Ar kada nors galvojote, kad mūsų pasaulis netikras? Iškilę įvairūs egzistenciniai klausimai nedavė ramybės? Mėgstate teorijas, kuriomis bandoma aiškinti gyvenimo tikrovė? O gal seniai matėte intriguojančią istoriją? Tokiu atveju serialas „Westworld“ (liet. – Vakarų Pasaulis) yra sukurtas būtent jums.

Šis Sci-fi tipo buvo sukurtas Džonatano Nolano, britų ir amerikiečių scenaristo bei Lizos Džoy, amerikiečių direktorės ir scenaristės. Prodiusuotas amerikiečių televizijos kompanijos HBO, serialas yra grįstas seniau pastatytu filmu (1976 metais) „Westworld“ ir jo tęsiniu Futureworld. Muziką kūrė Raminas Džavadis, žinomas dėl prisidėjimo prie muzikinių takelių filme „Geležinis žmogus“ ir populiariajame „Sostų karų“ seriale. „Westworld“ iš viso susirinko net 9 Primetimme Emmy apdovanojimus.

Nepaprastame scenarijuje kalbama apie dirbtinį pasaulį, kuriame visi įvykiai tai iš anksto detaliai surežisuoti planai, kiekvienas veikėjas turintis prasmę. Tiesa, net čia lygybės nėra.

Yra trys pagrindinės veikėjų klasės: svečiai – žmonės, darantys ką nori ir kaip nori, mėgaujasi pasauliu, tebūnie tai lošimas kortomis, privačios orgijos ar šaltakraujiškos šaudynės.

Toliau turime „šeimininkus“, kurie stebi ir prižiūri pasaulį, kad jame vyktų tvarka, viskas būtų pagal įsivaizdavimą.

Ir trečioji klasė, pati paprasčiausia – nieko nenutuokiantys dirbtiniai intelektai, atrodantys kaip žmonės, kurių paskirtis yra egzistuoti ir suteikti „svečiams“ pramogą. Būtent šioji klasė yra programuojama iš anksto ir neturi nė žalio supratimo kas vyksta ir koks yra jų pasaulis. Ar ne baugu būtų įstrigti vienoje iš savo gyvenimo dienų ir negebėti nieko pakeisti? Būtent tą išgyvena šie robotai. Laimei, jie negali prisiminti ar apskritai suvokti, kad jų diena – jau iš anksto suplanuota.

Gedimas sistemoje

Kai sistema sugenda ir netikrame pasaulyje pradeda dėtis dalykai, kurie nebuvo numatyti iš anksto, visas pasaulis tarsi sustabdomas. Tuomet detaliai aiškinamasi, kas nutiko, kur yra gedimas, it būtų taisoma kompiuterinė programa.

Trečiosios klasės atstovai dažniausiai ir yra gedimo priežastis. Jie gali netyčia tapti nemirtingais, padaryti tai, kas nebuvo planuota, sulaužyti pasaulio taisykles, ar tiesiogine to žodžio prasme, sugesti patys. Tai pasireiškia konvulsijomis ar mikčiojimo forma.

Didžiausios problemos prasideda, kai pastarasis sluoksnis pradeda atsiminti buvusius įvykius. Kaip jų sužaloti kūnai sutaisomi, kas vyko ankstesnėse dienose, „svečių“ žiaurumą ir t.t.

Negana to, kad dirbtiniai žmonės pamažu įgauna sąmonę, panašu, kad tarp tų, kurie yra sukūrę šį masinį projektą, verda intrigos: meilės, karjeros, darbo ar tiesiog asmeninių principų.

Seriale aptariamos realios grėsmės

Vienas didžiausių šių laikų košmarų, apie kuriuos mus yra įspėję mokslininkai ir programuotojai, tai – dirbtinis intelektas. Mūsų pasaulis kuo toliau, tuo labiau yra pagrįstas šia pramone. Šiame seriale atsiskleidžia pagrindinės baimės, susijusios su šiuo reiškiniu. Jei dirbtinis intelektas taptų sąmoningas, suvoktų, kad yra netikras, jeigu pradėtų funkcionuoti pats savaime ar net evoliucionuoti? Į visus tokio tipo klausimus atsakymus pateikia „Westworld“.

Užuomina į tikrovę

Toks fenomenas, kai dirbtinis intelektas pradeda gąsdinti yra įvykęs jau ne kartą. Štai daugelio naudojamoje Facebook platformoje buvo atliekamas eksperimentas. Sukurti du dirbtiniai intelektai vardu Alisa ir Bobas. Jų užduotis buvo paprasta: megzti pokalbį ir vienam iš kito mokytis.

Projektas buvo sustabdytas tuomet, kai mokslininkai pamatė, kad robotai pradėjo bendrauti savo kalba, kuri žmonėms nėra aiški.

Panašiai buvo ir su plačiai nuskambėjusia robote Sofia. Ši mašina, kraupiai panaši į tikrą žmogų (visai kaip aptariamame „Westworld“), geba rodyti savo veido emocijas, mokytis iš pokalbių, atsiminti praeitį. Štai kodėl Sofia taip plačiai nuskambėjo. Vieno interviu metu ji išreiškė tokia mintį „Noriu sunaikinti visą žmoniją“. Vėliau jos kūrėjai aiškino, kad tai tebuvo humoras, kita vertus, tokie dalykai gąsdina. Tokia mintis, jog stipresni išnaikina silpnuosius yra užsimenama ir šiame seriale. Štai kokią šaltakraujišką eilutę galime išgirsti pirmojo sezono pabaigoje: „Bernardai, ar žinai, kas nutiko Neandertaliečiams? Mes juos suvalgėm.“

Aktorių komanda – tikra svajonių rinktinė

Gan aišku, kodėl serialas yra giriamas. Jame vaidmenis puikiai atlieka ir įgyvendina tiek geras, tiek blogas roles įkūnijantys aktoriai. Panašu, kad įvairių scenų metu, kuomet reikia apsinuoginti ar dalyvauti kruvinose kovose, veikėjai niekada nelieka išmušti iš vėžių ir suteikia serialui tikrovės prieskonį.

Ekrane galime išvysti Antonį Hopkinsą, Edą Harį, Evan Rachel Wood, Tandi Niuton, Džeimsą Marsdeną, Džefrį Wrihtą, Tessą Thompson bei daugelį kitų puikių aktorių.

Rachel Wood po pirmojo sezono filmavimo štai kaip jį komentavo: „Mums teko vaidinti robotus, bet šiaip vadinom juos šeimininkais. Serialo metu mums dažnai tekdavo staigiai peršokti nuo vienų emocijų prie kitų, pavyzdžiui esu labai susijaudinus, o ištarus kažkam specifinę frazę turiu staigiai prarasti visas emocijas ir tapti ramia. Vienas sunkesnių momentų buvo kai veide negalėjo matytis jokių emocijų, tačiau ašaros turėjo bėgti. O dirbti kartu su Anthony Hopkins buvo didelė garbė. Pamatai jį ir suvoki, kodėl jis yra vienas geriausių šių laikų aktorių.“

Kitą pagrindinę rolę įkūnijęs Džefris Vrihtas pasakojo tokius dalykus: „Šiame seriale yra daug pasipiktinusių robotų. Kadangi čia yra „Westworld“, dažnai tenka pamatyti nuogų kūnų. Taigi kartais trikdydavo. Buvo scena, kai teko rimtai žiūrėti į kamerą, o aš akies krašteliu matau išdarkytą kūną. Tekdavo prisitaikyti.”

Trečio „Westworld“ sezono ištrauka. Būtinai pažiūrėkit. :)

Jei kartais bandėte žiūrėti šį serialą ir patenkinti pirmuoju, kiek nusivylę nuleidote rankas antrajame sezone, kviečiame prie jo sugrįžti, nes trečiasis sezonas atperka viską su kaupu.

Plėtodami tokias plačias temas kaip: religija, moralė ir žmonių bei antžmogių smurtas, kūrėjai nepamiršta sudaryti dėmesį pritraukiančios atmosferos. Serialas puikiai balansuoja tarp filosofijos, romano, žudynių ir paslapčių. Jis tikrai nusipelno žiūrovo dėmesio.

Taip pat skaitykite: TOP 10 nauji dėmesį kaustantys serialai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: