Pixbay.com archyvo nuotr.

Praėjus penkeriems metams po to, kai Paryžiaus Dievo Motinos katedrą nusiaubė pražūtingas gaisras, garsioji gotikinė bažnyčia vėl bus atidaryta. Po 865 mln. eurų vertės rekonstrukcijos projekto 2024 m. pabaigoje lankytojai vėl galės gėrėtis šiuo paminklu.

Po pradinio vėlavimo dėl COVID-19, dabar projektas sparčiai juda į priekį. Per šiuos metus katedros bokštas atgaus savo vietą miesto panoramoje, simbolizuodamas bažnyčios atgimimą. Tai sveikintinas pažangos ženklas po dvejų metų, praleistų stabilizuojant statinį ir užtikrinant pakankamą skaičių amatininkų, galinčių dirbti šiame dideliame darbe.

Pixbay.com archyvo nuotr.

Nors buvo vilčių, kad Dievo Motinos katedra bus atidaryta iki 2024 m. vasaros olimpinių žaidynių (kurias rengia Paryžius), lankytojams prireiks šiek tiek daugiau laiko, kad galėtų praverti jos duris. Atidarymas numatytas 2024 m. gruodį – toks buvo pirminis prezidento Emmanuelio Macrono tikslas iškart po gaisro.

„Mano darbas – pasirengti atidaryti šią katedrą 2024 m. Ir mes tai padarysime“, – dalijosi už projektą atsakingas kariuomenės generolas Jeanas-Louis Georgelinas. „Dėl to kovojame kiekvieną dieną ir einame geru keliu.“

Pixbay.com archyvo nuotr.

Atsižvelgiant į žalos mastą, rekonstrukcija yra gana sudėtinga. Incidentas, įvykęs 2019 m. balandį, prasidėjo, kai dėl trumpojo jungimo kilo elektros gaisras. Buvo padaryta didelė žala viduramžių pastato švino ir ąžuolo stogui, didelei daliai katedros medinių briaunuotų lubų, kai kuriems vitražams ir, kas dramatiškiausia, 750 tonų sveriančiam pastato bokštui.

Dabar apie 1 000 darbininkų kasdien dirba, kad pašalintų žalą ir sugrąžintų Paryžiaus Motinos katedros buvusią šlovę. Tai reiškia, kad reikia ne tik panaudoti architektūros formas ir pavidalus, bet ir taikyti viduramžių statybos metodus. Stogas bus ąžuolinis, kaip kadaise, o skliautai kuriami iš akmens, kaip kadaise.

Pixbay.com archyvo nuotr.

Kadangi reikia atlikti tiek daug darbų, darbai nebus visiškai baigti iki 2024 m. gruodžio mėn. Nors tuo metu paminklas atvers duris, valdžios institucijos tikisi, kad renovacija bus visiškai baigta tik 2025 m.

Tuo tarpu lankytojai gali pamatyti viską, kas susiję su bažnyčios atgaivinimu, naujoje parodoje šalia katedros esančioje galerijoje. Parodoje „Notre-Dame de Paris: statybų aikštelės širdyje“ pasakojama apie renovaciją ir atskleidžiami amatininkų, dirbančių, kad katedra atgautų savo buvusią šlovę, įgūdžiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: