Liepos 25-26 d. Vilniuje ir Kaune egzotiškos Rytų muzikos mėgėjų laukia įdomi patirtis – į Lietuvą atvyksta daugybę apdovanojimų pelniusi grupė iš Pietų Korėjos „Ak Dan Gwang Chil“. Viena koja stovinti tradicijų pasaulyje, o kita – žaismingoje pop muzikoje, tarp mistikos bei nepaprasto linksmumo varijuojanti grupė įvardinama neeiliniu šamaniško funk, folk-pop žanru. Pasitelkdama abejingų nepaliekantį virtuoziškumą, charizmą bei gryną energiją ji gaivina jau primirštą Pietų Korėjos liaudies muzikos palikimą.

Ak Dan Gwang Chil“ (pavadinimas dažnai trumpinamas į ADG7) sudaro devyni atlikėjai ir turtingas muzikinis repertuaras, įkvėptas Korėjos sakralinės, šamaniškos, ritualinės muzikos (gut) ir liaudies dainų (minyo) tradicijų. Galingi ADG7 pasirodymai įtraukia ir kausto dėmesį, tradicine muzika nešdami dvasinę palaimą bei teigiamą energiją, kuri kuriama moderniu, dažnai net komišku stiliumi. Be to, grupės pasirodymai dvelkia ir šiuolaikiniu K-pop (Korėjos pop) muzikos žanru.

Korėjoje pastaraisiais metais itin suklestėjo folk fusion stilius, atsirado įvairių bandymų interpretuoti tradicinę muziką. Tačiau skirtingai nuo kitų grupių, kurios paprastai pasitelkia elektroninius elementus, ADG7 naudoja vien tradicinius instrumentus – tokius kaip gayageum (dvylikos stygų citra), ajaeng (citra), daegeum (bambukinė fleita), piri (dviguba nendrinė dūdelė), saenghwang (daugiavamzdis pučiamasis), janggu būgnai ir kiti mušamieji. Jais išgaunamas ir sustiprinamas įspūdingas ritualinių ritmų galios potencialas, o šaukinių ir atsiliepimų bangavimas dainose bei charizmatiška dainininkės Hong Ok figūra priešakyje kuria tikrą magiją.

ADG7 sudaro trys superenergingos, dinamiškos bei išraiškingos liaudies dainininkės bei šeši muzikantai. Tačiau jie prisistato ne kaip rimti tradicijų puoselėtojai, bet kaip vėjavaikiška, džiugi šou grupė su visomis K-pop tradicijomis – choreografiškomis vokalistėmis, saldainių spalvos kostiumais, ir šokdinančiomis, nuotaikingomis dainomis, kurios susieja liaudies melodijų vientisumą su patraukliais pop pakartojimais, drąsiomis instrumentų linijomis. ADG7 nariai atsisako būti vadinami tradicionalistais, nes jie aistringai išradinėja liaudies muziką šiuolaikinei erai.

Grupė nuo pat pradžių buvo susitelkusi į savo unikalumo paieškas, bandydama atsakyti į klausimą, kaip galėtų sužavėti pasaulį išskirtiniu skambesiu. Dėl to pasirinko repertuarą iš gut (Korėjos šamanų ritualai, kuriems būdingi ritmiški judesiai, dainos, būrimai ir maldos) bei Seodo Minyo (akomponuoto tradicinio dainavimo stilius, išlaikantis ritmų rinkinį) – dabartinės Šiaurės Korėjos Hwanghae provincijos liaudies muzikos, kuri pasižymi ryškiais nosiniais tonais ir puikiu vibrato. Seodo Minyo retai begalima išgirsti mokyklose ar atliekant muzikantų. Negana to, ši tradicija Šiaurės Korėjoje nebėra perduodama, o jos išsaugojimu rūpinasi Pietų korėjiečiai. 

ADG7 susibūrė 2015 m. Pietų Korėjai minint 70-ąsias nacionalinio išsivadavimo iš Japonijos kolonijinės valdžios metines. Grupė savo kūryboje atkuria ryšį su bendromis Korėjos kultūrinėmis šaknimis ir iš naujo jas perteikia, išreikšdama tikrąją išsivadavimo prasmę bei susivienijimo troškimą. ADG7 jaučia pareigą skleisti žinią apie Pietų Korėjos tautą, jos pasiaukojimu grįstą istoriją. Tuo pačiu klausytojams suteikdami komforto, paguodos, palengvėjimo, teigiamos energijos jausmą, o jų tekstai siejasi su kasdienybe bei dvelkia nuoširdumu.

Tarp ADG7 nuopelnų yra ir geriausios 2018 m. grupės titulas KBS Korėjos tradicinės muzikos apdovanojimuose, ir „Sori Frontier“ įvertinimas 2017 m. vykusiame „Jeongju International Sori Festival“, jie yra dalyvavę WOMEX (2019 m.), „globalFEST“ (2020 m.), „Roskilde“ (2022 m.) bei kt. Grupė didelio dėmesio sulaukė tiek gimtinėje, tiek visame pasaulyje, atliepdama didėjantį korėjietiškos muzikos populiarumą, koncertavo JAV, Pietų Amerikos, Europos, Rusijos scenose.

Be to, visi ADG7 nariai yra ir tradicinės korėjiečių muzikos grupės „Jeong Ga Ak Hoe“, įkurtos 2000 m., nariai. Ją sudaro 16 profesionalių atlikėjų. Siekdamas populiarinti senųjų laikų paveldą, kolektyvas bendradarbiauja su šiuolaikiniais dainų autoriais, rašo muziką teatro spektakliams.

Koncertai:

Liepos 25 d. 19 val. „LOFTAS“, Vilnius

Liepos 26 d. 19 val. „TERASA LAUKAS“, Kaunas

Koncertas Kaune yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Bilietai: Bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: