Dmitrijus Gudkovas / Asmeninio archyvo nuotr.

Politikas mano, kad Kremlius bando užkirsti kelią jo kandidatūrai parlamento rinkimuose, taikydamas tolesnes represines priemones. Todėl opozicijos politikas Dmitrijus Gudkovas paliko savo šalį ir išvyko į Ukrainą.

Aš važiuoju į Kijevą“, – „Telegram“ naujienų kanale pranešė 41 metų Gudkovas. Jis teigė, kad iš prezidento administracijai artimų pažįstamų gavo duomenų, jog prieš jį buvo rengiamas baudžiamasis procesas, siekiant jį pašalinti.

Buvęs Dūmos deputatas mano, kad daroma viskas, kad jis negalėtų dalyvauti rudenį vyksiančiuose parlamento rinkimuose. Antradienį A. Gudkovas buvo suimtas dėl kaltinimų nuomos mokesčio mažinimu. Po dviejų dienų jis buvo paleistas iš policijos areštinės. Pasak jo advokato, kaltinimai nebuvo pateikti. Jei Gudkovui būtų pateikti kaltinimai, jam grėstų penkeri metai kalėjimo. Policija taip pat atliko kratą jo sodyboje netoli Maskvos. Taip pat buvo apiplėšti kitų opozicijos veikėjų butai.

Užsienyje bent iki rinkimų

Gudkovas rašė, kad jam teks likti užsienyje bent iki rugsėjo mėn. vyksiančių rinkimų. Jo artimieji ir draugai palaikys šį sprendimą. Tuo tarpu jiems taip pat iškyla grėsmė. Kremliaus kritikai jau seniai skundžiasi, kad valdžios aparatas dabar susidoroja su kitaip manančiais. Dešimtys opozicijos narių yra sulaikyti.

Praeitą savaitę policija iš lėktuvo išlaipino opozicijos narį Andrejų Pivovarovą prieš pat jam išskrendant į Varšuvą. Trečiadienį teismas 39-erių metų vyrui skyrė dviejų mėnesių kardomąjį suėmimą. Jam gresia iki šešerių metų kalėjimo.

Pivovarovas yra buvęs opozicinio judėjimo “Atvira Rusija”, kuris praėjusią savaitę dėl didėjančio Rusijos valdžios institucijų spaudimo iširo, vadovas. Kadaise „Atvirąją Rusiją“ įkūrė Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: