Organizatorių archyvo nuotr.

Birželio 30 – liepos 1 dienomis Kaune vyksiančios jubiliejinės – dešimtosios – Pasaulio lietuvių sporto žaidynės (PLSŽ). Gausią delegaciją į Lietuvą ketinantys atsiųsti Didžiosios Britanijos lietuviui sako, kad sportas yra labai svarbi jų gyvenimo dalis.

„Sportinės veiklos tikrai neapleidome, – pasakojo vienas Didžiosios Britanijos lietuvių sporto entuziastų Marius Banaitis. – Jau 10 metų veikia Britanijos lietuvių krepšinio lyga, kurioje šiuo metu žaidžia 23 komandos: 15 – Londono pogrupyje ir 8 – Visbečo. Turime 2 stiprias salės futbolo komandas, jos žaidžia Anglijos čempionate, dar yra keletas nuolat susirenkančių kitų ekipų. Pernai Peterboro mieste įsikūrė ir moterų krepšinio komanda, nemaža grupė žmonių žaidžia golfą, turime pavienių stalo teniso ir badmintono mėgėjų. Oficialiai egzistuoja dvi vaikų krepšinio mokyklos.“

Į PLSŽ D. Britanijos lietuviai atvyks kaip kuriamos Britanijos lietuvių sporto asociacijos nariai.

„Šiuo metu bandome visus sportininkus ir klubus uregistruoti ir įkurti asociaciją, nes D. Britanijoje nėra mūsų sporto bendruomenės, o poreikis yra. Žaidynėse dalyvausime jau kaip asociacijos nariai“, – teigė pašnekovas.

Pagrindinis Didžiosios Britanijos lietuvių metų sporto renginys – Ambasados taurės turnyras, kuriame dalyvauja krepšinio ir futbolo komandos bei stalo tenisininkai. Tačiau PLSŽ lietuvių planuose užima ypatingą vietą.

„Žaidynės yra tikrai laukiamas įvykis, galėtų jos vykti ir dažniau, – šypsojosi M. Banaitis. – Visiems yra smagu sugrįžti į Lietuvą ir tuo pačiu dalyvauti savo mėgstamosiose rungtyse. Labai gerai, kad žaidynės skirtos ne profesionaliems sportininkams. Man asmeniškai tai bus jau 4 žaidynės, delegacijoje yra žmonių, kurie dalyvavo po 2-3 kartus. Didėjant emigrantų skaičių žaidynės, manau, tik populiarės.“

Registracija į 2017-ųjų žaidynes vyks iki kovo 1 dienos, o visi norintys dalyvauti jose tai turi daryti per savo bendruomenes.

„Po sėkmingų 2013 metų žaidynių Klaipėdoje visi laukė šiemetinių. Skleisti žinią pradėjome pernai, pagrindinis būdas – per pažįstamus sportininkus, jau dalyvavusius žaidynėse. Taip pat paskleidėme žinią per bendruomenes ir socialinius tinklus, vietinę spaudą. Šiuo metu jau turime 35 sportininkus, bet dar 6 komandos tikslina žaidėjų sąrašus. Tad turėsime virš 100 dalyvių, – pasakojo Didžiosios Britanijos lietuvis. – Atrankos nedarėme, visi skrenda savo lėšomis, gana sunku suderinti ir kad visi komandos nariai galėtų vykti.“

Anot pašnekovo, Didžiosios Britanijos lietuviai ketina dalyvauti 10 sporto šakų varžybose.

„Didžiausios mūsų viltys siejamos su Londono „Lituanikos“ krepšinio komanda, kuri žaidžia Anglijos I divizione. Tikimės turėti ir stiprią futbolo komandą. Klaipėdoje laimėjome medalius teniso ir šaudymo rungtyse, tad tikimės jų ir šiemet“, – sakė M. Banaitis.

PLSŽ varžybų nuostatuose numatyta, kad komandose gali rungtyniauti ne tik lietuviai, jei kitų tautybių atstovai yra nuolatiniai šių ekipų nariai. Gali būti, kad Didžiosios Britanijos rinktinėje bus kitų tautybių atstovų, kuriems žaidynės taps puikia galimybe susipažinti su bičiulių gimtine.

„Klaipėdoje turėjome savo delegacijoje sportininką iš Malaizijos, – prisiminė sporto entuziastas. – Mūsų futbolo komandose žaidžia anglai ir brazilai, viena komanda kalbina į Kauną važiuoti sportininką iš Brazilijos.“

PLSŽ yra puikia proga po visą pasaulį išsibarsčiusiems lietuviams ne tik pasivaržyti sporto aikštynuose, bet ir praleisti daugiau laiko tėvynėje. Ne vienas kelionę į Lietuvą planuojantis žaidynių dalyvis ketina gimtinėje ir atostogauti.

„Pas mus yra labai įvairiai. Vieni dalyviai planuojasi atostogas būtent žaidynių metu, tad jie pasiliks ilgiau. Kiti skrenda tik tam savaitgaliui“, – sakė M. Banaitis.

Interviu pašnekovas užbaigė linkėjimu visiems žaidynių dalyviams: „Sėkmingų žaidynių, daug gerų emocijų ir naujų pažinčių.“

Daugiau informacijos apie šių metų žaidynes ir dalyvių registraciją galima rasti tinklalapyje lietuviuzaidynes.lt. Užsienio šalių lietuviams sportininkams ir komandų vadovams žaidynių metu organizatoriai padengs nakvynės ir maitinimo išlaidas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: