, užimsime viešą poziciją, įvardinsime daiktus tikraisiais vardais, įvardinsime pavardes, kalbėsime apie tai atvirai ir viešai, tai bus kur kas labiau užtikrins mums saugumą”, – savo poziciją dėstė I.Jašinas.

Opozicija taip pat žada siekti, kad Didžiojo Maskvos upės tilto būtų pervadintas Boriso Nemcovo tiltu, nes šiuo metu čia esą neleidžiama įrengti net memorialinės lentos.

“Tai turi būti Nemcovo tiltas, (….) žmonės tarpusavį jį taip ir vadina. Mes sieksime, kad galų gale jis būtų pavadintas Boriso Nemcovo vardu”, – patvirtino opozicionierius.

Šis pasiūlymas jau buvo pateiktas valdžios atstovams, tačiau, I.Jašino žodžiais, buvo atsakyta, kad “šiuo klausimu nėra visuomenės sutarimo” ir “šis klausimas gali būti išspręstas ne anksčiau nei po 10 metų”.

Jis taip pat pateikė pavyzdį, kad tuo metu Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo tėvo Achmato vardu gatvė Maskvoje buvo pavadinta per labai trumpą laiką po jo mirties ir tai nesukėlė problemų.

Dėl B.Nemcovo nužudymo buvo sulaikyti penki musulmonai iš Čečėnijos, opozicija sako, kad tikrieji Kremliaus kritiko nužudymo organizatoriai greičiausiai taip ir nebus surasti, nes jie atskleistų ryšį su Kremliui ištikimais žmonėmis.

Pagrindinis bylos įtariamasis yra Zauras Dadajevas, kuris anksčiau buvo Čečėnijos lyderiui V.Putino sąjungininkui R.Kadyrovui pavaldaus policijos bataliono “Sever” vadas.

“Neįmanoma įsivaizduoti, kad visi šie žmonės veikė bent jau negavę R.Kadyrovo pritarimo”, – penktadienį sakė I.Jašinas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: