© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Japonija sekmadienį paleido krovininę raketą, kuri gabena atsargas Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) įgulai ir mažą robotą, kuris tapti kompanionu vienam šios šalies astronautų.

Raketa H-2B iš Tanegašimos salos Japonijos pietuose pakilo 4 val. 48 min. vietos (šeštadienį 22 val. 48 min. Lietuvos) laiku, parodė Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA).

“Modulis HTV4 nuo raketos atsiskyrė kaip numatyta ir tęsia savo kelionę į TKS”, – per transliaciją internete paskelbė JAXA atstovas.

“Informacija apie jo pažangą bus pateikta vėliau”, – pridūrė jis. Modulis prie TKS turi prisijungti rugpjūčio 9-ąją.

Į TKS gabenamas krovininis transporteris su geriamuoju vandeniu, maistu, drabužiais ir darbo priemonėmis TKS įgulos nariams.

Sekmadienio misiją lydi mažas kalbantis robotas. Šis androidas yra sukurtas kaip pokalbių draugas astronautui Koichi Wakatai (Koičiui Vakatai), kuris į TKS turi atskristi vėliau šiais metais.

34 cm aukščio robotas “Kirobo”, kuris veria maždaug kilogramą, yra užprogramuotas kalbėtis japoniškai ir įrašinėti pokalbius su K.Wakata, kuris yra pirmasis japonų astronautas, vadovausiantis TKS įgulai.

Roboto kūrėjas Tomotaka Takahashi (Tomotaka Takahašis) ir jo komanda “Twitter” paskelbė nuotraukas, darytas netoli starto aikštelės.

“Startas buvo toks nuostabus ir užimantis kvapą, – rašo jie. – Ačiū visiems, kad taip šiltai stebėjote mūsų projektą”.

Juodos ir baltos spalvų robotas humanoidas su raudonais batais savo bendravimo įgūdžius parodė birželį. “Tai gali atrodyti kaip mažas žingsnelis, bet tai bus didelis šuolis kaip robotui”, – žurnalistams pasakė “Kirobo”.

“Kirobo” prisimins pono Wakatos veidą, kad galėtų jį atpažinti, kai jie vėl susitiks kosmose, – sakė T.Takahashi. – Jis bus pirmasis robotas, apsilankęs kosmoso stotyje”.

Robotas, kuris gali atlikti daug įvairių fizinių judesių, taip pat vaidins vaidmenį kai kuriose misijose: perduos skrydžių kontrolės centro pranešimus šiam astronautui.

Robotas į kosmosą siunčiamas vykdant tyrimą dėl to, kaip toks kompanionas, ne žmogus, gali teikti emocinę paramą ilgą laiką izoliuotiems žmonėms.

Žemėje robotas-dvynys “Mirata” stebės problemas, su kuriomis gali susidurti jo elektroninis kolega, sukurtas pagal legendinį animacinį herojų “Astro vaikis”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: