Pexels.com archyvo nuotr.

Apie 150 karių iš Sibiro regiono, iš kurio per Rusijos sukeltą karą žuvo vienas didžiausių karių skaičius, atsisakė būti dislokuoti Ukrainoje, teigė žinoma Rusijos žmogaus teisių aktyvistė.

Pasak Aleksandros Garmažapovos, vadovaujančios antikariniam fondui „Laisvoji Buriatija“, vyrai savaitgalį grįžo namo į Buriatijos respubliką po to, kai praėjusį mėnesį jų žmonos retu vaizdo kreipimusi prašė juos grąžinti.

„Jūs priėmėte teisingą sprendimą: išgelbėjote savo ir kitų žmonių gyvybes!“ rašė A. Garmažapova socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše, kreipdamasi į tarnybos atsisakiusiuosius karius.

Anksčiau aktyvistė sakė, kad Buriatijos kariai birželio mėn. nutraukė karines sutartis, o tai paskatino jų žmonas nufilmuoti vaizdo kreipimąsi, raginantį sugrąžinti vyrus.

Nepriklausomai naujienų svetainei „Mediazona“ A. Garmažapova sakė, kad vaizdo įrašas iš pradžių turėjo atvirkštinį poveikį.

„Po žmonų kreipimosi autobusas su vyrais, kurie važiavo namo, buvo apsuktas“, – sakė ji.

„Jie buvo išsiųsti atgal į okupuotą teritoriją Ukrainoje ir palikti ten dar 10 dienų“.

Pranešama, kad kariams buvo grasinama teismais dėl jų atsisakymų.

Iš viso 500 buriatų karių atsisakė karinės tarnybos per fondą „Laisvoji Buriatija“ nuo vasario mėnesio, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į savo vakarinę kaimynę Ukrainą, apskaičiavo A. Garmažapova.

Buriatijoje, viename skurdžiausių Rusijos regionų, oficialiai patvirtintas didžiausias invazijos aukų skaičius.

Nepriklausomo tyrimų portalo „iStories“ surinkti atvirų šaltinių duomenys patvirtino, kad iš beveik 4 500 Ukrainoje nužudytų rusų žuvo daugiau kaip 200 Buriatijos karių.

Rusijos vyriausybė oficialaus žuvusiųjų Ukrainoje skaičiaus neatnaujino nuo kovo mėnesio, kai pranešė apie 1 351 žuvusį karį. Pasak Ukrainos atstovų, karo metu žuvo jau virš 37 tūkstančių rusų karių, dar daugiau sužeista.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: