Vaidinti žinomą asmenybę ekrane yra sunkus darbas net talentingam aktoriui. Mes puikiai žinome legendinius aktorius – šimtus kartų matėme juos dideliame ekrane ir atkreipėme dėmesį į jų išvaizdą, gestus ir intonacijas. Šiuolaikiniai aktoriai išbando savo talento galimybes kai jiems pasitaiko tikras iššūkis ekrane įkūnyti praeities kino žvaigždes, įnešant ką nors naujo įvaizdžiui, kurį, regis, mes puikiai žinome.

Pateikiame 10 puikių pavyzdžių, kai garsias praeities žvaigždes šiuolaikiniai aktoriai perteikė didžiajame ekrane.

Mišelė Viliams kaip Merlin Monro filme „7 dienos ir naktys su Merlin Monro“ 

„7 dienos ir naktys su Merlin Monro“ – 2011 m. drama, kurią režisavo Saimonas Kurtisas ir scenarijų parašė Adrijanas Hodžesas. Remiantis dviem Kolino Klarko knygomis, jis pasakoja apie 1957 m. filmo „Princas ir šou mergina“, kuriame vaidino Merlin Monro (Mišelė Viliams), kūrimą.

Merlin Monro amerikiečių aktorė, modelis ir dainininkė. Garsi komiškų „šviesiaplaukių gražuolių“ personažų vaidinimu, ji tapo vienu populiariausių 5-ojo dešimtmečio ir 6-ojo dešimtmečio pradžios sekso simbolių ir atspindėjo besikeičiantį laikmečio požiūrį į seksualumą. Pozityvus sceninis Monro personažas, slėpė sunkų gyvenimą už aikštelės ribų, paženklintą depresija, priklausomybe nuo narkotikų ir pašlijusių santuokų. Ji buvo daugiausiai apmokama aktorė tik dešimtmetį, tačiau iki jos mirties 1962-aisiais jos filmai uždirbo 200 milijonų JAV dolerių (2019 m. – 2 mlrd. USD).

Džimas Keris kaip Endis Kaufmanas filme „Žmogus mėnulyje“

„Žmogus mėnulyje“ yra 1999 m. biografinė komedinė bei draminė istorija apie velionį Endį Kaufmaną, kurio vaidmenį atlieka Džimas Keris. Filmą surežisavo Milošas Formanas, jame taip pat vaidina Denis Devito, Kortnė Lav ir Polas Džiamatis.

Endis Kaufmanas amerikiečių komikas, dainininkas, muzikantas, aktorius, imtynininkas ir menininkas. Nors Kaufmanas dažnai vadinamas komiku, jis save apibūdino kaip „dainų ir šokių žmogus“. Kartais jis buvo vadinamas „antikomiku“. Kartą Kaufmanas per interviu pasakė: „Aš nesu komikas, niekada nesu pasakojęs pokšto… Komiko pažadas yra tai, kad jis ateis ir privers tave juoktis iš jo… Vienintelis mano pažadas yra tai, kad aš stengsiuosi tave pralinksminti kaip tik galiu“.

Andy rengė pasirodymus baruose, lankėsi televizijos laidose ir taip garsus. Filme gausu įvairių juokelių ir aliuzijų į Andy Kaufmano gyvenimą, kuris laikomas vienu geriausių visų laikų komedijos meistrų. Vis dėlto sėkminga Andy Kaufmano karjera ir gyvenimas ima kyboti ant plauko – komiką pasiekia vėžio diagnozė, negana to, dalyvaudamas imtynių pasirodyme Andy susilaužo kaklą… Už puikiai suvaidintą pagrindinį vaidmenį Džimas Keris laimėjo „Golden Globe“ nominaciją už geriausią metų komedijos pasirodymą.

 

Margot Robi kaip Šeron Teit filme „Vieną kartą Holivude“

„Vieną kartą Holivude“ 2019 m. filmas, kuriam scenarijų parašė ir režisavo Kventinas Tarantino. Tai vienas daugiausiai žiūrovų kino salėse sulaukęs režisieriaus kūrinys. Juosta jūsų nevargins krauju ir muštynėmis. Siužeto centre – Rickas Daltonas (Leonardo DiCaprio) ir jo kaskadininkas Cliffas Bootas (Brad Pitt). Save vis dar bandantis pažinti, tačiau senstantis Rikas daro viską, kad surastų savo vietą kino industrijoje. Filme nemažai dėmesio jaunai ir gražiai aktorei Šeron Teit (Margot Robi). Ji vaikštinėja saulėtomis Los Andželo gatvėmis, skaito, eina į kino teatrus ir nė nenutuokia, kad netrukus jos likimas pasikeis.

Robertas Daunis jaunesnysis kaip Čarlis Čaplinas filme „Čaplinas“

„Čaplinas“ – 1992 m. biografinis filmas apie britų komiko Čarlio Čaplino gyvenimą. Jį sukūrė ir režisavo Ričardas Atenburas. Vaidina Robertas Daunis jaunesnysis, Marisa Tomei, Danas Aikroidas, Penelopė Ana Miler ir Kevinas Klainas. Filme taip pat yra paties Čarlio Čaplino dukra Geraldina Čaplin, atliekanti motinos Hanos Čaplin vaidmenį.

Čarlis Čaplinas britų aktorius, kino kūrėjas ir kompozitorius, išgarsėjęs nebyliojo kino epochoje. Be jokios abejonės čaplinas vienas garsiausių pasauliniame kine komedijos meistras: jo paties gyvenimas buvo panašus į kino filmą, kuriame tampriai persipynė įvairūs žanrai – nuo Dickenso romanus primenančios vaikystės dramos ar Anderseno pasakos apie bjaurųjį ančiuką iki prabanga spinduliuojančio holivudinio reginio su tradicine laiminga pabaiga. Tai ir puikus Amerikietiškos svajonės įsikūnijimo pavyzdys, ir, be jokios abejonės, vienas ryškiausių atveju, kai apie menininką galima pasakyti – „žmogus, kuris sukūrė save pats“ (angl. Self Made Man).

Nors nebyliojo kino laikais Amerikoje komedijos meistrų netrūko, Chaplinas greitai tapo akivaizdžiu lyderiu, o geriausi jo filmai nuosekliai atskleidė pagrindinio herojaus biografiją. Aktoriaus metraštininkas Davidas Robinsonas rašė: „Žiūrėdami Chaplino filmus, iškart atpažįstame ne tik jų herojaus išvaizdą, bet ir kilniaširdišką, infantilų, šelmišką ir lengvabūdišką charakterį. Žaibiškai prisimename negailestingą jo likimą. Kartais jaučiame, kad Valkata Čarlis beveik asmeniškai mums pažįstamas. Jis patyrė išbandymus, skirtus kelioms žmonių kartoms,  buvo bedarbis ir misionierius, nakvojo po tiltais ir gyveno lūšnynuose, buvo pašauktas į kariuomenę ir nemažai laiko praleido Pirmojo pasaulinio karo apkasuose. Jis pakeitė begalę profesijų: šlavė gatves ir stovėjo prie konvejerio, boksavosi ringe ir dirbo naktiniu parduotuvės sargu, vaidino cirke ir sėdėjo kalėjime, ieškojo aukso ir vagiliavo. Žiūrovas, kuris matė tik vieną Chaplino filmą, žinoma, irgi susidarys pakankamai aiškų įspūdį apie šio aktoriaus meistriškumą ir svarbiausią jo temą, tačiau tikroji jo kūrybos reikšmė atsiskleidžia tuomet, kai aprėpiami visi komiko kūriniai.

Skirtingai negu kiti kino meistrai, Charlie’s sukūrė įvaizdį, kurio įkūnijamų idėjų neišsemia vienos juostos siužetas. Jo filmai neturi aiškiai fiksuotos pabaigos. Dažnai pasikartojantis finalas, kai nutolstama nuo publikos į kadro gilumą, reiškia, kad šio žmogaus gyvenimas dar nesibaigė, o filmo pabaiga nėra galutinis likimo taškas.

Keitė Bekinseil kaip Ava Gardner filme „Aviatorius“ 

„Aviatorius“ yra 2004 m. sukurtas epinis biografinis dramos filmas, kurį surežisavo Martinas Skorsysas ir kurį parašė Džonas Loganas. Jame vaidina Leonardo Dikaprio kaip Hovardas Hugesas, Keitė Blanet kaip Katarina Hepburn ir Keitė Bekinseil kaip Ava Gardner.

L. DiCaprio vaidina jaunąjį Hjudžesą, kuris, dar beveik paauglys, ryžtingai nusprendžia visą fabrikanto tėvo palikimą investuoti į filmo apie I-ąjį pasaulinį karą „Pragaro angelai” gamybą. Mesdamas drąsų iššūkį Holivudo sistemai, jis pasirodo kaip nepriklausomas prodiuseris ir siekia sukurti visiškai naują, į nieką iki tol nepanašų filmą su tam laikui nesuvokiamai dideliu biudžetu, itin gausiomis aviacinėmis pajėgomis ir neįtikėtinais triukais.

Vienoje apžvalgoje žurnalistas M. Clark‘as parašė: ,,Jeigu jūs galvojate, kad tai istorija su kuria turi vienaip ar kitaip reikalų režisierius M. Scorsese – tai galvokite iš naujo. Bet jeigu galvojate kad pagrindinis herojus nėra skirtas L. DiCaprio, jūs darote klaidą, taip kaip ir aš dariau kol nepamačiau šio filmo. Nuostabusis L. DiCaprio pilnai išpildo pagrindinio herojaus vaidmenį ir filmo eigoje įtampa tik sustiprina tą įspūdį. Tai, kas buvo neįmanoma, kartu taip visiem patiko.“

Ava Gardner amerikiečių aktorė ir dainininkė. Pirmą kartą ji pasirašė sutartį su „Metro-Goldwyn-Mayer“ 1941 m. ir daugiausia vaidino nedidelius vaidmenis, kol 1946 m. ji atkreipė kritikų dėmesį atlikdama vaidmenį Roberto Siodmako filme „Žudikai“. 1953 m. ji buvo nominuota „Oskaro“ apdovanojimui kaip geriausia aktorė už pasirodymą Džono Fordo filme „Mogambo“, o 1964 m. – kaip geriausia aktorė tiek „Auksinio gaublio“ apdovanojimui, tiek BAFTA apdovanojimui už pasirodymą Džono Hustono filme „Iguanos naktyje“.

Džeimsas Franko kaip Džeimsas Dynas filme „Džeimsas Dynas“ (James Dean)

„Džeimsas Dynas“ 2001 m. amerikiečių biografinis dramos filmas, sukurtas pagal amerikiečių aktoriaus Džeimso Dyno gyvenimą. Džeimsas Franko vaidina pagrindinį vaidmenį vadovaujant režisieriui Markui Raideliui, kuris pasakoja apie Dyno iškilimą iš nesėkmingo aktoriaus į A sąrašo kino žvaigždę 1950-ųjų Holivude.

Džeimsas Dynas prisimenamas kaip kultūrinė paauglių nusivylimo ir socialinio susvetimėjimo laikmečio ikona. Po mirties per avariją Dynas tapo pirmuoju aktoriumi, gavusiu pomirtinę „Oskaro“ nominaciją kaip geriausias aktorius, ir išlieka vienintelis aktorius, turėjęs dvi pomirtines aktorystės nominacijas.

Džeisonas Skotas Ly kaip Briusas Ly filme „Drakonas: Bruce‘o Lee istorija“ 

„Drakonas: Bruce‘o Lee istorija“ 1993 m. amerikiečių biografinis dramos filmas, kurį surežisavo Robas Kohenas. Jame vaidina Džeisonas Skotas Ly (Briusas Ly), Lorena Holi, Nensė Kvan ir Robertas Vagneris.

Briusas Ly buvo Honkongo amerikiečių aktorius, režisierius, kovos menininkas, kovos menų instruktorius ir filosofas. Jis buvo „Jeet Kune Do“, hibridinės kovos menų filosofijos, paremtos skirtingomis kovos disciplinomis, įkūrėjas, kuri dažnai įskaitoma kaip kelias į šiuolaikinius mišrius kovos menus (MMA). Komentatoriai, kritikai, žiniasklaida ir kiti kovos menininkai Ly laiko įtakingiausiu visų laikų kovos menininku ir 20-ojo amžiaus popkultūros ikona, kuris įveikė atotrūkį tarp Rytų ir Vakarų.

Dženifer Lav Hevit kaip Audrė Hepburn filme „Audrės Hepburn istorija“ 

„Audrės Hepburn istorija“ 2000 m. amerikiečių biografinė drama, paremta Audrės Hepburn gyvenimu. Filme vaidina Dženifer Lav Hevit, kuri taip pat prodiusavo filmą. Emė Rosum ir Sara Hailand pasirodo kaip jaunesnės Hepburn versijos.

Audrė Hepburn buvo britų aktorė ir humanitarė. Pripažinta kino ir mados ikona, Amerikos kino institutas ją įvertino kaip trečią pagal dydį moterų ekrano legendą Holivudo aukso amžiuje ir ji įtraukta į Tarptautinį geriausiai apsirengusių šlovės muziejų.

 

Lindsei Lohan kaip Elizabet Teilor filme „Liz ir Dikas“

„Liz ir Dikas“ 2012 m. amerikiečių sukurtas biografinis filmas, kuriame aprašomi Elizabet Teilor ir Ričardo Burtono santykiai. Filmą surežisavo Loidas Krameris, parašė Kristoferis Mongeris, o filmo prodiuseris – Laris A. Tompsonas. Filme vaidina Lindsei Lohan kaip Teilor ir Grantas Bauleris kaip Burtonas.

Elizabet Teilor – aktorė, verslininkė ir humanitarė. Aktorės karjerą ji pradėjo 1940-ųjų pradžioje, o praėjusio amžiaus dešimtmetyje ji buvo viena populiariausių klasikinio Holivudo kino žvaigždžių. Ji sėkmingai tęsė savo karjerą iki 1960-ųjų ir visą gyvenimą liko žinoma visuomenės veikėja.

Kurtas Raselas kaip Elvis Preslis filme „Elvis“

„Elvis“ – 1979 m. amerikiečių sukurtas biografinis filmas, kurį režisavo Džonas Karpenteris ir kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Kurtas Raselas įkūnijęs legendinį Elvį Preslį.

Elvis Preslis išskirtinio ryškumo amerikiečių dainininkas, muzikantas ir aktorius. Jis laikomas viena reikšmingiausių XX amžiaus kultūros ikonų ir dažnai vadinamas „rokenrolo karaliumi“ arba tiesiog „karaliumi“. Jo energingos dainų interpretacijos ir seksualiai provokuojantis atlikimo stilius paskatino jį sulaukti didelės sėkmės.

Taip pat skaitykite: Grace Kelly: aktorė, įkūnijusi princesę realiame gyvenime

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: