Bobas Dilanas, Deividas Bowie ir Elvis Preslis © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kuomet muzikos industriją šokiravo žinia apie ieškinį, kaltinantį Bobą Dilaną seksualiai išnaudojus 12-metę, žmonės prisiminė gėdingus, siaubingus gandus apie daugybę kitų roko žvaigždžių, kurių tariami purvini poelgiai sugriovė ne vienos garsenybių pakerėtos jaunos merginos gyvenimą.

„Šios roko žvaigždės turi išskirtinę privilegiją ir yra pripratę gauti tai, ko nori – ir kada nori“, sakė JAV žiniasklaidai buvusi Džoanos Džet paauglių grupės „Runaways“ gitaristė Džeki Foks.

Foks – kuri, 1970-iais sugrojo paskutinę dainą „Cherry Bomb“ kartu su inovatyvia grupe, neetiškai pristatoma kaip „nepilnamečių rokas“, sakė, kad tos privilegijos jausmas dažnai virsta seksu su pažeidžiamomis, nepilnametėmis ar ką tik pilnametystės sulaukusiomis merginomis.

„Jie pamato žavią merginą ir pagalvoja „man reikia, kad tai nutiktų“, nes kiekvienas jų poreikis išpildomas. Juos traukia jų nekaltumas ir tai lengva, nes jiems nekyla jokių sunkumų“, sakė dabar jau 61-erių Foks.

„Jie pasinaudos šiuo malonumu ir žinos, kad iš jų nieko daugiau nesitikima“.

Bobas Dilanas, kurio atstovai neigia šiuos kaltinimus, buvo apkaltintas narkotikais ir alkoholiu 1965 metais vaišinęs neįvardijamą dvylikametę ir vėliau ją išprievartavęs. Šis kaltinimas tapo įmanomu todėl, kad Niujorko valstija panaikino dviems metams senaties terminą seksualiniams nusikaltimams įvykdytiems prieš nepilnamečius.

Dabar jau Los Andželo pramogų pasaulio advokatė Foks pastebi, kad neįrodžius kaltės, tariami sentimentalaus „Blowin‘ in the Wind“ atlikėjo veiksmai priverčia atidžiau pažiūrėti į pasibjaurėjimą keliančius muzikinės scenos aspektus.

Foks, kuri 2015 metais tvirtino, jog būdama 16 buvo išprievartauta dabar jau mirusio „Runaways“ vadybininko Kimo Foulio, sakė, kad jaunų gerbėjų išnaudojimas jau dešimtmečius yra dažnas reiškinys – kartu su kitais reikalavimais.

„Jie gali trečią nakties būti nežinia kur ir pasakyti kam nors, jog norėtų picos iš Niujorko, o iš to žmogaus bus tikimasi, kad jis viską įvykdys“, sakė Foks.

Ji gyrė Dilano kaltintoją už tai, kad dėl Niujorko 2019 Vaikų aukų akto (angl. Child Victims Act) ji išdrįso prabilti po 56-erių metų. Šis įstatymas leidžia prievartą išgyvenusiems asmenims su kaltinimais dėl seniai vykusių nusikaltimų, kurių senaties terminas baigėsi, imtis teisinių veiksmų ir, kaip tikimasi, pasiekti tam tikrą susitaikymą su trauma.

Tačiau Foks įspėjo, kad aukų gėdinimas vis dar opi problema, kadangi turtingųjų ir įtakingųjų gynybos advokatai teisme klausinėja merginų tokių klausimų, kaip „kodėl mergina pastatė save į tokią padėtį“, ką ji vilkėjo ir, dar žiauriau, ar buvo skaisti.

„Tau galima žavėtis garsenybėmis ir jų charizma, kas tikriausiai ir padėjo roko žvaigždėms taip išgarsėti, bet tu taip pat turi teisę atsisakyti sekso“, sakė Foks. „Būdamos nepilnametėmis, jos galbūt net neturi pakankamo emocinio subrendimo, jog suprastų, kad gali pasakyti „sustok“.

Vis dėlto, ji tikisi, kad viešumas, susijęs su Bobo Dilano byla, įkvėps išnaudojamas moteris demaskuoti žiaurius vyriškos lyties atlikėjus, kurie tiki, jog yra aukščiau įstatymo.

„Muzikos industrija dar nesulaukė akistatos su #MeToo judėjimu, tačiau tai įvyks“, sakė advokatė.

Foks nekomentavo konkrečių Dilano bylos detalių – gerbėjai tvirtina, kad tariamo nepilnametės išprievartavimo metu jis gastroliavo Anglijoje – bet pabrėžė, kad toks grobuoniškas rokenrolo elito elgesys gali sugriauti gyvenimus.

Elvis Preslis ir Priscila Bijoli

Elvis Preslis

Per savo karjerą, Karalius iš Memfio, Tenesio, bandė nuslėpti savo potraukį nepilnametėms merginoms taip pat, kaip ir narkotikų vartojimą ir kvailus maisto pasirinkimus. Viena pirmųjų jo merginų buvo nepilnametė vardu Diksi Lok, kuri būdama 15 buvo septyneriais metais už jį jaunesnė. Vėliau, 1959 metais, kai jam buvo 24 metai, jis metė savo tinkamo amžiaus mylimąją, jauną ir talentingą Holivudo aktorę Anitą Vud, kad galėtų susitikinėti su būsima savo žmona Priscila Bijoli, kuriai tuo metu buvo vos 14. Praėjus dviem metams pora apsigyveno kartu, tačiau Priscila tvirtina, kad iki santuokos 1967 metais jokių lytinių santykių tarp jų nebuvo. Priscila žurnalistei Barbarai Volters pasakė: „Tegaliu prisiminti, ko jis, savo supratimu, norėjo iš moters. Kažkada praeityje jis norėjo skaisčios merginos“.

Buvo pranešta, kad Priscila ir Diksi nebuvo vienintelės paauglės, kuriomis žavėjosi Elvis. Savo knygoje „Elvis Presley: A Southern Life“ autorius Džoelis Vilijamsonas tvirtina, kad žvaigždė į savo turą pasiėmė tris keturiolikmetes. Jis tariamai skatino jas imtis, kutenti jį ir bučiuoti.

Džeris Li Luisas ir Mira Geil Braun

Džeris Li Luisas

Vienas labiausiai šokiruojančių skandalų, susijusių su jaunas merginas mėgstančiomis roko žvaigždėmis, tai „Great Balls of Fire“ atlikėjo santuoka su Mira Geil Braun, kuri buvo jo pusbrolio bosisto J. V. Brauno dukra. Vargu ar Miros tėvas tuo metu, 1957 metais, buvo itin patenkintas, kadangi dukrai tebuvo 13 metų ir ji buvo maždaug devyniais metais jaunesnė už savo jaunikį.

Ši sąjunga atskleista buvo beveik netyčia, kai smalsus Britų reporteris paklausė Miros, kokią padėtį ji užėmė pačiame pirmajame Liuiso ture, kuriame ji dalyvavo. Ji atsakė: „Aš Džerio Li žmona“.

Sąmyšis dėl santuokos su nepilnamete drastiškai paveikė Liuiso karjerą. Pasirodant Niujorke, jis buvo nušvilptas nuo scenos, o jo įrašų pardavimai sustojo. Netrukus jis buvo įtrauktas į juodąjį sąrašą. Tačiau galiausiai jis atnaujino savo karjerą ir susigrąžino didžiąją dalį populiarumo. Dabar jau 85-erių muzikantas išsiskyrė su savo trečiąja žmona Mira praėjus 12 metų po jų vestuvių ir po to vedė dar ne mažiau kaip keturis kartus.

Davidas Bowie ir Cher 1975 m.

Deividas Bowie

Lori Madoks ne kartą tvirtino, jog savo nekaltybę būdama 14 prarado su būtent šia velione garsenybe. „Ziggy Stardust“ atlikėjas tuo metu, ankstyvaisiais 1970-iais, buvo 22-ejų. Madoks – tuo metu žinoma kaip Matiks – priklausė vadinamajai Los Andželo „Baby Groupies“ grupelei ir susipažino su juo viename iš naktinių klubų, kuriuose jos dažnai lankydavosi.

Remiantis dabar jau 62-ejų moters pasakojimu, Bowie viliojo ją, bet iš pradžių ji jį atstūmė. Tačiau, nepaisant to, kad buvo itin jauna, ji teigia, kad po kelių mėnesių, kai ji atsidūrė jo viešbučio kambaryje jie mylėjosi. Tai privedė prie tariamo trijų žmonių santykiavimo su dar viena nepilnamete mergina Sabele Star.

2015 metų pokalbyje su „Thrillist“ Madoks sakė, kad dėl šio susidūrimo nesigaili. Tačiau, kai #MeToo judėjimui pasiekus kulminaciją ji buvo cituojama 2018 metų straipsnyje britų spaudoje, kur moteris nebeskambėjo taip optimistiškai. Ji sakė: „Nemanau, kad nepilnametės turėtų miegoti su vyrais… Nelinkėčiau to nei vieno dukrai. Mano požiūris su metais, tampant vis ciniškesne, keičiasi“.

Džimis Peidžas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Džimis Peidžas

1972 metais, kai jam buvo 28-eri, „Led Zeppelin“ gitaristas užsiiminėjo lytiniais santykiais su Lori Madoks, kuriai tuo metu buvo 14 – ta pačia paaugle, kuri tariamai prarado savo nekaltybę su Bauiu, kaip rašoma 2015 metų „NPR“ straipsnyje.

Pasak straipsnio, anksčiau šiais metais publikuoto „Pheonix New Times“, Madoks tvirtina, kad Peidžas pasamdė grupės vadybininką Ričardą Koulą, jog šis ją „pagrobtų“ ir vėliau pristatytų jam kaip dovaną. Ji sakė, kad jiems sėdint prabangiame restorane Peidžas pasakė jai: „tu būsi su manimi“. Kai ji atsisakė, Koulas išsitempė ją iš restorano ir paliepė: „sėskis į suknistą automobilį ir jei pajudėsi, nudėsiu“.

Pasak Madoks, ji buvo nuvežta į viešbutį ir nutempta į vieną iš kambarių, kuriame laukė Peidžas. „Sakiau, kad tave turėsiu“, ji tvirtina jį taip sakius. Tariamas muzikanto kontroliuojantis elgesys tęsėsi ir vėliau Madoks sakė, kad Peidžas dažnai užrakindavo ją kambaryje ir prie durų pastatydavo sargybinį. „Man mažai kur buvo leidžiama su juo išeiti“, sakė ji.

Taip pat skaitykite: Dainininkas R. Kelly yra kaltinamas nepilnamečių berniukų seksualiniu išnaudojimu

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: