Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos politikai ir komentatoriai sekmadienį daugiausia smerkiamai vertina rusų oligarcho ir Kremliaus kritiko Boriso Berezovskio, kuris mirė “neaiškiomis” aplinkybėmis, gyvenimą ir spėlioja apie jo psichinę būklę pastarosiomis savaitėmis.

67 metų oligarchas šeštadienį po pietų buvo rastas negyvas savo namuose netoli Askoto – pasiturinčiųjų miestelio šalia Londono.

Policija, imdamasi atsargumo priemonių, į jo namus buvo iškvietusi cheminių, biologinių ir radioaktyvių medžiagų ekspertus.

Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas naujienų agentūrai “RIA Novosti” sakė, kad “neturi gerų žodžių ar liaupsių Berezovskiui”.

Pasak jo, B.Berezovskis “savo gyvenimo pabaigoje pats pripažino, kad gyveno dėl nieko, liko be šeimos, tėvynės, pinigų ar draugų”.

“Ir finalas tai visiškai atitiko”, – pareiškė jis.

1946 metų sausio 23 dieną Maskvoje gimęs B.Berezovskis beveik du dešimtmečius užsiėmė mokslu, o paskui pasinaudojo pertvarkos galimybėmis ir susikrovė milžinišku turtus.

Vėliau jis susipyko su prezidentu Vladimiru Putinu, kai šis ėmėsi žaboti politinių ambicijų turėjusius oligarchus, ir 2003-iaisiais gavęs politinį prieglobstį Didžiojoje Britanijoje toliau kritikavo Kremlių.

“Nedaug žmonių pasakys apie jį ką nors gera, tad geriau patylėti”, – “Twitter” parašė buvęs ministras, dabar – opozicijos protestų lyderis Borisas Nemcovas.

Komentatoriai spėlioja, kad B.Berezovskis pastaraisiais mėnesiais, prislėgtas depresijos, galėjo pradėti į viską žiūrėti kitaip.

Ekstravagantiškasis nacionalistų Liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis sakė, kad sausio mėnesį, kai susitiko su B.Berezovskiu, šis atrodė prislėgtas.

“Jis buvo pasirengęs grįžti į Rusiją bet kokiomis sąlygomis … Jis atrodė labai nusiminęs, akys buvo užgesusios”, – sakė V.Žirinovskis radijui “Echo Moskvy”, prisimindamas paskutinį jų susitikimą viename kurorte prie Raudonosios jūros.

Jis teigė, jog B.Berezovskis “žadėjo uždaryti Litvinenkos bylą” mainais į galimybę grįžti Rusijon. Buvęs rusų saugumo agentas Aleksandras Litvinenka 2006 metais Londone mirė apnuodytas radioaktyviuoju poloniu; šis nužudymas smarkiai apkartino Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykius.

Rusijos žiniasklaida sekmadienį taip pat spėja, kad B.Berezovskis pastaruoju metu ėmė keisti požiūrį į V.Putiną.

“Forbes” rusiškosios interneto svetainės žurnalistas Ilja Žeguliovas radijui “Echo Moskvy” sakė, kad B.Berezovskis penktadienį privataus pokalbio metu gyrė V.Putino stiprią valią.

Pasklidus naujienoms apie B.Berezovskio mirtį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas šeštadienį valstybinei televizijai sakė, jog šis oligarchas prieš porą mėnesių parašė V.Putinui, kad norėtų grįžti namo, ir prašė “atleidimo už savo klaidas”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: