© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jums tikrai nepasirodė, Adamo Driverio paskutiniu metu buvo pilna visur. Tiesą sakant, jo pilna visur nuo tada, kai dar 2012 metais žiūrovai pirmą kartą pamilo jo įkūnijamą veikėją, Adamą Sacklerį, komediniame dramos seriale „Merginos“. Nuo to laiko Driveris atliko daugybę puikių vaidmenų ir tapo vienu produktyviausių savo kartos aktorių.

Ilgame Adamo Driverio filmografijos sąraše sunku surasti bent vieną prastą filmą, bet sumažinti sąrašą iki dešimties geriausių kur kas sunkiau. Tačiau mes pasistengėme, o jūs įvertinkite ar pavyko.

10. „Kol esam jauni“ (2014) / „While we‘re young“ Adamas Driveris ir režisierius Noah Baumbachas jau buvo dirbę kartu anksčiau ir nusprendę pratęsti savo santykius pradėjo dirbti su antru iš keturių bendrų projektų – „While we‘re young“. Ir nors šis filmas žiūrovams nesukėlė tokio poveikio, kaip kad „Santuokos istorija“, išleista praėjus penkiems metams po „While we‘re young“, tačiau istorija apie vidutinio amžiaus niujorkiečių porą įsimylėjusią du paskutines madas besivaikančius jaunuolius tikrai verta dėmesio.

Ši komedinė drama pasakoja apie 44-erių Joshą Srebnicką ir jo 43-ejų žmoną Cornelią. Pora patogiai gyvena Niujorke ir iš pažiūros yra tikras laimingos šeimos pavyzdys. Tačiau viskas nėra taip gražu, kaip atrodo. Poros asmeniniai santykiai griūva – jie tolsta vienas nuo kito, nes niekaip negali susilaukti vaikų. Žiūrint iš profesinės pusės, reikalai irgi prasti. Joshas, kuris kaip ir jo uošvis yra dokumentinių filmų kūrėjas, prarado įkvėpimą: prie paskutinio savo filmo jis dirba jau 8-erius metus ir nesugeba jo užbaigti. Tiesą sakant, tiek profesinė, tiek asmeninė Josho padėtis itin sudėtinga, o santuoka kabo ant plauko. Tačiau viskas pasikeičia, kai pora susipažįsta su kita sutuoktinių pora: Jamie‘is ir Darby, jaunesnės kartos atstovai, išreiškia savo susižavėjimą Joshu (Jamie‘is ir pats svajoja tapti dokumentinių filmų kūrėju). Be to, ši pora daug šaunesnė, sumanesnė ir laisvesnė nei du keturiasdešimtmečiai. Galbūt ši jaunoji pora padės jiems atgaivinti savo santykiu, o Joshui suteiks naujo įkvėpimo užbaigti senus ir pradėti naujus darbus?

Juosta puikiai perteikia jaunų ir vyresnių žmonių skirtumus bei panašumus. Vieni gyvena negalvodami, kas nutiks rytoj, kiti – nuolat prisimindami, kokie buvo vakar. Tačiau tiek jaunoji hipsterių pora, tiek gyvenimo matę keturiasdešimtmečiai tenori būti suprasti, laimingi ir džiaugtis kiekviena gyvenimo minute.

9. „Patersonas“ (2016) / „Paterson“ Dar prieš tai, kai Adamas Driveris sužavėjo tiek žiūrovus, tiek kritikus savo autobuso vairuotojo ir poeto vaidmeniu Jimo Jarmuscho dramoje „Patersonas“, jo vardas buvo dažnai girdimas po to, kai aktorius pelnė tris iš eilės Auksinio Gaublio nominacijas už vaidmenį seriale „Merginos“. Vaidindamas tituluotąjį Patersoną Driveris tik tęsė savo jaudinančią ir žavią vaidybą.

Šiame filme vaizduojama jauno vyro Patersono iš Naujojo Džersio gyvenimo savaitė. Jis gyvena itin organizuotą gyvenimą su nusistovėjusia tvarka. Rutiną turbūt aiškiausiai parodo faktas, kad jis kas rytą atsikelia lygiai tokiu pačiu metu ir be žadintuvo. Kasdienis vyro gyvenimas susideda iš ryte valgomų sausų pusryčių, ėjimo į darbą nešantis rudą priešpiečių krepšelį, kurį jam suruošė žmona Laura, trumpo pokalbio su bendradarbiu prieš pradedant savo pamainą vairuojant 23-ąjį Patersono miesto autobusą, priklausantį vietinei pervežimo kompanijai, ėjimo namo, kur jis kasdien ištiesina kažkokiu būdu vis sulankstomą pašto dėžutę, vakarieniavimo su Laura, klausantis jos dienos įspūdžių, Lauros anglų buldogo Marvino (kurį vyras, tiesą sakant, nelabai mėgsta) pavedžiojimo, kurio metu Patersonas užsuka į barą ir prieš einant namo išgeria vieną bokalą alaus. Rodomos įvairios kasdienybės variacijos, priklausančios nuo tam tikrų kitų žmonių gyvenimo rutinų, pavyzdžiui, kokia santykių problema gali iškilti kasdien bare sėdintiems Marie ir Everetui, arba kokiu būdu unikalus ir išskirtinis Lauros dizaino pojūtis gali tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti Patersono gyvenimą. Nuolatinis Patersono aplinkos stebėjimas įkvepia jį rašyti poemas, kurias vyras rašo, kai tik turi laisvą minutę. Ir nors Laura labai norėtų, kad vyras pasidalintų savo kūryba su ja, o gal net ir su pasauliu, Patersonas pasilieka jas tik sau. Tačiau šią konkrečią savaitę kažkas Patersono gyvenime nutiks ir į organizuotą vyro kasdienybę įneš daug chaoso.

8. „Frances Ha“ (2012) Du metai prieš suvaidinant Noah Baumbacho filme „While we‘re young“, Adamas Driveris gavo mažą, tačiau įsimintiną vaidmenį režisieriaus pilnametražiame filme „Frances Ha“. Kino juosta buvo išleista praėjus mažiau nei šešiems mėnesiams po to, kai Driveris sužibėjo seriale „Merginos“ ir tai buvo tik visų puikių, ateityje laukiančių dalykų, pradžia.

Dvidešimt septynerių Frances Halladay, kilusi iš Sakramento, Kalifornijos, nori prasimušti Niujorke, kaip šokėja ir tampa modernios šokių trupės nare. Nepaisant to, kad abi yra heteroseksualios, Frances ir jos koledžo laikų draugė Sophie apsimeta, jog yra sena, vedusi lesbiečių pora, nepuoselėjanti jokių intymių jausmų viena kitai. Frances sunkiai sekasi suderinti savo lūkesčius su realybe, mergina dažnai klumpa, tiek profesiniame kelyje, tiek asmeniniame gyvenime. Kartais ji svajoja apie dalykus, kurių niekada negalės turėti ar pasiekti, kartais apsimetinėja tuo, kuo nėra. Pavyzdžiui, ji ir jos draugas Benjis juokauja, jog jie netinkami jokiems santykiams, kai iš tiesų širdyje abu žino, kad mielai susitikinėtų vienas su kitu. Tačiau vieną dalyką Frances suvokia aiškiai, kad išgyventų brangiame Niujorke, ji privalo dirbti. Iškyla tik viena problema, ar sugebės Frances išgyventi Niujorke ir suderinti asmeninį savo gyvenimą bei troškimus su realybe.

Filme pasakojama apie jauną moterį, įsitikinusią, jog gyvenimas jai paruošęs kažką ypatingo. Ir tai tiesa. Nors Frances dažnai kas nors nepasiseka, mergina nuolatos šypsosi ir elgiasi taip, lyg viskas vyktų pagal planą. Ji moko mus pasitikėti savimi ir leidžia pažvelgti koks sunkus, bet tuo pačiu įdomus yra menininkų gyvenimas.

7. „Groja Liuvinas Deivisas“ (2013) / „Inside Llewyn Davis“ Tokiame už širdies griebiančiame ir liūdname filme, kaip „Groja Liuvinas Deivisas“ trumpas Adamo Driverio, vaidinančio stilizuotą liaudies muziką baritonu atliekantį dainininką Al Codį, pasirodymas suteikia filmui lengvumo. Ir nors šiame kritikų pripažintame brolių Koenų filme Driveris pasirodo tik vienoje scenoje, jo pasirodymas vis dar apšnekamas net praėjus septyniems metams.

Jaunam idealistinio požiūrio liaudies muzikos dainininkui Liuvinui Deivisui (Oscar Isaac) sunkiai sekasi išgarsėti Grinvič Vilidžo 1960-ųjų liaudies muzikos scenoje. Gatvėse įsisiautėjus stingdančiam žiemos vėjui, benamis dainininkas ir dainų rašytojas keliauja iš vienos vietos į kitą, ieškodamas pasisekimo. Nujausdamas, kad draugystė su buvusiais draugais dainininkais Jimu (Justinas Timberlake‘as) ir Jeanu (Carey Mulligan) seniai nutrūkusi ir įsitikinęs, jog pastarasis darbas su naujoviška daina nieko gero nežada, Liuvinas kartu su paslaptingu Rolandu Turneriu (Johnas Goodmanas) ir jo tyliuoju kamardineru nuvyksta į Čikagą, jog sudalyvautų dar vienoje perklausoje. Tuo tarpu Liuvinas supranta, kad galbūt didžiausia kliūtis sunkiame jo gyvenimo kelyje sėkmės link yra jis pats.

6. „Žmogus, kuris nužudė Don Kichotą“ (2018) / „The man who killed Don Quixote“ Prieš 2018 metais išleidžiant filmą „Žmogus, kuris nužudė Don Kichotą“, režisierius ir scenaristas Terris Gilliamas praleido beveik 30 metų bandydamas sukurti sėkmingą klasikinio romano „Don Kichotas“ adaptaciją. Nuo 1989 iki 2018 metų Gilliamas pagrindiniam vaidmeniui buvo atrinkęs ne vieną aktorių, pradedant Robinu Williamsu, baigiant Johnu Depu, tačiau galiausiai šis vaidmuo atiteko Adamui Driveriui. Bet net nufilmavus taip ilgai lauktą filmą, Gilliamo šedevras dėl įvairių teisinių problemų dar keletą metų neišvydo dienos šviesos.

Driveris vaidina režisierių Tobį Grisonį, kuriam būnant Ispanijoje, kažkoks prekeivis įteikia filmo apie Don Kichotą, kurį Tobis prieš dešimtmetį padėjo sukurti, DVD. Jis suranda du pagrindinius filmo veikėjus – senuką Javierą (Pryce‘as) ir jauną moterį Angelicą (Joana Ribeiro) – ir išsiaiškina, kad Javieras, kaimietis, kuriam būdamas studentas Tobis suteikė vaidmenį, dabar yra įsitikinęs, jog iš tikrųjų yra Don Kichotas, o Javieras iškart padaro išvadą, kad Tobis yra Sancho Panza, nes jo veidas labai pažįstamas. Kol Tobis bando paneigti beprotišką senuko teoriją, jie patraukia į kelionę, kuri sumaišo realybę ir fantaziją taip, kaip sugeba tik Gilliamas.

Filme iš esmės perpasakojamas siurrealistinės klasikinės novelės apie Don Kichotą siužetas, kaip ir pati knyga kupinas įvairių smulkmenų ir niūrios istorijos.

5. „Mirusieji nemiršta“ (2019) / „The dead don‘t die“ Jei prieš 10 metų kas nors būtų pasakęs, kad nespėjus pasibaigti 2019 metams turėsime progą išvysti filmą apie zombius, kurį režisavo Jimas Jarmuschas, o pagrindinius vaidmenis jame atlieka tokie aktoriai, kaip Billas Murray‘us, Adamas Driveris, Chloe Sevingy, Tilda Swinton ir Tomas Waitsas, vargu ar būtume patikėję. Ir tai ne tik skamba, kaip viena absurdiškiausių idėjų, bet iš tikrųjų tokia ir yra. O jos dėka galime pamatyti nuo tikrovės atitrūkusį ir absurdišką zombių žanro filmą „Mirusieji nemiršta“.

Filmo siužetas sukasi aplink mažą miestelį Centervilį. Kai šilta ir skaisti saulė atsisako nusileisti ir nutinka galybė kitų taip pat gluminančių dalykų, nieko nenutuokiantys ramaus miestelio gyventojai greitai patiria korporacinio godumo pasekmes. Du policininkai, Cliffas Robertsonas ir Ronnie‘is Petersonas, kaip visada, užsuka į užkandinę nusipirkti spurgų, tačiau keisti įvykiai kapinėse ir krauju patvinusių skerdynių vaizdas gali reikšti tik viena: tai zombių darbas. Kad apsaugotų savo miestelį nuo gaujos negailestingų ir alkanų kaip vilkai numirėlių, policininkai suvienija jėgas su pareigūne Mindy Morrison ir gražiąja Zelda Winston. Tačiau žmonijai iškyla rizika tapti nykstančia rūšimi.

Kadangi tai 2019 metais didžiuosiuose ekranuose pasirodęs filmas apie zombius, žiūrovai vieningos nuomonės apie jį tikrai neturi. Jie arba mėgaujasi filmo stiliumi ir net keliais „ketvirtosios sienos“ nugriovimo pavyzdžiais arba viso to nekenčia. Tačiau nepaisant šio žiūrovų pasiskirstymo, vienas dalykas aiškus kaip dieną – Adamas Driveris savo pareigūno Ronaldo Petersono vaidmenį kiekvienoje scenoje atlieka nepriekaištingai. Kartais net sunku suprasti, kaip jis gali nesusijuokdamas išsakyti tokias eilutes, kurių žiūrovai klausydami tiesiog leipsta juoku. Taigi, jei norite pažiūrėti visiškai absurdišką komediją apie zombius, štai jums viena.

4. „Žvaigždžių karai: paskutiniai Džedajai“ (2017) / „Star Wars: the last Jedi“ Apie šią „Žvaigždžių karų“ dalį būtų galima pasakyti daug. Kaip bebūtų, niekas nesumenkins nuostabaus pasirodymo, kurį mums dovanojo Adamas Driveris įkūnydamas prieštaringąjį Kylą Reną. Su šiuo Hano Solo ir Lėjos Organos sūnumi buvome supažindinti ankstesnėje franšizės dalyje „Žvaigždžių karai: jėga nubunda“, ir Driveriui atskleidus įvairiapusiškesnį Reno vaidmenį, šis veikėjas tampa tik dar įdomesniu.

Šiame filme viskas prasideda nuo to, kuo baigėsi ankstesnė „Žvaigždžių karai: galia nubunda“ dalis. Be savo motinos Pasipriešinimo laivo užpuolimo pačioje filmo pradžioje, Kylas Reno didžiąją filmo dalį praleidžia bandydamas sudaryti sąjungą su Rėja, o tai galiausiai priveda prie ikoniškos scenos, kurios metu jiedu nugali Aukščiausiojo lyderio Snouko sargybinį. Bet vos tik pasirodo, kad Renas ketina atsisakyti Tamsiosios pusės, jis dvigubai visus nustebina pareikšdamas, jog yra Aukščiausiasis Pirmojo ordino lyderis. Tolimesnėje scenoje, kai Renas sutinka savo dėdę ir buvusį Džedajų meistrą Luką Skaivokerį, jis vis giliau grimzta į Tamsiąją pusę. Per visą savo laiką filme (ir apskritai serijose), Reno akyse matome tam tikrą liūdesį ir skausmą, kuris verčia mus palaikyti jį nepaisant visų jo pasibjaurėtinų veiksmų.

3. „Loganų sėkmė“ (2017) / „Logan lucky“ Keturi mėnesiai prieš pasirodant filme „Žvaigždių karai: paskutiniai Džedajai“, Adamas Driveris suvaidino Steveno Soderbergho filme apie prasčiokų suorganizuotą apiplėšimą – „Loganų sėkmė“. Šis filmas iš esmės panašus į vargingų amerikiečių bandymą atkartoti sėkmingąjį „Oušeno 8“ ir netgi po to, kai įvykdo apiplėšimą, žiniasklaida pavadina juos „Oušeno 7-11“.

Kai Jimmį Loganą (Channingas Tatumas) atleidžia iš darbo, jis įtikina savo brolį Clyde‘ą (Adamas Driveris) ir seserį Mellie (Riley Keough) padėti jam „NASCAR“ lenktynių metu apiplėšti „Charlotte“ motociklų lenktynių treką. Bet, kad įvykdytų savo planą jiems reikalinga Joe Bango (Danielis Craigas), nuteisto seifų nulaužėjo, sėdinčio kalėjime, pagalbos. Jiems tereikia išlaisvinti Joe iš kalėjimo, įsilaužti į lenktynių saugyklą, pabėgti su pinigais, sugrąžinti Joe atgal į kamerą, kol apsauginis nepastebėjo, jog jo nėra ir suspėti viską padaryti taip, kad Jimmis spėtų į savo dukros grožio konkursą. Kas blogo gali nutikti? Atsakymas vienas – Loganų šeimos prakeiksmas.

Tai tikrai puiki komedija, kurioje vaidina moterų numylėtiniai Channingas Tatumas ir Adamas Driveris, tačiau filmas patiks ir kitiems žanro mėgėjams. Stebint brolių Loganų mąstymą, apiplėšimo planavimą ir apskritai elgesį, kartais sunku suvokti ar jie tikrai tokie protingi ar paprasčiausi kvailiai, neapgalvojantys savo veiksmų pasekmių. Bet būtent nesusipratimai, krūva nepritapėlių ir troškimas praturtėti suteikia šiam filmui komiškumo.

2. „Juodaodis klano narys“ (2018) / „BlacKkKlansman“ Daugiausiai filmo „Juodaodis klano narys“ liaupsių nukreiptos į svarbiausią pasirodymą, kurį atliko pagrindinis filmo aktorius Johnas Davidas Washingtonas suvaidinęs tikro gyvenimo afroamerikietį Kolorado Springso policijos pareigūną Roną Stallworthą, kuris dirbdamas po priedanga demaskavo vietinę Kukluksklano grupuotę. Tačiau Adamo Driverio įkūnijamas Philipas „Flipas“ Zimmermanas filmo sėkmei yra tiek pat svarbus.

Filmo veiksmas vyksta 1970-aisiais. Ronas Stallworthas yra pirmasis juodaodis Kolorado Springso policijos nuovados pareigūnas. Iš pradžių Stallworthas paskiriamas dirbti dokumentų kabinete, kur sulaukia įvairių rasistinių užgauliojimų iš savo bendradarbių, tačiau vėliau nusprendžia, jog turi įrodyti savo vertę ir paprašo būti paskirtas dirbti po priedanga. Jam paskiriama pavojinga misija: infiltruotis ir viešai demaskuoti Kukluksklano narius. Neilgai trukus jaunasis detektyvas pasikalbina labiau patyrusį kolegą, Flipą Zimmermaną, jog šis padėtų su slaptu tyrimu. Jie susivienija, kad sunaikintų neapykantos valdomą ekstremistų klaną.

Šis filmas iš pažiūros panašus į komediją, tačiau jame nagrinėjama sena kaip pasaulis rasizmo problema, o tam tikros siužeto situacijos bei žiūrovui perduodamos žinutės vaizduoja nerimą keliančias Amerikos neapykantos grupuotes, dar žinomas kaip antisemitinis, rasistinis ir homofobiškas Kukluksklanas.

1. „Santuokos istorija“ (2019) / „Marriage Story“

Ir galiausiai, „Santuokos istorija“ – Noah Baumbacho drama apie vedusią porą bandančią išsiskirti būnant skirtingose šalies pusėse. Dėl puikių Scarlett Johansson, vaidinančios Nicolę Barber ir Adamo Driverio, įkūnijančio Charlie‘į Barberį pasirodymų šis tiesmukiškas ir sukrečiantis filmas tam tikrais momentais atrodo per daug realus.

Po galybės pragaištingų santuokinių mediacijų, nuostabusis Niujorko teatro direktorius Charlie‘is ir išskirtinė Los Andželo kino aktorė Nicolė, galiausiai nusprendžia skirtis ir nutraukti dešimtmetį trukusią santuoką. Dėl savo aštuonmečio sūnaus Henrio pora stengiasi išspręsti viską taikiai ir civilizuotai, tačiau skyrybos yra sudėtingas ir netgi žiaurus dalykas. Kandūs kaltinimai ir pasipiktinimas apkartina draugiškomis turėjusias būti skyrybas. O kai įsikiša gudrūs ir absurdiškai daug kainuojantys teisininkai, reikalai visai susijaukia ir iškyla klausimas, kodėl meilė tokia skaudi ir žiauri? Ir galiausiai, ar meilė visada būna amžina?

Ši drama „Academy“ ir Auksinio Gaublio apdovanojimuose sulaukė net po šešias skirtingas nominacijas. Ir tikrai ne be reikalo. Filmo istorija privers susimąstyti kiekvieną, jau nekalbant apie žmones šiuo metu patiriančius ar kada nors patyrusius išsiskyrimą. Tačiau filme rodoma, kad net ir subyrėjus santuokai, šeima gali išlikti kartu.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių Nicole Kidman kino vaidmenų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: