Samba Touré © Karim Diarra

Kovo mėnesį į Lietuvą atvyksta vienas geriausių ir labiausiai įtikinančių dabartinių Afrikos gitaristų – Malio legenda Samba Touré. Nuoširdžiai sekdamas žymiojo dykumų bliuzo žanro garsintojo Ali Farka Touré, lyginamo su John Lee Hooker, pėdomis, Samba Touré žavi puikiai išreikšta ir techniškai nuostabia gitara bei iškalbingais dainų tekstais.

Pasirodymo metu gitaristas, vokalistas ir kompozitorius Samba Touré pristatys savo naujausią albumą „Wande“ (2018 m.), kuris yra įvardinamas įspūdingiausiu ir geriausiu atlikėjo darbu. Pačiam kūrėjui netikėtai nuo pirminės vizijos nutolęs įrašas yra užpildytas didžiule šiluma ir skamba kaip namai – raminančiai bei labai natūraliai. Vos per dvi savaites įrašytas albumas viršijo visus lūkesčius: šviežumas, šviesa, džiugesys, šokis persmelkia kiekvieną natą, o visa ko akcentu tapo ritmas bei afrikiečių kalbantis būgnas tama – vienintelis, kuriuo galima išgroti aštuonias natas. Pastarasis tradiciškai yra labai svarbus kaip kvietimo susivienyti simbolis.

Savo kūryboje Samba Touré kuria harmoningą Nigerio upės bliuzo, tradicinių Songajaus temų ir Vakarų įtakų derinį, apjungdamas tęstinumą ir pokyčius, tradicijas bei modernumą. Pasaulyje jis pagarsėjo savo aistringu grojimu gitara ir ugningu dainavimu. Energinga atlikėjo muzika tęsia vėlyvąjį Ali Farka Touré bliuzo palikimą ir yra plačiai vertinama tiek gimtinėje, tiek užsienyje.

Mažame Malio kaimelyje Dabi augusio Samba Touré (g. 1968 m.) meilė muzikai didžių meistrų buvo pastebėta 1997 m., kuomet Ali Farka Touré pasiūlė unikalią galimybę prisijungti prie jo grupės ir koncertuoti Europoje bei JAV, drauge atverdamas akis naujoms įtakoms ir įkvėpdamas sukurti savitą bliuzo stilių. Grįžęs po šių gastrolių, Samba Touré išleido savo pirmąjį Malyje didžiulės sėkmės sulaukusį solinį albumą „Fondo“ (2003 m.). Vėliau sekė Vakarų Afrikos festivaliuose pristatytas „Aito“ (2007 m.), tarptautinį pripažinimą pelnęs „Songhai Blues“ (2009 m.).

2010 m. žymusis koros muzikos atlikėjas Toumani Diabaté pakvietė drauge sugroti „Ali Farka Touré Variations Tour“. Ketvirtasis solinis Samba Touré įrašas „Crocodile Blues“ (2011 m.) pelnė „Tamani d’Or“ apdovanojimą, paskesnis „Alabala“ (2013 m.) buvo pripažintas metų geriausiu afrikiečių albumu pasaulyje. 2015 m. „Gandadiko“ iškart pasiekė pasaulio muzikos topų viršūnes, o naujausiasis „Wande“ (2018 m.) atsidūrė antrojoje „World Music Charts Europe“ vietoje. Albumus lydėjo turai Europoje, įsimintini pasirodymai Amsterdamo „Paradiso“ salėje, „North Sea Jazz Club“, Budapešto „Sziget“ festivalyje ir kt. Samba Touré yra pasirodęs dviejuose dokumentiniuose filmuose bei viename koncerte – filme.

Samba Touré kūrybai negailima liaupsių – ji vadinama šiuolaikine klasika, Malio muzikos perlu, esančiu geriausioje savo formoje. Giliai meniškas atlikėjas kuria brandžią, erdvią muziką, kuri mus kviečia švęsti gyvenimą.

Koncertai

Kovo 21 d. 19 val. Kauno Kultūros Centras, Kaunas

Kovo 22 d. 19 val. Klubas „Ramybė“, Palanga

Kovo 23 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilnius

Atlikėjai

Samba Touré: gitara, vokalas

Djimé Sissoko: ngoni, tamani, vokalas

Souleymane Kane: kalebašas, vokalas

Mamadou Sidibé: bosinė gitara

Bilietai

www.tiketa.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: