© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Susannah Mushatt Jones šiuo metu yra patekusi į Pasaulio Gineso rekordų knygą kaip seniausia planetoje gyvenanti moteris. Tai įvyko, kai moteris sulaukė 115 metų ir 346 dienų (birželio 17d., 2015). Moteris pragyveno ne tik Pirmąjį ir Antrąjį Pasaulinius karus, Šaltąjį karą, bet ir stebėjo tokių didžiųjų išradimų kaip automobilio, lėktuvo, televizoriaus, kompiuterio atsiradimą. O liepos 6d. atšventė savo 116-ajį gimtadienį.

Į gimtadienį susirinkęs gausus būrys giminaičių ir draugų dainavo, sveikino ir džiaugėsi, jog Susannah Mushatt Jones sulaukė tokio garbaus amžiaus. O koks gimtadienio vakarėlis be torto? Tiesa, ant torto nebuvo 116 žvakučių, bet jis buvo puoštas mėgstamiausiomis Susannah dalykų imitacijomis – suknele, bekonu ir vištos kulšelėmis. Moteris labai sunkiai kalba ir girdi, o prieš 15 metų dėl glaukomos prarado regėjimą, be to juda tik invalido vežimėlyje. Džiugu, kad šie sunkumai nė kiek nemažina moters noro gyventi. Sveikatą moteris tikrinasi 3-4 kartus per metus. Yra atsisakiusi operuotis kataraktą ir atsisakė gydytojų rekomenduoto širdis stimuliatoriaus, su kitomis sveikatos problemomis jai susidurti netekę. Daugiau niekuo nesirgusi Jones geria vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ir vitaminus. Moteris apsupta savo artimųjų meilės ir rūpesčio, šie ir rūpinasi garbingo amžiaus senole. Giminaičiai apie ją atsiliepia kaip apie niekada nestokojusia meilės, gerumo ir dosnumo. Jones yra gavusi apdovanojimus dėl išskirtinio pasiekimo – gyvenusi net trijuose šimtmečiuose.

Sutuoktinio neturėjimas gyvenimą prailgina

Ši moteris gimė 1899m. liepos 6d., Alabamos valstijoje, jos seneliai buvo vergai, o tėvai ūkininkai, iš viso tėvai užaugino net 11 vaikų. Baigusi mokyklą iš Alabamos persikėlė į Niujorką, kur ir gyvena iki šiol. Moteris visą savo gyvenimą buvo namų šeimininkė ir prižiūrėjo vaikus. O į pensiją, užtarnauto poilsio, išėjo 1965 metais. Būdama 29m. ji susituokė, bet po 5m. išsiskyrė, o savo vaikų taip ir nesusilaukė. Moteris net yra juokavusi, kad nebuvimas santuokoje daro gyvenimą ilgesnį. Nepaisant to, kad savo vaikų ji neturėjo, jos šeima vis tiek didelė, nes ji turi apie 100 dukterėčių ir sūnėnų. Kai kurie jų jaučia didelį dėkingumą Susannah Jones, nes nepaisant to, kad pati turėjo labai nedaug pinigų, vis tiek padėjo jiems baigti mokslus. Moteris netgi įkūrė The Calhoun klubą, kuris kovojo, kad afroamerikiečiams būtų skiriamos stipendijos. Norėdama atsidėkoti savo tetai, 2014m. Jones dukterėčia Dr Lavilla Mushatt Watson apie ją parašė biografiją „Susannah – Our Incredible 114-Year-Old Aunt“ (liet. Susannah – mūsų nuostabioji 114 metų teta).

Niekada nerūkė, negėrė ir nesidažė

„Aš apsupta meilės ir teigiamos energijos. Tai ir yra ilgo gyvenimo ir laimės paslaptis.“ – yra sakiusi moteris. Taip pat Jones ir jos artimieji tvirtino, jog niekada nevartojo alkoholio ir nerūkė, nenaudojo kosmetikos ir net nesidažė plaukų, be to, nesilankė vakarėliuose. Taip pat žurnalistams yra atskleidusi dar vieną tokio ilgaamžiškumo paslaptį, tai pasak jos yra miegas. Ji kasdien išmiega po 10 valandų. Tačiau iš senolės 116-to gimtadienio torto, galime suprasti, jog vegetare ar labai sveiko maisto mėgėja senolė tikrai nebuvo.

Su gimtadieniu, Susannah Mushatt Jones!

Pasaulio Gineso rekordo duomenimis Susannah Jones yra trečioji amerikietė pelniusi seniausio pasaulio žmogaus titulą. Ilgiausiai kada nors gyvenusios moters titulas atitenka prancūzei Jeanne Calment, kuri 1997m. mirė sulaukusi 122 metų. Belieka tik palinkėti dabartinei seniausiai pasaulyje moteriai sveikatos, kurios pakaktų sumušti dar vienam rekordui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: