© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jau šį šeštadienį Vilniuje organizuojamos LGBT eitynės „Už lygybę“, tad nors ir po daugelio nesklandumų, atrodo, Lietuva šiek tiek pasistūmėjo į priekį, stengdamasi atsikratyti homofobiškos etiketės demonstruodama toleranciją seksualinėms mažumoms, o štai Rusija priimdama žmogaus teises ribojančius įstatymus sparčiai žingsniuoja atgal.

100-tui metų uždraudusi LGBT eitynes Rusija ėmėsi dar radikalesnių priemonių. Birželį prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį vadinamąją „homoseksualumo propagandą“ nepilnamečiams. Įvairūs renginiai, „vaivorykštinė“ simbolika, ar bandymas vaikui paaiškinti, jog homoseksualumas yra toleruotinas ir normalus visuomenės reiškinys, gali užtraukti įstatyme numatytą atsakomybę. Baudos ar areštas laukia ne tik demonstruojančių savo netradicine laikomą orientaciją, bet ir heteroseksualų, ginančių bei pasisakančių už universalias žmogaus teises.

Šį informacijos apie lytinę orientaciją apribojimą, kuris nuo šiol galios visoje Rusijoje, jau buvo priėmę kai kurie šalies regionai. Apmaudu, jog tokie įstatymai rodo nepagarbą žmogaus pasirinkimo laisvei, atveria duris diskriminacijai, tuo pačiu už savęs slėpdami smurtą kaip priemonę išreikšti galios santykiui. Neapykantos protrūkiai LGBT atžvilgiu buvo ryškūs gegužę, kai Volgograde nužudytas jaunas vaikinas, pripažinęs, jog yra gėjus. Vaikinas buvo sužalotas bei žagintas alaus buteliais, jo drabužiai padegti, o galva praskelta akmenimis.

Nors Jungtinės Tautos naująjį Rusijos įstatymą pripažįsta diskriminaciniu ir pažeidžiančiu žmogaus saviraiškos teisę pagal pilietinių bei politinių teisių konvenciją, kurią Rusija yra ratifikavusi, dėja, tai ne vienintelis tokio pobūdžio šios valstybės nutarimas. Be jau minėtų Valstybės Duma vienbalsiai priėmė įstatymą, draudžianti homoseksualioms užsienio poroms, kurių šalyse legalizuotos vienos lyties santuokos, įsivaikinti Rusijos vaikus.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nenuostabu, jog Vladimiras Putinas šiuose įstatymuose neįžvelgia lytinių mažumų diskriminacijos. Ieškant režimui būtino vidaus priešo teisės aktų autoriams svarbu demonstruoti susirūpinimą tradicinėmis tikėjimo vertybėmis, vis mažėjančiu gimstamumu bei apsaugoti vaikus nuo su homoseksualumu nesusijusios, tačiau dažnai tapatinamos pedofilijos. Kritikų nuomone, už tokių Rusijos valdžios veiksmų slepiasi visai kiti tikslai. Seksualinių mažumų tema puikiai tinka nukreipti dėmesį nuo to, kas vyksta Rusijos politinėje bei ekonominėje erdvėje.

Įstatyminė Rusijos valdžios kova prieš LGBT neapsiriboja vien įsivaikinimo ar „homoseksualumo propagandos“ draudimu. V. Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį pareigūnams suimti ir 14 dienų laikyti užsienio piliečius bei turistus, kurie itariamai yra gėjai, lesbietės arba pasisako už lygias jų teises. Rusijos ir viso pasaulio laukia svarbus renginys – Sočio Olimpinės žaidynės, sutrauksiančios daugybę užsienio svečių ir sportininkų. Todėl padėtis Rusijoje kelia nemažai nerimo dėl LGBT turistų saugumo. Pasigirsta įvairių nuomonių, nuo žaidynių boikotavimo iki „apsiginklavimo“ lygybę reiškiančia atributika. Kol pasaulis aptarinėja vis didėjančios homofobijos Rusijoje klausimą, pačioje šalyje pirmadienį buvo suimti pirmieji užsienio turistai is Olandijos, neatitikę naujojo įstatymo. Vienas iš jų, manoma, kūrė dokumentiką apie gėjų teises Rusijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: