© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2014 metais birželio 12 dieną San Paulo mieste Brazilijoje atidarymo ceremonija paskelbė pasaulio futbolo čempionato pradžią. Iškilminga ceremonija truko apie 25-ias minutes, o ir kalbama, kad kiekvienai minutei buvo ruoštasi apie du šimtus valandų. Dalyviai ceremoniją repetavo kartu sudėjus 84 valandas. Renginio metu skambančią muziką kūrė daugiau nei 40 muzikantų ir prodiuserių, o įrašinėjama buvo daugiau nei šimtą valandų. Muzikai naudojami instrumentai buvo iš viso pasaulio. Ceremonijoje dalyvavo apie penkis šimtus atlikėjų.

Jai ruošiesi trys šimtai technikos darbuotojų bei pusantro šimto prodiuserių. Šventei prasidėjus nušvito centre esantis kamuolys, kurį sudarė  90 tūkstančių lempučių. Ant šio kamuolio, pagrindinio šventės akcento, su žiūrovais buvo sveikinamasi 32 čempionate dalyvausiančių valstybių kalbomis. Pirma ceremonijos atidarymo dalis simbolizavo unikalią Brazilijos gamtą, kurią formuoją stiprūs vėjai. Amazonės džiunglės yra svarbi šios šalies dalis, o jose augantys medžiai, gigantiška  lelija, besiskleidžiantys žiedai ir kiti pasididžiavimą keliantys augalai buvo vaizduojami atlikėjų su kostiumais. Vėliau prie braziliškų augalų prisidėjo ir vanduo.

Čia taip pat buvo vaizduojamas dar vienas lobis- Amazonės upė, kuri yra didžiausias geriamojo vandens rezervuaras pasaulyje, taip pat nepamiršta ir Brazilijos pelkių. Ir pamažu vaizduojamos stiprios liūtys suformavo upes. O šiomis upėmis pradėjo plaukti tikri indėnai, kurie dar dabar gyvena vienoje iš genčių netoli San Paulo. Tai yra dalis brazilų tradicijų. Štai taip Braziliją pristatė savo gamtą, o vėliau paukščių čiulbėjimą pakeitė švilpukų garsas ir prasidėjo antra dalis, kuri buvo skirta brazilų kilmės kultūrai paminėti. Tuomet žiūrovams buvo suteikta galimybė susipažinti su braziliškais muzikos instrumentais, kurie dar iki šių laikų yra naudojami kurti muziką. Taip pat buvo galima išvysti įvairių stilių braziliškų šokių. Norint užbaigti šiuos pasirodymus ir pradėti trečiąją ceremonijos dalį buvo panaudotas teisėjų švilpukas, kuris kadaise buvo svarbiausias kuriant muzikos ritmą, taip pat buvo iškelta raudona kortelė. Ši dalis buvo skirta Brazilijos futbolui. Į aikštę išriedėjo 40 kamuolių, kuriems vadovavo būrys vaikų-teisėjų. Net 64 vaikai atstovavo 32 čempionate dalyvaujančioms šalims ir vėliau buvo parodytos visų šių šalių vėliavos. Po to sekė oficialaus čempionato kamuolio pristatymas.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Priartėjus prie kulminacijos buvo parodytas egzoskeletas- mintimis paralyžuotų žmonių valdoma technologija. Šią technologiją sukūrė brazilų neuromokslų atstovas. Ir su šios technologijos pagalba negalią turintis žmogus davė pradžią futbolo čempionatui paspirdamas kamuolį. Pabaigoje centre esantys kamuolys „prinoko“ ir buvo galima pamatyti saldžiausius jo vaisius. Kamuoliui išsiskleidus, jo viduryje pasirodė brazilų dainininkė Claudia Leitte, J.Lopez ir reperis Pitbull, kurie sudainavo oficialią čempionato dainą „We are one“.

Štai taip prasidėjo kelionė į pasaulio futbolo čempionatą, kurios metu birželio 12- liepos 13 dienomis 32-jų šalių rinktinės bandys iškovoti ir rungsis dėl stipriausios futbolo rinktinės vardo. Tokio aukšto lygio futbolo čempionatas vyks jau 20-ąjį kartą. Tai bus antras kartas kai jis vyks Brazilijoje, po 64-rių metų pertraukos. Šį kartą Brazilijos rinktinė pasiruošusi išnaudoti „namų sienų“ pagalbą ir siekti iškovoti pergalę šeštą kartą pasaulio čempionate.

20-tajam futbolo čempionatui kamuolį teikia kompanija „Adidas“. Kamuolio pavadinimą internetinio balsavimo metu pirmą kartą išrinko Brazilijos gyventojai ir jis įgavo „Brazuca“ vardą. Po 2010 metais vykusių FIFA futbolo čempionato rungtynių tarp Vokietijos ir Anglijos rinktinių, kai buvo neįskaitytas  įmuštas anglų įvartis, priimtas sprendimas, kad reikia pagalbos teisėjams. Tad šiais metais pirmą kartą futbolo čempionatų istorijoje bus pasitelkta vartų linijos technologija. Šios technologijos veikimo principas būtų toks, kad vos kamuoliui kirtus vartų liniją, teisėjams apie tai praneša ant jų rankų esantys specialūs laikrodžiai. Taip pat šiame čempionate bus pirmą kartą naudojami po minutės dingstantys dažai, kuriais bus žymima kamuolio vieta laisvų smūgių metu ir besiginančių žaidėjų sienelių vieta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: