© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukraina ketvirtadienį apkaltino Kremliaus remiamą nušalintąjį prezidentą Viktorą Janukovyčių ir Rusijos saugumo agentus dėl vasario neramumų Kijeve, per kuriuos žuvo apie 100 žmonių.

Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas sakė, kad J.Janukovyčius išleido “nusikalstamą įsakymą” šaudyti į proeuropietiškus protestuotojus, o agentai iš Rusijos Federalinio saugumo tarnybos (FST) padėjo jam suplanuoti ir įvykdyti tą kruviną puolimą.

“Janukovyčius išleido nusikalstamą įsakymą … vasario 18-20 dienomis šaudyti į protestuotojus”, – žurnalistams sakė A.Avakovas.

“FST agentai dalyvavo ir planuojant, ir vykdant tą vadinamąją antiteroristinę operaciją”, – pridūrė jis.

Tris mėnesius trukusių kartais smurtinių antivyriausybinių protestų, kurių dalyviai reikalavo glaudesnių ryšių su Europa, kulminacija buvo dvi skerdynių dienos Kijeve, kurios nulėmė parlamento vasario 22-osios sprendimą nušalinti V.Janukovyčių ir jo vyriausybę.

Vasario 19-osios naktį per gatvių mūšius Kijevo centre nuo šautinių žaizdų mirė beveik 20 žmonių, daugiausia – protestuotojai.

Vasario 20-ąją per kovas Kijevo centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje žuvo daugiau kaip 60 žmonių. Atrodo, kad daugelį jų nušovė snaiperiai.

Ukrainos prokurorai ketvirtadienį paskelbė, kad dėl dalyvavimo tuose neramumuose buvo areštuota 11 dabar jau išformuoto elitinio milicijos specialiųjų pajėgų padalinio “Berkut” narių ir jų vadas.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: