© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Izraelio policija sekmadienį sprogdino kurtinamąsias granatas Tel Avivo centre, vaikydama iš Etiopijos kilusius izraeliečius demonstrantus, kurie protestavo dėl numanomo policijos žiaurumo ir diskriminacijos.

Kai kurie demonstrantai svaidė akmenis, butelius ir kėdes iš aplinkinių restoranų, mėgindami įsiveržti į Tel Avivo savivaldybės pastatą.

Raitosios policijos pareigūnai naudojo kurtinamąsias granatas, vandens patrankas ir pipirines dujas, vaikydami minią prie savivaldybės ir aplinkinėse gatvėse, bet vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad protestuotojai nuolat sugrįždavo.

Policija nurodė, kad per susirėmimus buvo sužeisti 46 pareigūnai ir bent septyni demonstrantai. Dar 26 protestuotojai buvo suimti.

Vidaus saugumo ministras Yitzhakas Aharonovitchius (Icchakas Aharonovičius) sakė, kad “riaušininkus” išvaikyti buvo sunku, nes jie neturėjo aiškių lyderių.

“Nebuvo su kuo kalbėtis”, – jis aiškino žurnalistams.

Protestai sekmadienį vyko praėjus trims dienoms po audringos demonstracijos Jeruzalėje, kurią išprovokavo vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip du policininkai muša uniformuotą Izraelio karį, kilusį iš Etiopijos.

Sekmadienį surengtoje demonstracijoje dalyvavo daug kitų izraeliečių, kurie skandavo šūkius ir laikė plakatus su užrašais “Smurtaujantis policininkas turi būti pasiųstas į kalėjimą” ir “Reikalaujam lygių teisių”.

Žygiuodami Tel Avivo gatvėmis, kai kurie protestuotojai laikė iškėlę rankas sukryžiuotais riešais, tarsi būtų surakinti antrankiais.

Demonstrantai anksčiau blokavo Ajalono automagistralę per eismo piką, sukeldami dideles automobilių grūstis viename iš pagrindinių Izraelio kelių, kol policija vėliau jėga pašalino protestuotojus.

“Būdamas juodaodis šiandien turiu protestuoti”, – 34 metų Eddie Maconenas (Edis Makonenas) sakė AFP prieš prasidedant susirėmimams prie savivaldybės.

“Asmeniškai nesu patyręs policijos smurto, bet jis nukreiptas prieš mano bendruomenę, kurią turiu palaikyti”, – aiškino jis.

Policija nurodė, kad demonstracijoje dalyvavo apie 3 tūkst. žmonių, o žiniasklaida citavo protestų organizatorius, kurie sakė, kad susirinko apie 10 tūkst. žmonių.

Izraelietis protestuotojas Zionas Cohenas (Sionas Koenas) sakė AFP, kad protestuojantys etiopai yra “100 proc. teisūs”.

“Ši šalis – rasistinė, ir mes jų nepriimame”, – teigė aktyvistas.

Prasidėjus eitynėms Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad jis pirmadienį susitiks su Damasu Pakada – policininkų sumuštu kariu – taip pat kitais etiopų bendruomenės atstovais.

“Visi skundai bus ištirti, bet nėra vietos smurtui ir tokiems neramumams”, – perspėjo vyriausybės vadovas.

Izraelyje gyvena per 135 tūkst. iš Etiopijos kilusių žydų, kurie imigravo dviem bangomis – 1984 ir 1991 metais.

Tačiau šiai bendruomenei sunkiai sekėsi integruotis į Izraelio visuomenę, nors vyriausybė skyrė didelę finansinę pagalbą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: