Samba Tourė / Organizatorių archyvo nuotr.

Rugpjūčio 3 d. į Kauną sugrįžta Malio muzikos legenda Samba Touré – vienas geriausių ir labiausiai įtikinančių šiuolaikinių Afrikos gitaristų bei vokalistų, šiais metais nuraškęs „Songlines“ geriausio metų atlikėjo titulą. Sekdamas širdies vedimu atlikėjas savo gyvenimo mokykla pasirinko muziką ir gavo galimybę mokytis iš geriausių – žymiojo dykumų bliuzo žanro garsintojo Ali Farka Touré. Dabar Samba Touré žavi savitu stiliumi, puikiai išreikšta ir techniškai nuostabia gitara bei iškalbingais dainų tekstais.

Savo kūryboje Samba Touré kuria harmoningą Nigerio upės bliuzo, tradicinių Songajaus temų ir Vakarų įtakų derinį, apjungdamas tradicijas bei modernumą. Kūriniuose besikartojančios didingos kolektyvinės harmonijos pasiekia giliausius klausytojų pasąmonės klodus ir veda į malonų tranzą. Kiekviena Samba Touré kompozicija spinduliuoja tiesą, išradingai perteikdama moralines žinutes supažindina su svarbiais Malio kultūros elementais. Klausantis šios Vakarų Afrikos muzikos lengva įsijausti į jos kuriamą judėjimą, užburiantį dykumų bliuzo ritmą.

Samba Touré 2018 m. lankydamasis Lietuvoje pristatė albumą „Wande“, užpildytą didžiule šiluma ir skambantį kaip namai – raminančiai bei labai natūraliai. Šiemet šis gitaristas, vokalistas ir kompozitorius pristatys naujausią albumą „Binga“ (2021 m.) – savo asmeniškiausią bei labiausiai įtraukiantį darbą. Septintasis jo albumas yra kilęs iš Songajaus (senovės Afrikos valstybė) bliuzo tradicijų ir yra pirmasis įdainuotas vien gimtąja songajų kalba.

Kaimelio, kuriame atlikėjas užaugo, vardu pavadintas albumas yra tautos istorija ir stiprus Samba Touré pasididžiavimo, pagarbos bei meilės savo šaknims patvirtinimas. Tolygūs gitaros garsai, šiltas balsas ir mažoje grupėje – vien tik gitara, ngoni, kalabašu, minimalia perkusija ir lūpine armonikėle – kuriama istorija dovanoja asmenišką bei intymią atmosferą. Paprasti, bet stiprūs žodžiai, muzika skleidžia širdies jėgą, instrumentų, balsų bendrystę bei tampa viltimi sulaukti geresnių dienų.

Šis albumas vietiniams gyventojams tapo tikriausiu informacijos ir žinių šaltiniu, atkreipiančiu dėmesį į svarbias temas – netinkamą mokyklų sistemą, žmonijos daromą žalą gamtai, gimtojo kaimo skurdą, jaunimo emigraciją. Kadangi Samba Touré yra kilęs iš šimtmečių senumo Afrikos žodinės muzikos tradicijos, kuri buvo perduodama iš kartos į kartą griotų (Vakarų Afrikos istorikų, pasakotojų, dainininkų, poetų ar muzikantų), vietinė muzika vis dar sklinda panašiu būdu ir tarnauja kaip informacijos priemonė. Pats Samba Touré užaugęs atokiame Malio kaime nėra lankęs mokyklos ir iki šiol negali lengvai skaityti kaip ir didžioji dalis jo tėvynainių.

Savo pirmajį ir Malyje didžiulės sėkmės sulaukusį albumą „Fondo“ Samba Touré išleido 2003 m., vėliau sekė kiti šeši, kurie pelnė tarptautinę šlovę, apdovanojimų, atsidūrė world muzikos topų viršūnėse, vienas jų „Alabala“ (2013 m.) pripažintas metų geriausiu afrikiečių įrašu pasaulyje. Albumus lydėjo turai Europoje, įsimintini pasirodymai Amsterdamo „Paradiso“ salėje, „North Sea Jazz Club“, Budapešto „Sziget“ festivalyje ir kt. Samba Touré yra pasirodęs dviejuose dokumentiniuose filmuose bei viename koncerte – filme.

Samba Touré kūrybai negailima liaupsių – ji vadinama šiuolaikine klasika, Malio muzikos perlu, esančiu geriausioje savo formoje. Giliai meniškas kūrėjas kuria brandžią, tikrą, erdvią muziką su rezonuojančiu, sielą paliečiančiu vokalu. Jis dažnai tituluojamas Ali Farka Touré įpėdiniu, tačiau savo tekstais turi svarbų politinį pranašumą.

Atlikėjai:

Samba Touré: gitara, vokalas; Djimé Sissoko: ngoni, tamani, vokalas; Souleymane Kane: kalebašas, vokalas.

Bilietai: Bilietai.lt

Samba Touré“ koncertas yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: