Prieš dvidešimt metų įspūdinga JRR Tolkieno fantastinė istorija „Žiedų valdovas“ debiutavo kaip netikėta, žadą atimanti filmų franšizė. Režisierius Peteris Jacksonas subūrė puikią aktorių ir kino meistrų komandą, kad atgaivintų itin detalų Viduržemės pasaulį.

Kiekvienas iš trijų filmų buvo išleistas išplėstinio leidimo DVD formatu, kuriuose buvo galima pamatyti visą užkuliusiu „virtuvę“. Šie mini dokumentiniai filmai atskleidė subtilias dizaino detales, linksmus epizodus ir gamybos gudrybes, kurių paprastas žiūrovas kitu atveju tikriausiai nebūtų pastebėjęs.

Ianas Mckallenas Gendalfo vaidmeniui įkvėpimo sėmėsi iš J.R.R Tolkieno

Ianas vaidindamas Gendalfą įkvėpimo sėmėsi iš J.R.R Tolkieno. Jis tiesiog apsimetinėjo Tolkienu“, – sakė Peteris Jacksonas viename iš papildomų filmų “Žiedo draugija”. P. Jacksonas padovanojo I. McKellenui vaizdo ir garso įrašus, kuriuose Tolkienas kalba, o tai padėjo aktoriui pasiruošti vaidmeniui. „Žiūrėjau į save veidrodyje kaip į Gendalfą ir reguliavau pečių linkį“, – sakė I. McKellenas. „Ir pajutau kaip balsas gilėja, darosi šiurkštesnis ir tikslenis nei mano paties“

Pipinas buvo grupės grojusios per Bilbo gimtadienio vakarėlį narys

Kai kas, ko daugelis žmonių galbūt nepastebėjo, yra tai, kad aš groju hobitų grupėje“, – viename DVD rinkinio užkulisiuosinių filmų sakė aktorius Billy Boydas. „Aš esu ten su savo hobito ukulele ar kažkokiu panašiu į tai daiktu”

Jį galite pamatyti pirmojo plataus Bilbo gimtadienio vakarėlio kadro fone. Netrukus po to jis nulipo nuo scenos ir imasi krėsti išdaigas kartu su Meriu.

Gendalfo pypkė paslepiama lazdoje kurią jis nešiojasi

Gandalfas Pilkasis dažnai matomas rūkantis iš ilgos, liaunos pypkės. Kai jis jos nenaudoja, pypkė paslepiama lazdoje, kurią jis nešiojasi. Kai žinosite kur žiūrėti, galite pamatyti šį išradingą dizainą „Žiedo draugijoje“, ypač toje scenoje, kai Gandalfas vyksta į Izengardą pasitarti su Sarumanu.

Kad filme hobitai atrodytų mažesni už žmones, buvo naudojami keturi pagrindiniai metodai. Pirmasis (ir turbūt akivaizdžiausias) – kūno dubleriai, tiek aukšti, tiek žemi.

Mes visame pasaulyje ieškojome maždaug 4 pėdų ūgio (122cm) žmonių“, – sakė P. Jacksonas filmo „Žiedo draugija“ užkulisiuose.

Kiranas Shahas buvo „mąstelio dublerių lordas“, kaip jį vadino Elijah’as Wood’as. Jis vaidino Frodą daugelyje scenų. Tailandietė moteris, vardu Fon, buvo Pipino dublerė, Merio dubleris buvo 12 metų berniukas, o indas, pravarde BK, dažnai pavaduodavo Semą.

Šie dubleriai pavaduodavo aktorius plataus plano kadruose. Kartais jie dėvėdavo prostetines kaukes išlietas pasitelkus kitų aktorių veidus.

Tačiau jie turėjo ne tik žemus dublerius.

Filmavimo aikštelėje taip pat buvo itin aukštų dublerių, pavyzdžiui, 7 pėdų (213cm) ūgio vyras (pravarde „Aukštasis Paulius“), kuris vaidindavo Aragorną scenose, kuriose turėjo matytis ir hobitų veidai.

Antroji technika buvo priverstinė perspektyva. Šioje scenoje I. McKellenas ir E. Woodas sėdėjo vežime kelių pėdų atstumu vienas nuo kito, tačiau atrodo lyg sėdėtų visai šalia.

Priverstinės perspektyvos technika reikalavo didžiulio išankstinio pasiruošimo ir specialių dekoracijų. Pirmiau nurodytoje scenoje E. Woodas sėdėjo ant pusiau padidinto vežimo. Jis sėdėjo keletą pėdų toliau nei I. McKellenas (jo vežimo pusė buvo pastatyta pagal įprastą mastelį).

Tada kamera buvo pakreipta tokiu kampu, kad atrodytų, tarsi Frodas ir Gendalfas sėdėtų vienas šalia kito ir kalbėtųsi.

Dėl to aktoriams viskas buvo sudėtingiau, nes jie negalėjo žiūrėti vienas į kitą per tokias priverstinės perspektyvos scenas. Vietoj to, E. Woodas žiūrėjo tiesiog į šoną, o žiūrovams turėjo susidaryti įspūdis lyg jis žiūrėtų į I. McKelleną.

Dinamiškesnėms scenoms, kuriose dalyvauja hobitai ir žmonės, buvo sukurti vadinamieji „didieji įrenginiai“. Kaskadininkai, vilkintys milžiniškais kostiumais animatroniškomis rankomis, eidavo pro aktorius hobitus.

Ši technika buvo ypač naudojama visose scenose, vykstančiose Bree – žmonių apgyvendintame kaime, kuriame lankosi keturi maži hobitai.

Viename kadre keturi aktoriai hobitai stovėjo filmavimo aikštelėje ir žiūrėjo į milžinišką barą, pastatytą taip, kad jie atrodytų mažesni. Tada vienas iš „didžiųjų įrenginių“ kaskadininkų eina pro šalį. Kadre galite pamatyti, kaip animatroninės rankos šiek tiek juda, todėl atrodo, lyg tikras vyras eina pro šalia stovinčius mažyčius hobitus.

Kelioms scenoms, mažesnio korpuso dubleriai nusifilmavo, o vėliau buvo atliktas CGI pakeitimas postprodukcijoje.

Šioje scenoje, kuri vyksta iškart po Gandalfo „mirties“ prie Khazad-dûm tilto, aktorius Seanas Beanas (suvaidinęs Boromirą) laiko dublerį Kiran Shah.

Komanda nufilmavo Elijahą Woodą, vaidinantį sceną mėlyname ekrane, o vėliau – skaitmeniniu būdu uždėjo jo veidą ant Shaho kūno.

Ši scena, kurioje Draugija pirmą kartą pasirodo kartu, buvo nufilmuota dviejuose atskiruose mėlynuosiuose ekranuose. Johnas Rhysas-Daviesas (Gimlis) yra aukščiausias aktorius iš šios grupės, tačiau jis puikiai atitiko hobitų mastelį.

Johnas Rhysas-Daviesas yra 6’1 pėdų (180 cm) ūgio, aukščiausias iš “Draugijos” aktorių. Bet kadangi hobitai turėtų būti maždaug 4 pėdų (122 cm) ūgio, o nykštukai – 4-5 pėdų (122 cm – 150 cm) ūgio, Rhysas-Daviesas buvo puikiai proporcingas aktoriams vaidinantiems hobitus.

Tai reiškė, kad jie galėjo filmuoti scenas su hobitais ir Gimliu tame pačiame mėlyname ekrane. Minėtoje scenoje Aragornas, Gandalfas, Legolasas ir Boromiras buvo nufilmuoti kartu mėlynojo ekrano filmavimo aikštelėje, o vėliau postprodukcijos metu pridėti prie antrojo hobitų ir Gimlio kadro.

Milžiniška “Vieno žiedo” versija buvo naudojama siekiant sukurti tokius stambaus plano kadrus kaip šis.

Kad būtų galima sukurti tokius atspindinčius kadrus kaip šis, dekoracijų skyrius sukūrė didžiules “Vieno žiedo” versijas. Tai leido filmuoti itin stambius planus, tačiau išlaikyti detales.

Dizaineriai Johnas Howe’as ir Alanas Lee pasirodo įžanginiame prologe.

Johnas Howe’as (nuotraukoje matomas kairėje) ir Alanas Lee (dešinėje) vaidino du iš devynių karalių, kuriems Sauronas įteikė galios žiedus.

A. Lee sukūrė iliustracijas 1992 m. išleistoms JRR Tolkieno “Žiedų valdovo” knygoms, o paskui kartu su J. Howe’u buvo pasamdyti kaip pagrindiniai Piterio Džeksono filmų koncepcijų dailininkai. A. Lee taip pat padėjo nupiešti ir sukurti kai kurias filmuose naudojamas miniatiūras, įskaitant nedidelio mastelio Rivendell” rinkinį.

Nazgulų žirgams ant kaklo kabo metalinis Saurono akies ženklas.

Šią apgalvotą metalinę kostiumo detalę trumpai galima pamatyti per devynių raitelių ir Arvenos persekiojimo sceną filme “Žiedo brolija”.

Apšvietimo komanda pagamino specialią kalėdinių lempučių lentą, kuri atsispindėjo Galadrielės akyse, kad ji atrodytų mistiškesnė ir ypatingesnė.

Kai žiedo draugija pirmą kartą atvyksta į Lotlórieno miškus, aktorės Cate Blanchett akyse atsispindi žiburėliai. Tai būdinga tik Galadrilei ir nepasirodo nė vienam iš kitų elfų personažų.

Speciali apšvietimo įranga (kuri filmo užkulisiuose apibūdinama kaip “kalėdinės lemputės”) buvo sukurta tam, kad padėtų parodyti, jog Galadrielės akyse atsispindi tai, kas Tolkieno knygose apibūdinama kaip „gili išmintis“.

Argonato vartai buvo sukurti kaip 8 pėdų aukščio miniatiūros, o dekoracijų dizainerių komanda specialiai iškirto netoliese esančios uolos gabalus, kad paaiškintų, kaip statulos buvo sukurtos.

“Žiedo brolijoje” kelionės draugai praplaukia pro dvi didžiules statulas, iškaltas uolos šonuose.

Kaip dekoracijų komanda paaiškina užkulisiuose, jie manė, kad (Žiedų valdovo pasakojimo visatoje) statulos būtų pagamintos iš natūralių uolų uolienų.

Tačiau ištiestos rankos negalėjo būti iškaltos iš vieno gabalo, todėl šios dalys turėjo būti pagamintos iš netoliese esančiame kalne iškastų uolienų blokų.

Štai kodėl, atidžiau įsižiūrėjus, Argonato statulos turi mažas kvadratines žymes, prasidedančias viršutinėje rankos dalyje. Šalia statulos esantis kalnas turi didelius gabalus, kurie iš jo pašalinti, beveik kaip milžiniški laiptai.

Šios smulkios dizaino detalės padidina kadro tikroviškumą ir parodo, kiek daug minčių įdėta į kiekvieną šių filmų aspektą.

Boromiro mirties scenoje skamba choras, dainuojantis elfų kalba sindarinu. Žodžiai – tai citata, kurią Faramiras sako antrojoje Tolkieno knygoje “Dvi tvirtovės”.

Scenoje, kai Boromiras taria paskutinius žodžius Aragornui (“Aš būčiau sekęs paskui tave, mano broli… mano kapitone… mano karaliau”), choras vos girdimas.

Daug lengviau žodžius išgirsti Hovardo Šoro dainoje “Boromiro išvykimas”, esančioje oficialiame garso takelyje. Vertimą iš sindarinų (Tolkieno sugalvotos kalbos) į anglų kalbą atliko Davidas Salo.

Žodžiai išversti į šią citatą:

“Aš nemyliu ryškaus kardo dėl jo aštrumo, nei strėlės dėl jos greitumo, nei kario dėl jo šlovės. Aš myliu tik tai, ką jie gina”.

Šią eilutę Boromiro jaunesnysis brolis Faramiras ištaria antrojoje trilogijos knygoje “Žiedų valdovas: Dvi tvirtovės”.

Po Boromiro mirties Aragornas pasiima jo šarvų dedamų ant dilbių dalį ir dėvi juos kaip atminimą.

Visoje “Žiedo draugijoje” galima pamatyti Boromirą su dilbių apsaugomis. Ant jų įspausta Gondoro sigila.

Po Boromiro mirties filme rodomi kadrai kaip Frodas ir Samas atsiskiria nuo draugijos. Paskui, kai filmas grįžta prie Aragorno, Gimlio ir Legolaso, matyti, kaip Aragornas užsideda Boromiro apyrankes.

Tai jaudinantis būdas, kuriuo Aragornas nusprendžia pagerbti savo žuvusį bičiulį, ir ši akimirka nufilmuota taip subtiliai, kad daugelis gerbėjų galėjo jos ir nepastebėti.

Kanoniškai Rohano raiteliai yra tik vyrai, tačiau dauguma filme matytų žmonių buvo moterys su dirbtinėmis barzdomis.

“Dvejose tvirtovėse” susipažįstame su rohirrimais. Aragonas, Legolasas ir Gimlis susiduria su didele raitelių karių grupe, visi jie yra Rohano vyrai.

Tačiau tikrieji žmonės, matomi šiose scenose, iš tikrųjų dažniausiai buvo moterys su šalmais ir dirbtinėmis barzdomis.

Dokumentiniame filme apie filmo “Du bokštai” užkulisius filmavimo grupė aiškina, kad rasti statistų buvo didelis iššūkis jojimo ant žirgų scenoms. Jie bandė rasti raitelius, kurie Naujojoje Zelandijoje turėjo savo žirgus, todėl dauguma statistų buvo moterys.

“Naujojoje Zelandijoje yra labai gerų raitelių moterų, ir būtų kvaila tuo nepasinaudoti”, – “New Line Cinema” dokumentiniame filme sakė Viggo Mortensenas. “Turiu omenyje, kad kai kurios moterys jodinėjo taip pat gerai arba geriau nei vyrai. Tačiau kartais tai galėjo būti painu”.

“Dvejose tvirtovėse” su Merriu ir Pipinu susidraugavusį Medžiabarzdį įgarsino Johnas Rhysas-Daviesas (vaidinantis Gimlį).

Šis faktas yra arba labai akivaizdus iš karto, arba žiūrint filmus jums galėjo visiškai praslysti pro akis (tiksliau ausis). Bet jei priklausote pastarajai grupei, patvirtiname, kad Medžiabarzdį iš tiesų vaidina tas pats aktorius, kuris vaidina nykštuką Gimlį.

John Rhys-Davies įgarsino Medžiabarzdį – personažą, kuris buvo sukurtas naudojant praktinius efektus, lėles ir CGI.

Filmo “Karaliaus sugrįžimas” išplėstinėje scenoje, kurioje rodoma Sarumano mirtis, po krepšiu vandenyje slepiasi gelbėtojas naras.

Filmo “Karaliaus sugrįžimas” užkulisių dokumentiniame filme rodoma, kaip tikras kaskadininkas buvo aprengtas visu Sarumano kostiumu siaubingoje scenoje. Sarumanas užmaunamas ant rato, o tada, būdamas žemyn galva, lėtai paverčiamas į vandenį.

Komanda buvo numačiusi saugos priemones kaskadininkui, kuris būtų panardintas į vandenį stačia galva. Netoliese jie turėjo kraną, pasiruošusį ištraukti ratą, jei jis užstrigtų, taip pat vandenyje laukė gelbėjimo naras.

Dokumentiniame filme matyti, kaip kažkas uždeda narui ant galvos krepšį, kad jis galėtų laukti netoliese ir nesugadintų kadro. Tas krepšys yra galutinėje išplėstinės scenos ištraukoje, ir jį smagu pastebėti žinant, kad po Isengardo vandenimis slepiasi treniruotas naras.

Šeloba buvo sukurta pagal tikrą Naujojoje Zelandijoje aptiktą vorų rūšį, kuri, Piterio Džeksono nuomone, buvo neįtikėtinai šiurpi.

“Pitas nusprendė, kad tunelinis voras yra jo “baisus voras” numeris vienas pasaulyje”, – dokumentiniame filme apie “Karaliaus sugrįžimą” sakė vyresnysis filmo animatorius Andrew Calderis.

Juodasis tunelinis voras aptinkamas didžiojoje Naujosios Zelandijos dalyje, kur buvo filmuojamas “Žiedų valdovas” ir iš kur kilęs Piteris Džeksonas. Kaip rašoma Naujosios Zelandijos vyriausybės interneto svetainėje, tunelinio voratinklio vorų patelės “paprastai būna didesnės ir stipresnės” už patinus ir kartais suėda patinus, kurie bando su jomis poruotis. Kadangi Šeloba yra patelė, tai sudaro gražią paralelę.

Komanda pridėjo daugiau “antromoporfinių” Šelobos veido bruožų su pieno spalvos akimis (rodančiomis kataraktą) ir “ligotais” grumsteliais aplink galvą.

Vienoje išplėstinėje “Karaliaus sugrįžimo” scenoje galima pamatyti lėlę primenančią kaukę, kurią kai kuriose Pipino scenose dėvėjo dubleris.

Kaip paaiškinta anksčiau, dažnai hobitų personažų dubleriai dėvėjo protezines kaukes, kurios buvo formuojamos pagal aktorių veidus. Sekundės trukmės kadre iš pratęsto filmo “Karaliaus sugrįžimas” leidimo matyti Pipino dubleris ir Billy Boydo veido kaukė. Ši akimirka įvyksta iškart po to, kai Aragornas nužudo Saurono burną prie Juodųjų Mordoro vartų.

Šis kadras nebuvo įtrauktas į galutinę filmo versiją, tačiau tai yra įdomi smulkmena, jei žiūrite išplėstines versijas namuose. 

Saurono bokšto griūties garsą sudaro ne akmenys ar metalas, o stiklas ir ledynai.

Kuriant CGI sceną, kurioje griaunamas Saurono bokštas, animatoriai ir garso dizaineriai dirbo kelis mėnesius.

Gray Horsfieldas, kuris dokumentiniame filme “Karaliaus sugrįžimas” įvardijamas kaip “Barad-dûr sunaikinimo vadovas”, sakė, kad jie sukūrė miniatiūrinę bokšto versiją iš sausainių tešlos, kad pamatytų, kaip jis sugrius.

Tuomet garso dizaineris Deividas Farmeris sakė, kad bokšto griūties garso efektui pirmiausia ėmė naudoti trupinamų akmenų garsus.

Tačiau Piteris Džeksonas pasiūlė, kad netikėtas garsas padarytų sceną įdomesnę, todėl jie sutrupino tikrą stiklą ir keramines plyteles, kad sukurtų naują garsą.

“Bus šiek tiek problemų bandant padaryti taip, kad visas bokštas skambėtų lyg didelis ir pagamintas iš stiklo, todėl pridėjau keletą ledukų dūžių”, – sakė D. Farmeris. “Kai kurie tikri lūžtantys ledynai, kad gautumėte ledo elemento mišinį stikle, o ledynų garsas jį paverstų sunkiu.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: