© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukraina gali greitai paskelbti sudaranti komisiją, tirsiančią vadinamųjų Maidano snaiperių problemą, reaguodama į paskelbtą telefoninį pokalbį tarp Estijos užsienio reikalų ministro Urmo Paeto (Urmo Pejeto) ir Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ašton), šeštadienį pranešė naujienų agentūra “Interfax”.

Anksčiau šią savaitę Rusijos žiniasklaida paskelbė, esą Estijos diplomatijos vadovas patvirtino, jog snaiperiai, šaudę į žmones per opozicijos protestuotojų ir Ukrainos saugumo pajėgų susirėmimus Maidanu vadinamoje Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje bei kitose vietose, buvo susiję su “naująja koalicija”, o ne su dabar jau nuversto prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimu.

“Buvo priimtas sprendimas artimiausioje ateityje paskelbti, kad bus sudaryta oficiali komisija – tikriausiai parlamentinė – kurioje bus pakviesti dalyvauti atstovai iš įvairių partijų, tarp jų ir (buvusios valdančiosios) Regionų partijos, taip pat tarptautiniai ekspertai, galbūt ir iš Rusijos”, – vienas šaltinis Ukrainos saugumo tarnybose sakė “Interfax” telefonu iš Kijevo.

Pasak agentūros pašnekovo, ekspertų iš Vakarų šalių kviesti neplanuojama.

Minimas pokalbis, kurio autentiškumą patvirtino Estijos URM, įvyko vasario 26 dieną po U.Paeto vizito į Ukrainą tuoj po kruvinų įvykių Kijeve, kai smurtas jau liovėsi. Kalbėdamasis su C.Ashton, U.Paetas svarstė, kad snaiperiai Maidane šaudė ir į protestavusius žmones, ir į tvarkos sergėtojus. Jis kalbėjo apie šaltinį, kuris patvirtino, jog nukentėjusieji abiejose pusėse buvo sužeisti iš to paties ginklo.

“Interfax” citavo Ukrainos teisėsaugos tarnybų šaltinį, anksčiau priklausiusį dabar jau išformuotam milicijos specialiųjų pajėgų daliniui “Berkut”, dalyvavusiam kruvinuose susirėmimuose Kijeve, kuris sakė, kad Kijevo naujoji valdžia galbūt sudarys tokią komisiją, tačiau tikriausiai sieks “padaryti išvadą, kad veikė snaiperiai iš dviejų pusių.

“Speciali darbo grupė, kuriai, anot kai kurių pranešimų, vadovauja (Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrijus) Parubijus, jau buvo sudaryta, kad parengtų tokią išvadą”, – sakė šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Paklaustas, kaip gali būti klastojami įrodymai, jog Ukrainos milicininkai šaudė į Maidano aktyvistus, šaltinis sakė, kad gali būti šaudoma iš milicijos tarnybinių ginklų į demonstrantų naudotus skydus, drabužius ir medines barikadų dalis – kad kulkos išliktų geresnės būklės.

“Neatmestina, kad jie “padirbės” su lavonais – nors tai techniškai sudėtinga, – teigė “Interfax” pašnekovas. – Bus paruošti apie 40-50 liudininkų, mačiusių specialiųjų pajėgų snaiperių darbą. Kad atrodytų labiau įtikinama, jais gali tapti moterys, pagyvenę žmonės.”

“Trumpai tariant, jie suras gydytojų ir balistikos ekspertų iš kokio nors teismo medicinos centro, taip pat pasirūpins “saugikliais”, kad niekas nesusimautų, ir paneigs pareiškimą, jog Maidane nebuvo Vidaus reikalų ministerijos snaiperių”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: