Pexels.com archyvo nuotr.

Europos Komisija skelbia ketvirtąjį ES elgesio kodekso vertinimą, kuris parodė, kad Komisijos iniciatyva duoda puikių rezultatų. Dabar IT bendrovės per 24 valandas įvertina 89 proc. pažymėto turinio ir pašalina 72 proc. neapykantą skatinančio ir neteisėtu laikomo turinio. 2016 m., kai Kodeksas įsigaliojo, buvo įvertinama 40 proc. ir pašalinama 28 proc. tokio turinio. Vis dėlto bendrovės turi tobulinti vartotojams teikiamą grįžtamąjį ryšį ir didinti pranešimų ir šalinamo turinio skaidrumą.

Bendrovės neteisėtą turinį pašalina vis greičiau, tačiau šalinamas ne visas pažymėtas turinys: pašalinto turinio apimtis rodo, kad bendrovės turinį įvertina ir laikosi žodžio laisvės principo. Be to, įsigaliojus Kodeksui, pradėjo veikti pilietinės visuomenės organizacijų, nacionalinių valdžios institucijų ir IT platformų partnerystė, vykdanti ir informuotumo didinimo bei švietimo veiklą.

Reaguodamos į internete plintantį rasistinės ir ksenofobinės neapykantos kurstymą, Europos Komisija ir keturios didžiosios IT bendrovės – „Facebook“, „Microsoft“, „Twitter“ ir „YouTube“ 2016 m. gegužės mėn. pristatė Kovos su neapykantos kurstymu internete elgesio kodeksą.

2018 m. prie Kodekso veiklos prisijungė ir keturios naujos bendrovės: „Google+“, „Instagram“, „Snapchat“, „Dailymotion“. Šiandien apie prisijungimą prie Kodekso taip pat pranešė Prancūzijos internetinių žaidimų platforma Webedia (jeuxvideo.com).

Pamatiniame sprendime dėl kovos su rasizmu ir ksenofobija nustatyta, kad bet kokia veika, kuria kurstomas viešas smurtas ar neapykanta, nukreipti prieš asmenų grupę, apibūdinamą pagal rasę, odos spalvą, religiją, kilmę, įskaitant tautinę ir etninę, ar tokiai grupei priklausantį asmenį, yra laikoma nusikaltimu. Neapykantos kurstymas, kaip apibrėžta šiame pamatiniame sprendime, laikomas nusikalstama veika ir tuomet, kai yra vykdomas internete.

ES ir jos valstybės narės su socialinės žiniasklaidos bendrovėmis ir kitomis platformomis dalijasi atsakomybe skleisti ir puoselėti saviraiškos laisvę visoje interneto erdvėje. Tačiau visi proceso dalyviai taip pat privalo imtis priemonių, kad internetas netaptų erdve, kurioje nevaržomai klesti smurtas ir neapykanta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: