Filmo "Shot Caller" kadras

Veiksmo trileriai apie kalėjimuose egzistuojančią neteisybę ir nusikaltėlių demonstruojamą žiaurumą kino rinkoje nėra naujiena, tačiau scenarijaus autorius ir režisierius Ric Roman Waugh filme „Shot Caller“ pateikia nemažai naujų, tik jam vienam būdingų elementų.

Tai nėra dar viena eilinio siužeto drama, tai dėmesį kaustantis kriminalinis trileris, kurio autentiškumas atsiskleidžia viso filmo metu vedamoje emocinėje linijoje.

Pagrindinio veikėjo charakterį scenarijaus autorius pateikia daug sudėtingesnį nei būdinga veiksmo filmų herojams. Ten jie jau nuo pat pradžių pristatomi kaip žiaurūs, elementariausio žmoniškumo ribas pamynę nusikaltėliai, tuo tarpu Ric Roman Waught sukurto veikėjo transformacija užtruko 10 metų.

Filme pristatoma, kaip sėkmingas verslininkas, laimingai vedęs vyras Jacob Harlon (Nikolaj Coster – Waldau) po mirtino eismo įvykio, kurio metu žūsta kartu keliavęs draugas, yra nuteistas kalėti viename Pietų Kalifornijos kalėjimų. Scenarijaus autorius nesistengia pagražinti ar kitaip sušvelninti čia egzistuojančios aplinkos ir gana tiksliai perteikia gyvenimo įkalinimo vietoje kokybę, kai saugumą užtikrinti turintys policininkai pasirodo esantys korumpuoti ir žmogus lieka vienas kovoti prieš ten siautėjančias gaujas. Norėdamas išgyventi Jacob yra priverstas prisijungti prie vienos iš jų taip prarandant savo ankstesnę tapatybę ir nutraukiant santykius su šeima.

Shot Caller 5

Ric Roman Waugh filmo scenarijus remiasi jo atliktu tyrimu, kai norėdamas žiūrovams pristatyti kuo objektyvesnę informaciją jis buvo slaptas savanoris viename Kalifornijos kalėjimų. Ten dirbantys asmenys nieko neįtardami dalijosi patirtimi ir necenzūruotais faktais iš ten įkalintų nusikaltėlių gyvenimo.

Shot Caller 2

Visame filme galime stebėti du skirtingus laikus periodus: nuteistojo Jacob gyvenimą jam išėjus į laisvę ir kas kart sugrįžti į laimingo vyro kasdienybę prieš įvykdant nelaimingą atsitikimą. Jei pirmoji „Shot caller“ dalis juda greitu tempu, manevruoja tarp skirtingų scenų ir joje gausu smulkių detalių, skirtingų charakterių apibrėžimų, antrojoje veiksmas tampa stabilus, suprastas siužetas žiūrovui leidžia geriau įsijausti į emociją.

Shot Caller 4

Daugelis žiūrovų tikriausiai tikėjosi žiauraus ir įtempto veiksmo trilerio, tačiau iš pradžių atrodęs kaip bendro pobūdžio ir gana dažno siužeto, intrigą jis išlaiko iki pat pabaigos. 

CE7A3836.tif

Filmo sėkmė neabejotinai yra ir puikių aktorių tokių, kaip Nikolaj Coster–Waldau, Lake Bell, Jeffrey Donovan ir kt. nuopelnas. Po Los Andželo kino festivalyje įvykusios premjeros, pagrindinis filmo herojus, serialo „Sostų karai” žvaigždė Jaime Lannister, savo filme sukurtą vaidmenį įvardijo kaip vieną sėkmingiausių jo pasirodymų šiais metais.

Shot Caller 9

Tokie filmai atkreipia dėmesį į tai, kaip dažnai mūsų visuomenė yra linkusi pasmerkti įkalinimo įstaigoje atsidūrusius asmenis. Net ir išbuvusiems ten visą jiems bausmei atlikti skirtą laiką, suteikia žymę visam gyvenimui. Nepaisant nedidelės dalies filme rodomų realybės ne atitinkančių detalių, tiesa vis dėlto yra tokia, kad kalėjimų sistema leidžia baisiems nusikaltimams įvykti net ir griežtai saugomoje teritorijoje.

Tai nėra laimingas filmas, smurtas ir stiprus žiaurumas nepalieka viso veiksmo metu, tačiau tai puiki istorija pateikianti daug nepagražintų faktų ir sukurianti stipraus žmogaus charakterį. Vietoje veiksmo filmams būdingų kaskadinių triukų leidžiantis stebėti stiprią šeimos dramą ir kalinio psichologinę kelionę.

Taip pat skaitykite: „Proto medžiotojai“ – serialas maitinantis mūsų žavėjimąsi serijiniais žudikais

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: