Mariaus Abramavičiaus Neboisia paveikslas-aitvaras

Šalia Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios jau penkioliktą kartą rengiamas respublikinis aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“ šį kartą įvyks baigiantis vasarai, rugpjūčio 22 d.

Festivalį organizuojančio Ežerėlio kultūros centro direktorė Miglė Andrejeva pasakojo, kad šiemet į Zapyškį atvyks visas būrys gerai žinomų menininkų. Unikaliais paveikslais iš gamtinių medžiagų garsėjanti Jolita Vaitkutė pristatys vitražinį aitvarą. Daugiau kaip 60 parodų įvairiose pasaulio šalyse surengęs dailininkas, fotografas ir keliautojas Marius Abramavičius-Neboisia irgi mėgsta kelti į dangų didžiulius paveikslus-vėliavas.

Festivalyje taip pat dalyvaus tapytoja Rūta Strazdauskienė, dailės terapeutė Donata Sadauskienė, aitvarų meistras Tadas Surkys. Menininkai pasiryžę pagaminti ir į dangų paleisti 33 kvadratinių metrų dydžio aitvarus.

Festivalio globėjas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad šis renginys skirtas šeimoms ir visiems, mėgstantiems aktyviai ir kūrybiškai praleisti laiką gamtoje. „Zapyškis unikalus tuo, kad čia galima atvykti įvairiomis transporto priemonėmis. Planuojantiems automobilius palikti namuose patariame atminti dviračiais, paspirtukais, nuo senosios Kauno prieplaukos atplaukti laivu „Vilkija“ arba atvykti viešuoju transportu. Smagu, kad vis daugiau žmonių nori apžiūrėti restauruotą Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią ir čia praleisti laisvalaikį “, – sakė meras.

Organizatorių archyvo nuotr.

Festivalyje veiks kūrybinės dirbtuvės, todėl aitvarą galės pasigaminti kiekvienas šventės dalyvis. Aitvarų varžybose kasmet dalyvauja daugiau kaip 100 dalyvių, kurie varžosi dėl trijų prizinių vietų ir dalyvauja laimingiausio aitvaro loterijoje. Vyks lėktuvėlių varžybos, kurioms teisėjaus profesionalūs teisėjai. Prizus varžybų nugalėtojams kuria stiklo menininkė Valda Verikaitė.

Šiųmetis festivalis yra „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ dalis. Šventės dalyviai galės apžiūrėti atnaujintą Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, dalyvauti Zapyškio pagrindinės mokyklos, Zapyškio mamyčių klubo, VšĮ „Stuba“ veiklose, keliauti nauju pažintiniu taku. Vyks muilo burbulų pūtimo čempionatas, veiks atvirlaiškių paštas, bus daug kitų pramogų.

Organizatorių archyvo nuotr.

Neatskiriama festivalio dalis – muzika. Šiemet į Zapyškį atvyks dainuojamosios poezijos atlikėjas Andrius Kulikauskas, kurio daina „Aitvarai“ tapo festivalio himu. Ant scenos taip pat pasirodys grupė „Flash Voyage“ bei Jurgis Didžiulis, todėl bus ką veikti ir romantikams, ir temperamentingos muzikos gerbėjams.

M. Andrejeva ragina festivalio dalyvius ir svečius atsivežti savo puodelį bei šaukštą, kad būtų sunaudota kuo mažiau vienkartinių indų ir liktų mažiau atliekų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: