Organizatorių archyvo nuotr.

Trakų rajonas, galima sakyti, yra vienas gražiausių, ežeringiausių kraštų Lietuvoje, kuris susiformavo prieš 13-14 tūkstančių metų nuslinkus ledynui. Rajone yra net keli šimtai ežerų, kurie sulaukia dėmesio ne tik vasaromis, tačiau ir žiemomis. Žinoma, ne tik nuostabi gamta, tačiau ir kultūriniai objektai verti dėmesio.

Aptarsime tris objektus, kurie puikiai tinka kelionėms su šeima. Tai yra geras startas artimesnio Trakų regiono pažinimo link, kuris – puiki paskata mažiesiems šalies gyventojams labiau domėtis tėvyne.

Užutrakio dvaro sodyba – pasiekiama tik „bulvių keliu“?

Nuostabaus grožio dvaras buvo suprojektuotas lenkų architekto Juzefo Husso, kuris specialiai dvarui pasirinko vietą priešais Trakų pilį. Grafas Juozapas Tiškevičius pasirūpino, kad pastatas būtų dekoruotas neorenesanso ir neoklasicizmo stiliaus elementais, kurie puikiai išlikę iki šių dienų ir suteikia dvarui prabangos įspūdį. Daugeliui labiausiai patinka terasa nuo kurios atsiveria žavingi Galvės ežero vaizdai bei Trakų pilies renginiai, kurie aktyviausi šiltuoju metų laiku.

Turistai nustemba sužinojęs, kad šie skoningi rūmai buvo dekoruoti kopijuojant prancūziškuosius Liudviko XVI kurtus pastatus, jo stilių. Ne veltui akis patrauks labai daug manevringų dekoro akcentų, kurie puošia tiek dvaro išorę, tiek vidų.

Važiuojant link dvaro būtinai papasakokite vaikams, kad keliaujate link pastato sausumos arba kitaip – bulvių keliu. Šiuo keliuku grafai nevykdavo iki dvaro, tad jis liko ūkio reikmėms bei darbininkams. Kilmingieji dvarą pasiekdavo plaustu per Galvės bei Skaisčio ežerų sąsmauką. Tam buvo specialiai samdomas keltininkas, kuris rūpinosi, kad dvarą kilmingieji pasiektų ne tik saugiai, tačiau ir prabangiai. Ypač – svečiai. Pasiekus šią ežero pusę ir išlipus iš kelto link dvaro vesdavo Kunigaikščių alėja, kuri buvo apsodinta egzotiniais augalais. Tiesa, ir šiuo metu augalų gausa tikrai labai plati. Mažame parkelyje auga daugiau nei 400 įvairių rūšių augalų.

Senųjų Trakų piliavietė su papiliu – Vytauto Didžiojo namai

Susipažįstant su šiuo kraštu siūlome aplankyti ir vietovę, kurioje, kaip teigiama, žmonės gyveno jau I tūkst. pr. Kr. Nors gyvenvietė nebuvo didelė, tačiau galima įsivaizduoti, kaip vietiniai žmonės čia stengėsi gyventi sėsliai, rinko uogas ir greta telkiniuose žuvaudavo.

Organizatorių archyvo nuotr.

Iki šiol nėra aišku – kada tiksliai buvo pastatyta Trakų pilis, tačiau manoma, kad tai viena seniausių mūrinių pilių Lietuvoje. Žinomas faktas, kad šioje pilyje gimė mūsų šalies didvyris kunigaikštis Vytautas, kuriam valdant šalies teritorija išsiplėtė net iki Juodosios jūros. Būtinai papasakokite vaikams, kaip Ldk savo žirgus joje girdė ir tuo pačiu plėtė Lietuvos teritoriją įtraukdamas kitas tautas į mūsų šalies sudėtį. Nors karų su kryžiuočiais metus pilis buvo vis sugriaunama ir atstatoma, tačiau 1391-ais metais antpuolis buvo toks didelis, kad jos pilnai atstatyti nebepavyko.

Būtinai siūlome apžiūrėti koplytstulpius, kuriuos rasite kelyje Trakai – Senieji Trakai. Iš viso yra 9 ir visi jie skirti Vytautui Didžiajam atminti. Ir nors šis istorijos tarpsnis gali būti vertinamas labai prieštaringai, tačiau norintys artimiau supažindinti vaikus su Viduramžių Lietuva – turėtų būtinai aplankyti pilį bei papasakoti jos istoriją.

Aukštadvario piliakalnis su gyvenviete – vieta lobio ieškotojams

Galiausiai, trečias dėmesio vertas objektas Trakų rajone yra Aukštadvario piliakalnis. Jo šlaitai siekia nuo 9 iki 15 metrų, o mokslininkai spėja, kad žmonės čia gyveno jau prieš 4-5 tūkstančius metų. Tai išduoda rasti kirvukai, įvairūs titnaginiai dirbiniai, tad spėjama, kad vietiniai buvo sėslūs ir kūrė bendruomenes.

Legenda pasakoja, kad seniai čia stovėjo pilis, kurioje gyveno nuostabaus grožio princesė. Pasakojama, kad kartą princesė nusprendė pasivažinėti karieta. Kartu su savimi pasiėmė šunį bei mažą skrynelę pilną pinigų. Leidžiantis nuo kalno žirgai pasibaidė ir karieta nuriedėjo į Pilaitės ežerą. Sakoma, kad karalaitė nuskendo kartu su savo šuneliu bei visais pinigais. Nors jų visų ieškota buvo ilgai, deja, rasti taip ir nepavyko. Kai kurie žmonės tikina, kad stovint ant piliakalnio ir grožintis nuostabia panorama ežere galima pamatyti skrynią, kurioje pinigai, o ant jos – mažas, ją saugantis šunelis. Tiesa tai ar ne – niekas nepatvirtins, tačiau šiai vietai tai tikrai suteikia daugiau įspūdingumo.

Trakų apylinkės labai gražios ne tik gamta, tačiau ir savo istorija. Tereikia norėti ją pažinti ir Jums atsivers patys gražiausi šio regiono plotai.

Organizatorių archyvo nuotr.

Tekstas parengtas pagal Turizmo rinkodaros asociacijos įgyvendinamo projekto Nr. 05.4.1-LVPA-K-808-02-0022 „Turizmo e-rinkodaros priemonių taikymas” įgyvendinamo pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Prioritetinių turizmo plėtros regionų e-rinkodara“ informaciją.

Daugiau apie šiuos bei kitus lankytinus objektus Lietuvoje – rasite https://tura.lt/atrask-lietuva/.

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: