cust.lt archyvo nuotr.

Vidaus reikalų ministerija parengė įstatymų pataisas, kuriomis siūloma Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) suteikti daugiau teisių kovojant su kontrabanda ir palaikant tvarką pasienio kontrolės postuose, rašo “Lietuvos žinios”.

“Mūsų tarnybai yra žinybingas kai kurių nusikaltimų – nelegalios migracijos, kontrabandos, neteisėto akcizinių prekių gabenimo – tyrimas, tačiau nusikalsti linkusiems asmenims negalime taikyti Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatyme numatytų poveikio priemonių – oficialaus perspėjimo, teismo įpareigojimų vykdymo kontrolės, nes iki šiol tai yra policijos monopolis”, – sakė VSAT Teisės skyriaus viršininkas Ričardas Balkevičius.

VSAT pareigūnai privalo prašyti policininkų pagalbos, kad jie inicijuotų minėtų priemonių taikymą, nors neturi jokios konkrečios medžiagos apie pasieniečius sudominusį asmenį ar grupuotę. Policininkams dažnai tenka skubėti kolegoms į pagalbą baudžiant Kelių eismo taisyklių (KET), viešosios tvarkos pažeidėjus ar užkardant galimus nusikaltimus.

Teigiama, kad priėmus pataisas, būtų išspręsta dar viena problema, kylanti pasienio postų teritorijose dėl nedrausmingų vairuotojų. Jie piktnaudžiauja tuo, kad pasieniečiams nesuteikta teisė nagrinėti KET pažeidimų. Todėl kiekvienu atveju į postą privalo būti kviečiama policija. Siūloma, kad pažeidimų protokolus surašytų ir administracines bylas nagrinėtų VSAT pareigūnai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: