Paulius Ambrazevičius, © Ryčio Šeškaičio nuotr.

Prieš trejus metus Vilniuje, eitynėse ,,Už lygybę!“, dalyvavęs komikas ir TV laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius neretai sulaukia neigiamų komentarų dėl savo paramos LGBT bendruomenei. Jis pastebi, kad tokias reakcijas lemia pasenusios vyriškumo normos.

„Tolerancija mūsų gyvenime – labai svarbu, o LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualūs, translyčiai – aut. past.) teisių palaikymas man asmeniškai yra daugiau nei natūralus dalykas. Galiu suprasti žmones, priklausančius kitoms grupėms, – sako P. Ambrazevičius ir priduria – palaikydamas LGBT jaučiuosi gerai: draugai bei artimieji supranta, kad tai ir yra tinkamas būdas gyventi dabar“.

Tačiau viešojoje erdvėje komentarai neretai būna neigiami dėl Lietuvoje gajų vyriškumo normų: vyrams palaikyti LGBT bendruomenę – labiau nepriimtina nei moterims, o  palaikančių „ne gėjų“ visuomenės sąmonėje tiesiog nėra: „Tai prilygsta mąstymui, jog negali būti prieš rasizmą, jei nesi juodaodis“.

Eitynėse nuotaikos įvairios

Antrosiose LGBT eitynėse ,,Už lygybę!“ su  savo mergina dalyvavęs P. Ambrazevičius sako, kad pačios eitynės, kuriose groja muzika, žmonės šoka ir mojuoja praeiviams – nuotaikingas renginys.

Tačiau, anot jo, niekam ne paslaptis, kad žiūrovų tarpe pasitaiko ir rodančių žeminančius gestus: jis vis dar prisimena vaizdą, kai kamufliažiniais drabužiais apsirengęs tėvas su maždaug 9-10 metų sūnumi labai intensyviai rodė vidurinį pirštą visiems, kurie žygiavo eisenoje.

,,Nežinau, ar visada taip būna, bet tie, kurie buvo nusistatę prieš eitynes, atrodė labai pikti ir nelaimingi“, – pasakoja P. Ambrazevičius.

Pastebi ir teigiamą pokytį

Paklaustas, ką mano apie dažnai viešumoje girdimas frazes ,,tegu jie, LGBT asmenys, būna, bet nesiviešina“, ,,aš tolerantiškas, bet…“, P. Ambrazevičius primena seną posakį, kad viskas, kas tokiose frazėse pasakoma iki žodžio ,,bet“, yra nesąmonė, tokiomis frazėmis, anot jo, žmonės tik bando pateisinti savo homofobiją.

,,Viešintis reikia – vien dėl to, kad labai daug baimės ir pykčio kyla iš nežinojimo, nematymo. Jei pamatysi, kad tavo kaimynas homoseksualus, o jį iki tol būsi pažinojęs kaip puikų žmogų, tai gal pagalvosi, kad ir kiti homoseksualai nėra pabaisos, kaip mums piešiama?“.

„Viešintis“ P. Ambrazevičius siūlo ir dėl patyčių prieš LGBT, kurios kartais pasigirsta iš gana aukštus postus užimančių politikų lūpų, pavyzdžiui, Seimo narių ar teisingumo ministro, kuriam atrodo, kad „daugiau yra propagandos, negu tų porų“.

,,Kai valdžia rodo tokį pavyzdį, – žmonės juo ir vadovaujasi“, – sako komikas, pridurdamas, kad pastebi ir situacijos gerėjimą visuomenėje: „Nors tie pikti žmonės visada bus ir išliks, bet remiančių ir garsiai pasisakančių ,,už“ daugėja“.

P. Ambrazevičius sako tikintis, kad šiemet per eitynes ,,Už lygybę“ pastarųjų žmonių pamatysime dar daugiau nei prieš trejus metus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: