Bani Hill Band / Organizatorių archyvo nuotr.

Sakartvelas Lietuvai yra ypatinga šalis – tarsi sesė, su kuria sieja išskirtinė draugystė, panaši istorija ir net valstybių dydžiai. Mus jungia šilti diplomatiniai santykiai, Vilnius ir Tbilisis yra artimai susigiminiavę miestai, o lietuvių bei kartvelų žmonės vieni kitus sutinka kaip gerus draugus. Taip pat ir muzikoje – šiltas kartvelų temperamentas mus žavi, išjudina ir kviečia susiburti.

Labai geras ir įsimintinas to pavyzdys yra rugsėjo 30 – spalio 7 d. ketvirtą kart Lietuvą lankysiantys ugningieji Sakartvelo „Bani Hill Band“ – nuostabios teigiamos energijos grupė, muzikos garsais skleidžiamu džiaugsmu bei temperamentu greitai sužavėjusi publiką, pakvietusi ją šokiams ir visuomet paliekanti jausmą, kad verta pakartot. Lietuva šiai grupei netgi yra tapusi muzikos tiltu į pasaulį, čia ji atkeliauja ne vien koncertams, bet ir yra įrašiusi savo CD, nufilmavusi keletą videoklipų.

Vaizdo įrašas iš 2019 m. koncerto Vilkaviškyje

Bani Hill Band“ iš daugybės balsingų Sakartvelo grupių išsiskiria puikia instrumentika ir originaliomis aranžuotėmis. Jie tradicinį polifoninį Sakartvelo dainavimą, kurį UNESCO yra pripažinusi pasauliniu šedevru, derina su mažiau žinomais instrumentiniais folkloro stiliais iš viso Kaukazo, skoninga pop muzikos dvasia ir tik jiems būdinga energija. Septyni „Bani Hill Band“ vyrai įspūdingais žemais vokalais stipriai prikausto dėmesį, o jų muzika išjudina kūną. 

Šiuolaikiškai autentišką Sakartvelo muziką ir šokius perteikianti „Bani Hill Band“ Kaukazo regione turi tūkstančius gerbėjų, jie labai mėgstami Čečėnijoje, Abchazijoje, Osetijoje – keliaujant šiose vietovėse neabejotinai juos išgirstumėte kur nors grojant. „Bani Hill Band“ yra sėkmingai pasirodę Belgijoje, Izraelyje, Nyderlanduose, Kazachstane, Austrijoje, Čekijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Korėjoje, Vakarų pasaulyje yra taip pat žinomi.

Bani Hill Band“ grupės nariai yra kilę iš skirtingų Sakartvelo regionų: kartu koncertuoja ir svanas, ir megrelas, Rytų bei Vakarų regionų atstovai. Drauge jie atlieka liaudies dainas iš įvairiausių tėvynės kampelių bei kitų Kaukazo tautų muziką, savyje apjungdami ištisą Kaukazo kultūrą. Jų dainose kalbama apie meilę, dievišką Sakartvelo gamtą, stiprią draugystę, pagarbą tėvynei bei vyresniesiems.

Vaizdo įrašas iš 2020 m. koncerto Pilialaukyje, Vilniaus raj.

Klausytojų mylimas skambesys atliekamas kartvelų simboliu – trijų stygų panduriu, akordeonu, rėminiu būgnu ir šiuolaikinės jėgos suteikiančiais klavišiniais, bosine gitara bei būgnais. Tradicinis instrumentas panduris, savo forma ir išvaizda primenantis balalaiką, Sakartvele yra laikomas laimės ir džiaugsmo simboliu, neatsiejamu nuo daugumos švenčių bei ritualų. Neįmanoma įsivaizduoti kartvelų šeimos, kurios namuose nebūtų pandurio – dažniausiai pakabinto gerai matomoje vietoje ant sienos, nepaisant to, kad anksčiau jis kainavo maždaug tiek, kiek viena avis!

Bani Hill Band“ susibūrė 2011 m. jos nariams vieniems kitus suradus gatvėje. 2015 m. jų gatvės pasirodymą pastebėjo muzikos prodiuseris, su kuriuo grupė įrašė pirmąją dainą „Rachuli“. Radijo stotims pradėjus ją transliuoti, daina tapo labai populiari Sakartvele, o sekantis singlas „Caucasian Ballad“ sulaukė daugiau nei aštuonių milijonų peržiūrų „Youtube“, padėdamas išgarsėti svetur. 2019 m. jie buvo atrinkti pasirodyti Suomijoje vykusioje WOMEX pasaulio muzikos mugėje, kas yra kone visų world žanro gupių svajonė.

Kartvelų kalba „bani“ reiškia „žemą natą“. Tradiciniuose šalies dainavimuose ši nata priklauso paties žemiausio balso savininkui ir visas skambesys derinamas prie jos – tokios daugiabalsės dainos keri savo nepaprastu grožiu.

Sakartvelas pasižymi itin aukšta chorų kultūra, su kuria lygintis galėtų vos keletas pasaulio šalių. Jo daugiabalsiam dainavimui būdinga išskirtinė trijų balsų technika, o visa dainų ir šokių kultūra yra nepaprastai turtinga bei įvairi. Savo grožiu pavergiančią polifoninę Sakartvelo muziką 2001 m. UNESCO komisija pripažino nematerialiu pasaulio kultūrinio paveldo šedevru. Išskirtinė tonacija, daugiabalsiškumas, dialektų įvairovė kelia nuostabą, susižavėjimą ir prie šios muzikos grožio puoselėjimo bei populiarinimo stipriai prisideda „Bani Hill Band“.

Koncertai:

09.30 „Oazė“, Kaunas

10.02 „Loftas“, Vilnius

10.06 „Lentpjūvė“, Švenčionėliai

10.07 „Vandenis“, Palanga

Bilietai: https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/bani-hill-band-koncertas-sakartvelas-80575/

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: