© Linos Fridrikaitės nuotr. KaunoZinios.lt

Socialinis tinklalapis „Facebook“ – jau seniai ne tik vieta, skirta bendrauti ir dalintis įspūdžiais. Čia nuolat tyko ir kenkėjai – įvairūs sukčiai, visai nedraugiškai nusiteikę telefonų „pardavėjai“ ir, žinoma, virusai.

Ne kartą susidūrę su situacija, kai savo naujienų sraute pamatome keistą nuorodą į vaizdo klipą ar nuotrauką su užrašu „Pamatyk, kaip atrodo [žvaigždės vardą įrašykite patys] nuoga! FOTO + VIDEO”. Vieni tokias nuorodas ignoruoja, kiti – susivilioja ir paspaudžia.

Visai neseniai pradėjo siausti itin pavojingas Facebook virusas, vos per dvi dienas apkrėtęs net 110 tūkst. vartotojų. Šis virusas pažymi apkrėstų vartotojų draugus pornografiniame vaizdo įraše. Vartotojas, paspaudęs ant vaizdo klipo, yra nukreipiamas į tinklalapį, kuriame jo yra paprašoma atsinaujinti programinę įrangą (konkrečiai – Flash grotuvą), jeigu jis nori tęsti peržiūrą. Sutikusieji su atnaujinimu prisišaukia bėdą – į jo kompiuterį į atsiunčiama kenkėjiška programa. Virusui įsitvirtinus kompiuteryje, jis gali valdyti klaviatūrą ir pelę.

Virusas itin sparčiai plinta todėl, kad vaizdo įraše yra pažymimas ne vienas, o net keliolika užkrėstojo draugų. Saugumo specialistas M. Faghan‘is, tyriantis šį naują virusą, vadina jį Magnetu – būtent dėl draugų žymėjimo vaizdo įraše. Tai yra kitokia technika nei anksčiau buvusios, kurios taikydavosi į vieną asmenį – siųsdavo asmenines žinutes užkrėstojo draugams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: